Zelf chocoladepasta maken zonder noten

De meeste chocoladepasta’s bestaan vooral uit veel geraffineerde olie en suiker. Niet echt ingrediënten waar je lichaam iets aan heeft. Waarom zou je dan niet zelf gezonde chocoladepasta maken? Super simpel, snel en met maar drie ingrediënten.

Voor dit recept gebruik ik witte bonen, dadels en cacao. De bonen proef je niet, dat beloof ik. De bonen en dadels voegen belangrijke vezels, mineralen en vitaminen toe.

Je kunt heel gemakkelijk geraffineerde/ongezonde voeding vervangen door natuurlijke en gezonde producten. Op deze manier behaal je veel winst voor je gezondheid. We hoeven als mensen helemaal niet minder te eten als we gezond en slank willen zijn. We moeten simpelweg anders eten. Dit recept is daarvan dan ook een bijzonder goed voorbeeld.

Een gehele pot Nutella bestaat voornamelijk uit olie, suiker en verder weinig tot geen vitaminen en mineralen. Dit maakt een totaal van 546 calorieën waarvan 56,8 gram geraffineerde suiker is. Dit recept bevat 163 calorieën met nog maar 36,8 gram suikers. Maar dit zijn natuurlijk suikers!

Daarnaast voeg je ook nog eens; calcium, koper, ijzer, magnesium, zink, foliumzuur, B-vitaminen, vitamine E, vitamine K en vitamine A toe door met dit recept.

Ingrediënten

Dit recept is voldoende voor twee potjes.

  • 400 gram gekookte witte bonen
  • 200 gram dadels zonder pit*
  • 20 gram cacaopoeder
  • 300 ml water
  • Theelepel zeezout

*Ik gebruik medjoul dadels van Mehadrin, deze zijn zacht, zoet en blenden makkelijk.

Bereiding

Belangrijk is dat je van te voren de witte bonen even goed afspoelt en uit laat lekken. Ik week mijn dadels niet van te voren omdat ik zachte dadels gebruik en mijn blender een sterke motor heeft. Als je geen sterke blender of keukenmachine hebt zou ik de dadels van te voren even weken in water en misschien moet je iets meer water toevoegen tijdens het blenden.

Plaats alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en blend. De chocoladepasta is klaar als deze mooi egaal is. Voeg eventueel een beetje zeezout toe als je dat lekker vindt. Probeer je zelfgemaakte chocoladepasta eens op een dik plak brood met banaan of aardbeien. Een echte aanrader!

Credits en copyright
Beeld header: eattherainbow
Tekst: Marthe Scholtens