Rabarber kweken: van zaaien tot oogsten

Rabarber is een echte seizoensgroente. De plant is familie van de duizendknoopfamilie en komt oorspronkelijk uit China. De bladeren zijn niet eetbaar. De rode stelen worden gebruikt in diverse gerechten en zitten bomvol vitaminen en mineralen.

Rabarber plant in de moestuin met stengels en blad
©Kati Finell – Rabarber

Zelf rabarber kweken in de moestuin is niet moeilijk en juist heel leuk om te doen. Daarnaast heb je altijd een verse krachtpatser bij de hand om de lekkerste gerechten mee te kunnen maken. Hierbij kun je denken aan taarten, salsa én frisse bijgerechten.

Rabarber kweken

Rabarber is tevreden met een plaats in de zon of halfzon. Omdat de planten een hoogte kunnen bereiken van tussen de 170-250 cm, is het verstandig om een plantafstand aan te houden van 100×100 cm. De zaaidiepte is ideaal bij 1 cm.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Overige
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 100×100 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 170-250 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Rheum rhabarbarum

Bloemkleur:
Wit, Rood

Rabarber zaaien en planten

Rabarber kweken in de volle grond doe je bij voorkeur tussen september en november. Natuurlijk kun je ook zelf rabarber kweken in de kas of onder glas. Dit kun je doen in de maanden maart tot eind mei. Naast het zelf zaaien van rabarber kun je er ook voor kiezen om te planten. In het najaar kun je dan opgekweekte rabarber plantjes kopen die je dan tussen september en november kunt aanplanten in je tuin.

ZaaienMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
PlantenSeptOktNov
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf rabarber kweken

Aan de hand van het onderstaande stappenplan weet je zeker dat jouw rabarberoogst niet kan mislukken. Want, niet alleen de zaaidiepte is van groot belang, ook de standplaats, de plantafstand en de verzorging zijn belangrijk voor een goede oogst.

 • Zorg ervoor dat de bodem voor het zaaien lekker luchtig en vooral niet te nat is. Een goede drainage én een standplaats in de zon is ook van belang.
 • Hou een plantafstand van c.a 100×100 cm aan. De zaaidiepte van de rabarber zaden is ideaal als deze 1 cm bedraagt. Dek de gaatjes na het zaaien af met een laagje zand.
 • Voorzie de rabarber planten tijdens de groei van voldoende voedingsstoffen. Dit kun je doen met een 3 cm dikke laag organische mest. Hou deze compost wel goed nat om verbranding te voorkomen.
 • Let er bij de oogst op dat je de stengels van de rabarber losmaakt door het maken van een draaibeweging met de hand. Oogsten doe je bij voorkeur voor 21 juni, de langste dag van het jaar.

Je eigen rabarber zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Rabarber verzorgen

Als je zelf rabarber wilt kweken in de moestuin, dan is een goede verzorging belangrijk. Zo ben je straks zeker van een vers product uit eigen tuin.

 • Rabarber houdt van een bodem met een luchtige structuur. Geef de plantjes regelmatig water maar zorgt ervoor dat de bodem niet verzadigd raakt.
 • Voeg in het voorjaar meststof toe om de groei van de plant te kunnen ondersteunen. Een laag van 2-3 cm is vaak voldoende.
 • Controleer de planten regelmatig op ziekten en plagen. Doe dit zeker op de aanwezigheid van kroonrot als de bodem toch wat te nat lijkt te zijn.
 • Oogst rabarber altijd voor 21 juni. Na deze datum zal het oxaalzuur toenemen in de plant. In de ergste gevallen kan dit zelfs giftig zijn voor het menselijk lichaam. Al zou je hiervoor behoorlijk wat rabarber moeten eten. Je kunt de plant wel beter met rust laten na deze datum, zo kan ze weer energie opbouwen voor het nieuwe seizoen.
 • Rabarber is winterhard. Na het aan aanplanten in het najaar zal de plant bovengronds afsterven, maar komt in het volgende voorjaar weer boven de grond.

Rabarber oogsten en bewaren

Rabarber oogsten doe je bij voorkeur, zoals al aangegeven, voor 21 juni. Door rabarber te oogsten voor de langste dag, houdt ze voldoende energie over om zich door de winter heen te kunnen slaan. Als je rabarber wilt oogsten in je moestuin, dan kun je deze het eerste jaar nog niet eten. Dat komt omdat de plant tijd nodig heeft om sterk uit te kunnen groeien.

