Gezonde snijbiet stamppot met kerrie

Snijbiet is een erg veelzijdige groente voor sapjes en smoothies, of rauw door een salade. Maar smaakt ook heerlijk als stamppot. Met dit recept kun je gerust op een zomerse dag genieten van een stamppot met snijbiet.

Wij hebben het geluk snijbiet uit eigen tuin te kunnen eten (voor het eerst dit jaar). De moestuin waarmee we zijn begonnen aan het begin van de zomer heeft het super goed gedaan. Veel groenten hebben we al geoogst en gegeten. De snijbiet staat er alleen nog, tijd om die ook te oogsten dus. En dus ook tijd voor een snijbiet stamppot!

Snijbiet bevat veel ijzer, koper, en natrium. Maar ook kleinere hoeveelheden magnesium, kalium, calcium en fosfor. In 100 gram snijbiet zit maar liefs 700% van de ADH aan vitamine K! Goed voor de botten en hersenen. Sommige artsen zetten zelfs vitamine K extra in bij Alzheimer patiënten. Snijbiet is dus erg gezond!

Deze stamppot met snijbiet maakt dus een voedzame en vegetarische maaltijd. Zoals je zult zien. Plantaardig eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • Een kilootje aardappelen
 • 150 gram witte bonen, uit blik of zelf gekookt
 • 500 gram snijbiet
 • Peper / zout
 • Een flinke theelepel kerrie
 • 1 grote appel (of 2 kleintjes)
 • Evt: komkommer, augurk en/of mosterd

Bereiden

De bereiding is ongeveer 20 minuten.

 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in een laagje water. Was ondertussen de snijbiet en snijdt deze in kleine stukjes, doe dit ook met de appel.
 2. Als de aardappelen bijna gaar zijn kook je de snijbiet nog even 5 minuutjes mee. Ik kook de bladgroenten nooit lang mee, ze zijn namelijk snel gaar.
 3. Als alles gaar is giet je de boel af, bewaar een beetje afgiet-water.
 4. Stamp vervolgens de snijbiet met de aardappelen.
 5. Voeg daarna de kerrie, en een klein beetje van het bewaarde water door elkaar.
 6. Schep hierna de bonen en de stukjes appel erdoor.
 7. Het geheel maak je af met een flinke snuf peper en zout.

Variatie Tip

De snijbiet stamppot smaakt ook heerlijk met met komkommer, augurk en een klodder mosterd. Maar je kunt de snijbiet natuurlijk ook vervangen voor andere bladgroenten zoals bijvoorbeeld; andijvie of spinazie.

Credits en copyright
Beeld header: eattherainbow
Tekst: Marthe Scholtens