Puli kopen? Lees dan eerst deze tips

Puli kopen? Lees dan eerst deze tips

Ben je van plan om een puli te kopen? Dan wil je natuurlijk wel het één en ander weten over het ras. De puli komt oorspronkelijk uit Mesopotamië maar wordt ook wel Hongaarse herdershond genoemd. Al vanaf de 18e eeuw werden deze honden ingezet voor het hoeden van schapen en het beschermen van de veestapel.

De puli blijft echter een bijzonder hondenras. Zeker qua uiterlijk. Wat zijn nog meer typische raskenmerken? Hoeveel beweging heeft de puli nodig en waar moet je op letten als je een puli wilt aanschaffen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

De raskenmerken van een Puli

De puli is een opvallende verschijning. Deze rashonden worden tussen de 37-44 cm groot en wegen tussen de 10-15 kilo. Reuen zijn over het algemeen iets forser dan teven. Het hoofd van de puli is, vergeleken met zijn lichaam, klein. De neus is recht en de oren hangend. De ogen van deze honden zijn groot en helder. 

Het lichaam is recht gebouwd en toont een evenwichtige massa. De staart van de puli is licht gebogen en wordt op de rug gedragen. Puli’s komen voor in de kleuren zwart en wit. Het meest bijzondere raskenmerk van deze honden is de vacht. Deze is lang en vervilt. De strengen vacht bevinden zich niet alleen op het lichaam, maar ook op de poten en het hoofd. 

Puli buiten spelen in het gras
©Lunja87 – Puli speelt in tarweveld

De puli is een uitstekende waker. Dit doen ze dan ook met verve. Puli’s zijn sociaal en vriendelijk, maar ook uiterst intelligent. Door het hoedt- en jachtinstinct kan de puli afstandelijk en wantrouwig zijn tegen vreemden. Daarnaast kunnen ze prima overweg met andere dieren en kinderen.

Is een Puli een geschikte hond voor mij?

Puli’s hebben veel behoefte aan beweging. Vraag jezelf dus voor de aanschaf af of je voldoende ruimte en tijd ter beschikking hebt. De puli kan prima als huishond worden gehouden, maar voelt zich pas echt in zijn element als hij buiten is. Bijvoorbeeld rondom het huis of op een boerenerf. Deze rashonden hebben veel energie en kunnen soms wat eigenwijs zijn. Een consequente opvoeding is dus belangrijk. 

Misschien anders dan gedacht, heeft de vacht van de puli niet veel onderhoud nodig. Het is juist de bedoeling dat de bovenvacht verweven raakt met de ondervacht waardoor er klitten ontstaan. Borstel of kammen is dus niet nodig. Als de strengen te lang worden, kun je deze eventueel openscheuren.

Om vervelende situaties te voorkomen, is het van belang dat je de hond hier van jongs af aan kennis mee laten maken. De vacht gaat vervilten als de hond tussen de 9-11 maanden oud is. Daarvoor heeft de vacht een krullende structuur. 

Waar op letten bij de aanschaf van een Puli?

Puli zittend op Dock bij het water
©Lunja87 – Puli zittend op dock

Als je een puli wilt kopen, dan is het natuurlijk wel van belang dat je weet waar je op moet letten. In de eerste plaats koop je een puli pup bij een erkend fokker. Daarmee sluit je risico’s zoveel mogelijk uit. Hierbij kun je denken aan erfelijke aandoeningen of onzuivere bloedlijnen. Bij de aanschaf van een puli is het ook belangrijk om te letten op: 

  • Structuur van de krullende vacht
  • De neus en ogen zijn schoon
  • De pup is attent en alert
  • De oren van de pup zijn voldoende hangend
  • De correctheid van het schaargebit (geen onder- of bovenbeet)

Als je jouw gezin wilt uitbreiden met een puli, dan koop je de pup het liefst bij een erkend fokker. De puli is geen “mode hond” en wordt over het algemeen niet veelvuldig gefokt. Juist daarom kies je voor een vertrouwd adres. De fokker is aangesloten bij de rasvereniging en voorziet je van een gezondheidsverklaring en een paspoort. 

Sommige fokkers werken zelfs met een contract. Daarin staat bijvoorbeeld vermeld wat jouw rechten zijn als de pup na de aankoop ernstige erfelijke afwijkingen blijkt te hebben. Het is raadzaam om deze voorwaarden goed door te lezen. 

Is een Puli gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

De puli is niet overdreven gevoelig voor erfelijke aandoeningen of ziektes. Toch kun je in sommige gevallen te maken krijgen met onderliggende medische problemen. Cataract (staar) of patella luxatie (losse knieschijf) zijn veel voorkomend bij de puli. Ook HD en ED komen voor. Kies je voor een pup uit een zuivere bloedlijn, dan kun je dit risico tot een minimum beperken.