Kaassaus maken zonder bloem

Kaassaus maken zonder bloem

Zelf kaassaus maken zonder bloem is erg makkelijk en snel. Met dit basisrecept kun je dan ook echt alle kanten mee op. Na lang proberen heb ik eindelijk een recept voor een perfecte veganistische kaassaus. Gemaakt van uitsluitend onbewerkte ingrediënten.

Deze saus is helemaal gemaakt op basis van groenten en cashewnoten. En bevat geen toegevoegde olie, verzadigd vet, zuivel en is ontzettend lekker!

Je kunt de kaassaus gebruiken voor bij de pasta. Maar ook als groentesaus voor over de bloemkool drumsticks of nacho’s (met wat bosui en rauwe paprika). Of als groentedip en zelfs op brood met wat komkommer.

Ingrediënten

Om deze kaassaus te maken heb je geen edelgistvlokken nodig. Hierdoor is de saus ontzettend budgetproof. En alle ingrediënten gewoon te vinden zijn in de supermarkt.

Ingrediënten voor de kaassaus

Dit recept maakt genoeg kaassaus voor 4 à 5 personen.

 • 65 gram cashewnoten (een uur van te voren weken in warm water)
 • 250 gram gesneden ui (ongeveer 4 middelgrote uien)
 • 200 gram wortel
 • 300 gram aardappel met schil (gebruik alleen de schil als je biologische aardappelen gebruikt)
 • 3 theelepels tomatenpuree
 • 1 theelepel grove mosterd
 • 1/2 theelepel knoflook
 • 1/2 theelepel kruidenzout (ik gebruik Herbamare van A.Vogel)
 • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1/4 theelepel kurkuma
 • 1/4 theelepel zwarte peper

Bereiden

In dit recept stoven we de groenten in een koekenpan. Zo blijven alle smaken behouden en gooien we geen kookvocht weg. Hierdoor heeft de kaassaus ontzettend veel smaak.

 1. Snijd de uien in kleine ringen en de wortel en aardappel in hele kleine blokjes. Door alles in kleine blokjes te snijden is het straks snel gaar.
 2. Plaats alle groenten in een koekenpan. Voeg hier de tomatenpuree, mosterd en alle kruiden aan toe. Voeg ook een laagje water van ongeveer 1cm toe en breng alles aan de kook. Als het kookt zet je het vuur lager en laat je alles rustig stoven met een deksel op de pan.
 3. Prik even in de aardappel en wortel. Zijn ze zacht, dan draai je het vuur uit en doe je alle ingrediënten met het kookvocht in een blender. (Heb je geen blender, gebruik dan een mengbeker en staafmixer).
 4. Gooi het weekwater van de cashewnoten weg en spoel ze even af. Voeg ze dan vervolgens toe aan de groenten en blend alles tot een egale saus.

Pasta met kaassaus en groenten

Deze saus kun je heel goed als groentesaus voor pasta gebruiken. Het recept van de veganistische kaassaus is genoeg voor 3 à 4 porties mac ’n cheese.

Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete pasta koken met eventueel wat doperwten. Kook alles gaar en giet vervolgens af. Giet de kaassaus over de pasta met doperwten en warm alles nog even door in een pannetje (goed roeren!).

Door het gebruik van cashewnoten zal je mac ’n cheese een bijzondere maar zeer aangename smaak krijgen. Maak het gerecht af met wat verse rucola of basilicum.

Credits en copyright
Beeld header: eattherainbow
Tekst: Marthe Scholtens