Colombiaanse kokosrijst: Arroz con Coco

Arroz con Coco is een heerlijke smaakvolle Colombiaanse kokosrijst waar je absoluut snel verslaafd aan zult raken! Mijn vriend vertelde een collega over de jonge kokosnoten die wij drinken en eten. De collega heeft in Colombia gewoond en vertelde over een gerecht die hij daar vaak at, Colombiaanse kokosrijst ‘arroz con coco’. Ik ben op zoek gegaan naar een recept en heb daar mijn eigen draai aan gegeven.

Ik krijg elke week van ‘De Gezonde Apotheker‘ een doos met kokosnoten of tropisch fruit. Ik vind het super leuk om allerlei soorten fruit uit te proberen en lekkere dingen te maken met de verse kokosnoten.

Je moet de kokosmelk inkoken totdat het karameliseert en lichtbruin kleurt, dit zorgt ervoor dat de rijst een heerlijke geroosterde kokos-smaak krijgt. Het eindresultaat was ontzettend lekker!

Ingrediënten

Voor 3 à 4 personen.

 • het vruchtvlees en water uit twee verse jonge kokosnoten.
  (je kunt ook kokosmelk gebruiken uit twee blikjes.)
 • 350 gram basmati rijst
 • 600 tot 800 ml water
 • 70 gram geraspte kokos
 • 40 gram rozijnen
 • zout en peper
 • een eetlepel kokosbloesemsuiker

Bereiden

Als je verse kokosnoten gebruikt, begin je met het maken van je eigen kokosmelk. Dit is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is het verse vruchtvlees uit twee kokosnoten te blenden met het verse kokoswater. Daarna haal je het door een zeef en klaar is je zelfgemaakte kokosmelk!

Voor dit recept heb je een goede pan nodig met dikke bodem, ik gebruikte een gietijzeren stoofpan.

 1. Doe de helft van de kokosmelk in de pan en verwarm dit op hoog vuur, de kokosmelk moet gaan koken. Als het begint te koken zet je het vuur iets lager en laat je de kokosmelk helemaal inkoken (het water uit de kokosmelk verdampt, en de kokos blijft over). Blijf goed roeren. De kokosmelk zal dikker en dikker worden. Dit is best een tijdrovend klusje, maar het is de moeite waard.
 2. Als de kokosmelk helemaal is ingekookt en er bruine, licht gekarameliseerde stukjes overblijven mogen de overige ingrediënten erbij: de overige kokosmelk, de rozijnen, schepje suiker, peper, zout en de rijst. Breng alles aan de kook.
 3. Als de rijst al het vocht opgenomen heeft maar nog niet gaar is, voeg je meer water toe.
 4. Terwijl de rijst kookt rooster je in een droge koekenpan de geraspte kokos lichtbruin.
 5. Als de rijst klaar is voeg je de kokosrasp toe. Eet smakelijk!

Wij aten de rijst als avondeten met wat salade, maar de rijst is ook erg geschikt als lunch of ontbijt met wat vers gesneden fruit.

Credits en copyright
Beeld header: eattherainbow
Tekst: Marthe Scholtens