Radijs kweken: van zaaien tot oogsten

Radijsjes in de moestuin
©Jai79 – Radijs

Radijs is een geweldige smaakmaker in diverse gerechten. Deze knolletjes zijn verwant aan de kruisbloemenfamilie. Radijs komt oorspronkelijk uit Egypte. Later werd radijs ook veel verbouwd in grote delen van Azië. De eetbare knolletjes hebben een aantrekkelijke rode buitenzijde die mooi contrasteert met het witte vlees. De smaak is pittig en uitgesproken.

Zelf radijs kweken in de moestuin is erg leuk om te doen. Daarvoor heb je niet veel ruimte nodig. Zelf radijs kweken kun je dus ook prima doen als je geen grote moestuin hebt. Bijvoorbeeld in bakken op het balkon of het terras. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het zaaien, verzorgen en oogsten van radijs.

Radijs kweken

Radijs kun je heel eenvoudig zelf kweken. Dit kan direct in de de volle grond van de moestuin, maar je kunt radijsjes ook in een koude kas of een afgesloten bak kweken. Als je radijs buiten wilt gaan kweken, dan kun je dat zowel in het vroege voorjaar, de herfst en de winter doen. Je zaait radijs dan van maart tot en met augustus.

Wil je radijs kweken in een afgesloten bak of een koude kas? Dan zijn de maanden januari tot en met september heel geschikt. Je kunt radijs dus ook prima op het balkon of het terras kweken als je niet zoveel ruimte tot je beschikking hebt.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×3 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 10-20 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Raphanus sativus var. sativus

Bloemkleur:
Wit, Paars

Radijs zaaien en planten

Radijs is een wortelgewas. Als je zelf radijs wilt zaaien en planten, dan zoek je het beste een mooie plaats in de zon uit. Radijs is namelijk een echte warmte liefhebber. Radijs planten worden niet zo hoog. De gemiddelde planthoogte ligt tussen de 10 en 20 centimeter. De plantafstand die je dan het beste kunt aanhouden is 10×3 cm. De zaden van de radijs hoef je niet zo diep te zaaien. 1 cm is voor radijs ideaal als zaaidiepte.

VroegJanFebMrt
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstJulAugSept
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen radijs zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf radijs kweken

Zelf radijs kweken is erg leuk om te doen. Je hebt altijd de beschikking over een kleurrijk, gezond én smaakvol wortelgewas. Door het onderstaande stappenplan te volgen, laat je niets aan het toeval over als het gaat om zelfgekweekte radijs.

 1. Radijs staat bij voorkeur in een bodem die licht en luchtig is. Let daarbij wel op de aanwezigheid van stikstof in de bodem. De oogst zou hierdoor wel eens kleiner uit kunnen vallen dan je dacht. Ook een bodem die voldoende vocht vasthoudt is belangrijk als je zelf radijs wilt kweken.
 2. Radijs geeft de voorkeur aan een zonnige plaats. Om goed te kunnen groeien, hebben de radijsjes dus voldoende zonlicht en warmte nodig. Zoek dus een aangenaam warme plaats met voldoende zon in de moestuin.
 3. Zet kleine vlakken uit van ongeveer 10×3 cm. Dit is voldoende ruimte om goed te kunnen ontwikkelen. De zaaidiepte ligt op 1 centimeter. De gaatjes kun je eenvoudig maken met een steel of gewoonweg je duim.
 4. Plaats de zaden van de radijs in de gemaakte gaten, en dek deze vervolgens af met een laagje aarde. Zo blijven de zaden ook na een regenbui netjes liggen. Verwijder regelmatig onkruid én controleer op de aanwezigheid van ziekten en plagen.

De radijsplant verzorgen

Ook radijs heeft de juiste verzorging nodig als je wilt kunnen genieten van een mooie oogst. Hoewel het wortelgewas niet veel specifieke verzorging nodig heeft, is het toch goed om op een aantal zaken te letten,

 • Radijs houd van een luchtige en goed vocht doorlatende bodem. Maak de bodem rondom de plantjes dan ook regelmatig (maar voorzichtig) los.
 • Verwijder onkruid zoveel en zo vaak als mogelijk. Zo voorkom je dat het onkruid voedingsstoffen uit de bodem trekt, die de radijs juist nodig heeft om goed te kunnen volgroeien.
 • Geef de radijs regelmatig water. Dit wortelgewas heeft veel water nodig om mooie knolletjes te kunnen produceren. Droogte kan daarnaast ongedierte aantrekken of de radijs laten openbarsten.
 • Voeg later in het groeistadium eventueel een klein beetje organische mest toe aan de radijs. De knollen kunnen op deze manier nog beter ontwikkelen. Kalium is een belangrijke voedingsstof voor radijs.

