Riesenschnauzer kopen? Lees dan eerst deze tips

Riesenschnauzer kopen? Lees dan eerst deze tips

Wil je een riesenschnauzer kopen? Aan de hand van deze tips ga je goed voorbereid te werk. We vertellen je namelijk alles wat je moet weten over de raskenmerken, waar je op moet letten bij de aankoop van een pup en eventuele erfelijke aandoeningen. Dit ras staat ook wel bekend onder de naam schnauzer of Giant Schnauzer.

Het ras is ontstaan uit een aantal verrassende kruisingen tussen een Deense dog, bouvier en standaard schnauzer. Oorspronkelijk is dit ras afkomstig uit Duitsland. Ze werden vooral ingezet voor de bewaking. Dat ging de riesenschnauzer echter zo goed af, dat ze later ook veelvuldig zijn gebruikt in het leger en als ondersteuning binnen politiekorpsen. Ben je zelf ook betoverd geraakt door de charme van riesenschnauzers? Lees dan eerst onze tips.

De raskenmerken van riesenschnauzers

De riesenschnauzers is met een schofthoogte die varieert van 61 tot wel 71 cm de grootste schnauzer soort. Ze komen voor in twee kleuren. Dit kan zwart zijn, maar ook peper en zout. De vachtkleur is dan meer grijs. Echter komen deze kleuren niet zo vaak voor waardoor ze ook wel als zeldzaam wordt beschouwd. De vacht van schnauzers bestaat uit 2 lagen. 

Riesenschnauzer speelt in het park
©kwadrat70 – Riesenschnauzer speelt in het park

De bovenste laag voelt redelijk stug en ruw aan. De ondervacht is vooral donzig. De riesenschnauzer heeft een gedrongen postuur die vooral kracht uitstraalt. De oren zijn hangend, de hals is gespierd en de borst is middelmatig breed en gespierd. Daarnaast zijn deze rashonden ook atletisch gebouwd, snel en bewegen ze met de nodige elegantie.

Is een riesenschnauzer een geschikte hond voor mij?

Natuurlijk wil je het één en ander over het karakter van riesenschnauzers weten. Zeker om te kunnen bepalen of dit hondenras geschikt is voor jou. Deze honden passen goed bij je als je de beschikking hebt over ruimte. Dat kan binnenshuis zijn, maar natuurlijk ook rondom het huis. Ze bewaken graag het erf of de ruimte om het huis. 

Een riesenschnauzer heeft veel beweging en uitdaging nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van trainingen, cursussen of lange wandelingen. Deze honden zijn trouw aan hun baas, stabiel en consequent qua karakter. Tegen mensen die ze niet kennen kunnen ze een afwachtende houding aannemen, maar riesenschnauzers blijven altijd vriendelijk. Daarnaast zijn schnauzers ook bijzonder slim. 

Waar op letten bij de aanschaf van een riesenschnauzer?

Riesenschnauzer puppy
©Madrabothair – Riesenschnauzer puppy

Een riesenschnauzer koop je natuurlijk bij voorkeur bij een erkend fokker. Je kunt ook kiezen voor een volwassen hond. Vaak zijn er leuke herplaatsers beschikbaar via een rasvereniging. Als je gaat kijken voor een pup, is het belangrijk om op de onderstaande kenmerken te letten. Zo weet je zeker dat je in het bezit bent van een gezonde schnauzer.

  • De kleur van de vacht is zwart of peper en zoutkleurig
  • De vacht glanst en voelt ruw aan met een donzige ondervacht
  • De schnauzer pup is aandachtig en oplettend
  • Vraag de fokker naar het de ouderdieren (teef en eventueel reu)

Als je graag een riesenschnauzer pup wilt kopen, dan doe je dat bij voorkeur niet via een advertentie website zoals bijvoorbeeld marktplaats. Wil je een gezonde pup van een betrouwbaar adres, laat je dan inschrijven bij een rasvereniging. Zij kunnen je ook informeren over erkende fokkers in de buurt én de beschikbare wachtlijsten. 

Is een riesenschnauzer gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Over het algemeen is dit een sterk hondenras dat niet bovengemiddeld veel te maken heeft met erfelijke aandoeningen of ziektes. Wel kunnen riesenschnauzers gevoelig zijn voor heupdysplasie en maagtorsies. Dit komt bij meerdere grote hondenrassen voor. Een riesenschnauzer kan ook erfelijk belast zijn met allergieën en oogaandoeningen. Goed verzorgen en observeren is dus van belang als je jouw schnauzer gezond wilt houden.