Rabarber oogsten doe je dus eigenlijk vanaf het tweede jaar. De bladeren oogst je wel, maar gebruik je niet. Deze zijn namelijk giftig. Alleen de stengels van rabarber kun je verwerken in gerechten. Oogst de stengels door voorzichtig een draaiende beweging te maken met de hand. Of snij je stengels net boven de grond af met een schoon mes.

Rabarber kun je na de oogst ongeveer 3 dagen bewaren. Dit doe je bij voorkeur in de koelkast, ingepakt in aluminiumfolie. Bewaar je de stengels langer dan 3 dagen, dan worden ze slap en onbruikbaar. Invriezen kan ook. Je vriest dan bij voorkeur geblancheerde rabarber in welke je tot wel 9-10 maanden kunt bewaren.

Populaire rabarber rassen

Als je zelf rabarber wilt gaan kweken in de moestuin, dan heb je een uitgebreide keuze aan rassen en soorten. Welke je kiest, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak én voorkeur. Het is namelijk goed om te weten dat rabarber met rode stelen een stuk zoeter smaakt dan de rassen met groene stelen. Wel geven de rood-stengelige varianten een minder grote oogst. We hebben enkele populaire rabarber rassen voor je op een rij gezet:

 • Goliath: sterk rabarber ras met dikke groene stelen. De stengels hebben een licht zure smaak en zijn geschikt om in te vriezen.
 • Miesa: deze soort heeft rode stelen die vrij dun van structuur zijn. De smaak is zoet maar de opbrengst per oogst is lager dan doorgaans het geval is.
 • Victoria: deze rabarbersoort geeft een mooie volle oogst. De stelen zijn groen van kleur wat de smaak licht zuur maakt.
 • Timperley Early: dit is een rabarber ras dat vroeg in het seizoen te oogsten is. Deze soort is vooral in Engeland populair en smaakt fris en licht zoetig.
 • Holsteiner bloed: deze rabarber heeft een hoog oxaalzuur gehalte en is midden-vroeg te oogsten. Dit ras heeft rode stelen en geeft een meer zoetige smaak af.

Ziekten en plagen bij rabarber

Hoewel de plant niet veel verzorging nodig heeft tijdens de groei, is het toch van belang om rabarber regelmatig op ziekten en plagen te controleren. Ze zijn het meest gevoelig voor:

 • Kroonrot: wordt veroorzaakt door te natte bodems of ondergronden die niet goed gedraineerd zijn. De plant rot van binnenuit weg waarna deze afsterft. Deze ziekte is te herkennen aan de stengel die vlekken gaat vertonen.
 • Bonenluis: de zwarte bonenluis verzwakt de weerstand van de plant. Daardoor is deze extra vatbaar voor andere plagen en ziekten.
 • Meeldauw: ook rabarber is gevoelig voor meeldauw. Deze schimmel vestigt zich onderaan de plant. Meeldauw is te herkennen aan de vlekken die het veroorzaakt.
 • Zuringhaantje: deze plaag in de vorm van een kever bezorgt de rabarber kleine gaten in het blad. Hoewel dit in de meeste gevallen geen effect heeft op de oogst en de gezondheid van de plant, is het toch goed om de rabarber hier regelmatig op te controleren.

Rabarber en gezondheid

Rabarber is een gezonde groente welke veel vitaminen en mineralen bevat zoals ijzer, magnesium en calcium. Daarnaast levert rabarber ook vitamine B, C (13% ADH) en K (24% ADH). Rabarber geeft ons behoorlijk wat gezondheidsvoordelen. Zo houdt het onze darmflora en spijsvertering in goede balans, werkt het ontstekingsremmend en houdt het onze maag gezond.

Rabarber in de keuken

Rabarber kun je zowel koud als warm eten als bijgerecht. Maar, ook verwerkt in taarten is rabarber heerlijk fris. Rabarber leent zich ook prima voor een lekkere salsa. Het smaakt verrassend bij diverse soorten vlees. Ook kip ketjap met gebakken stukjes rabarber is een echte aanrader.

Vorige
Peultjes in de moestuin

Peultjes kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Radijsjes in de moestuin

Radijs kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.