Radijs oogsten en bewaren

Als het tijd is om de radijs te gaan oogsten, dan begin je met de grootste exemplaren. Zo kun je straks door blijven oogsten. De radijs trek je voorzichtig uit de grond. Dit doe je het beste door de radijs zo dicht mogelijk bij de knolletjes aan het loof omhoog te trekken. Na het oogsten is het goed om direct het loof te verwijderen. Dit doe je eenvoudig door het maken van een draaibeweging. De verse knolletjes blijven zo lekker knapperig.

Verse en eigen gekweekte radijs kun je niet zo lang bewaren. Het is dus aan te raden om de knollen pas te oogsten als je ze direct gaat verwerken. Als je radijs toch een aantal dagen wilt bewaren, verwijder dan het blad en bewaar ze op een koele plaats. Mochten ze iets zachter zijn geworden, leg ze dan voor gebruik even in een bakje met ijskoud water.

Populaire radijs rassen

Er zijn radijs rassen om buiten in de volle grond te kweken, maar er bestaan ook rassen die het heel goed doen in de tuinkas, een verwarmde bak of potten. Daarnaast zijn er heel veel populaire radijs rassen met ieder hun eigen vorm, kleur én smaak. We hebben de meest populaire radijs rassen om zelf te kweken voor je op een rij gezet:

 • Cherry belle: deze radijs heeft klassieke dieprode knolletjes met een uitgesproken radijs smaak. Dit ras is makkelijk te telen in de volle grond, maar doet het ook prima in een afgesloten bak of kas.
 • Ping pong: de knolletjes van dit ras hebben het uiterlijk en de kleur van een ping pong bal. Ze smaken licht pittig, en zijn vol sappig van structuur. Daarnaast is dit ras snel te oogsten.
 • French breakfast: deze radijs heeft een langwerpige vorm met rood-wit gekleurde knolletjes. Dit ras is geschikt om direct in de volle grond van de moestuin te zaaien.
 • Diana: deze radijs heeft een licht paarse kleur. De onderzijde is wit. Dit ras heeft een uitgesproken radijssmaak en kan veelzijdig worden gebruikt in veel gerechten.

Ziekten en plagen bij radijs

Net zoals veel andere wortelgewassen, is ook radijs gevoelig voor diverse ziekten en plagen. Het is dus zaak dat je deze tijdig herkent én op de juiste manier behandeld. Ook het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen is belangrijk. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen voor je op een rij gezet als je zelf radijs wilt gaan kweken in de moestuin:

 • Kooluil: deze mot of kleine vlinder doet zich tegoed aan het loof van de radijs. Deze dieren kunnen behoorlijke schade aanrichten en de radijs oogst behoorlijk verpesten.
 • Groente uil: de groente uil is ook een kleine vlinder of een mot-achtige. Ze komen vooral voor op radijs als je deze in de kas of onder glas gaat kweken. Ze graven gangen in het loof en belemmeren de radijs in hun groei.
 • Mineervlieg: radijs is ook gevoelig voor de mineervlieg. Deze vlieg boort gaatjes in de bladeren van de radijs waardoor deze uiteindelijk een groeiachterstand oploopt en afsterft.
 • Aardrupsen: aardrupsen zijn een bedreiging voor jouw radijsjes. Deze vreet-grage rupsen tasten de gehele plant aan. Niet alleen boven de grond, maar ook de aanzet van de wortels raken beschadigd door de aardrups.

Radijs en gezondheid

Radijs ziet er door haar mooie kleuren niet alleen heel aantrekkelijk uit, maar deze groente is ook nog eens super gezond. Het helpt de nierfunctie te verbeteren omdat het een ontgiftende werking op het menselijk lichaam heeft. Daarnaast bevatten de knollen van radijs ook veel vezels, wat bijdraagt aan een gezond darmstelsel en spijsvertering.

Ook vitaminen en mineralen zijn volop aanwezig in radijs. Voorbeelden zijn vitamine B en C, maar ook zink, ijzer, calcium en magnesium zijn terug te vinden in radijs. Radijs werkt tevens antibacterieel en ontstekingsremmend.

Radijs in de keuken

Radijs kun je op vrijwel elk denkbare manier bereiden. Je kunt de knollen van de radijs rauw verwerken in diverse salades en dressings. Zelfs de bladeren van de radijs zijn eetbaar, mits je ze jong genoeg plukt. Radijs kun je poffen, stoven, roerbakken én inleggen met zuur. Je hebt dan altijd de beschikking over een frisse rauwkost die ook nog eens heel knapperig blijft. Ook als smaakmaker in de soep wordt radijs veel gebruikt. je kunt ze ook in hun geheel eten als snack, in combinatie met een beetje peper en zout.

Vorige
Rabarber plant in de moestuin met stengels en blad

Rabarber kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Veldzuring – Rumex acetosa

Veldzuring – Rumex acetosa

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.