Prei kweken: van zaaien tot oogsten

Prei kweken in de moestuin
©Alkemade – Prei

Van origine komt prei uit het noordelijke deel van Afrika. Tijdens de Romeinse tijd maakte ook de rest van Europa kennis met dit gewas. Nu is prei niet meer weg te denken uit de keuken en wordt het, net zoals ui en knoflook, als de ultieme smaakmaker gezien. De groente is ook nog eens heel gezond. Zelf prei kweken is leuk om te doen. Zeker omdat het veelzijdig bruikbaar is in diverse gerechten.

Prei kun je op verschillende wijze telen. Je kunt kiezen voor een zomerteelt of een vroege herfstteelt, maar ook in het najaar en de winter kun je zelf prei kweken in de moestuin. Je hebt dan wel de juiste prei soorten nodig. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het zelf kweken, zaaien én oogsten van prei.

Prei kweken

Als je jouw moestuin wilt verrijken met prei, dan kun je dat vrijwel het gehele jaar door doen. Prei kun je namelijk in de zomer of winter kweken, maar ook in de vroege of late herfst voelt prei zich prima thuis. Als je prei wilt kweken in de zomer, dan doe je dat in de volle grond van maart tot mei. In een koude kas zijn de maanden februari tot en met mei ideaal. In een verwarmde kas prei kweken doe je in de zomer maanden februari en maart.

In de herfst kweek je prei direct in de volle grond tussen mei en juni. Afhankelijk van wanneer je wilt oogsten. In de koude kas zijn de maanden maart tot en met juni ideaal. Herfst prei kweken in een verwarmde kas kan in maart en april. Ook in de winter kun je prei kweken. Je zet de jonge plantjes dan tussen april en juni in de volle grond. In de verwarmde kas doe je dat in de maand maart. Prei kweken in een koude kas of afgesloten bak doe je van maart tot en met juni.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 20×15 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 20-50 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Allium porrum

Bloemkleur:
Wit, Paars

Prei zaaien en planten

Prei is een echt bladgewas en doet het heel goed op een zonnige plaats. De preiplanten kunnen een hoogte bereiken van tussen de 20 en 50 centimeter. De plantafstand die je daarbij aan moet houden is 20×15 cm. De zaaidiepte is met 1 cm diep genoeg. Als je prei wilt zaaien en planten in de moestuin, dan kun je tussen juni en augustus rekenen op een mooie oogst.

ZomerFebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
Herfst vroegMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
Herfst laatMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
WinterMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen prei zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf prei kweken

Zelf prei kweken is niet moeilijk. Toch is het fijn om een overzichtelijk en duidelijk stappenplan bij de hand te hebben. Zo weet je namelijk zeker dat je jouw prei op de juiste manier zaait, plant én verzorgt.

 1. Prei is een bladgewas dat veel bemesting nodig heeft. De bodem dient goed los van structuur te zijn, maar zeker niet te droog. Zorg ervoor dat het perceel waarin je prei wilt gaan kweken, voorzien is van voldoende stikstof. Je kunt deze meststof het beste een aantal weken voor het planten door de bodem mengen.
 2. Zoek een zonnige plaats uit in de moestuin en maak vakken van 20×15 cm. Zo staan de planten elkaar straks niet in de weg als ze volgroeid zijn. Vervolgens maak je ondiepe gaatjes van 1 centimeter diep.
 3. Plaats de prei zadel in de gaatjes die je zojuist gemaakt hebt. Daarna denk je de gaten af met een dun laagje aarde.
 4. Controleer de jonge preiplanten regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte en zorg ervoor dat de bodem vochtig en luchtig blijft. Uiteraard is het ook belangrijk om onkruid te verwijderen zodat deze geen onnodige voeding uit de bodem halen.

De preiplant verzorgen

Nu de prei plantjes in de grond staan, is een goede verzorging natuurlijk van belang. Naast water geven, bemesten en onkruid wieden moet je met nog meer dingen rekening houden als je zelf prei wilt kweken in de moestuin. Met deze verzorgingstips voor prei laat je niets aan het toeval over.

 • Houd de bodem waarin de prei planten staan goed luchtig en voldoende vochtig. Je kunt een losse structuur aanbrengen en behouden door de bodem voorzichtig los te halen met een schoffeltje of kleine hark.
 • Prei heeft veel voedingsstoffen en een rijke bodem nodig. Voorzie de plantjes dus zowel voor het planten als tijdens de groei van voldoende mest. Prei heeft tevens genoeg stikstof nodig voor de ontwikkeling van het blad.
 • Geef de prei planten regelmatig water. Deze bladgroente houdt van een vochtige bodem, maar heeft een hekel aan verzadiging. Daarom is het ook belangrijk om de bodem los en luchtig van structuur te houden.
 • Controleer de prei in je moestuin regelmatig op de aanwezigheid van ziekten en plagen. Zeker de preimineervlieg is een bedreiging. De aanwezigheid van deze vlieg herken je door omkrullend blad.

Prei oogsten en bewaren

Prei groeit redelijk diep in de grond. Tijdens het oogsten is het dus belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Je wipt de planten het makkelijkst uit de grond met een riek. Na het oogsten van de prei knip je de wortels aan de onderkant van de plant af.

Prei kun je een aantal dagen bewaren op een koele en donkere plaats. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de prei wast én de wortels verwijderd met een schaartje. Prei kun je ook bewaren door het in te vriezen. Je moet dan wel wat inleveren op de fijne smaak, maar na het invriezen is de prei nog wel prima als smaakmaker te gebruiken in soepen en sauzen.

Populaire preirassen

Prei kent behoorlijk veel verschillende soorten en rassen. Waar de één meer winterhard is, kan de ander juist niet zo goed tegen koude temperaturen. Deze prei rassen zijn meer geschikt voor zomerteelt. We hebben de lekkerste prei rassen voor je op een rij gezet:

 • Zwitserse Reuzen: dit ras is heel geschikt om in de zomer te zaaien. Zwitserse Reuzen geeft grote stevige preien met een volle maar zachte prei smaak.
 • Bulgaarse Reuzen: een smaakvolle prei met mooie slanke en lange schachten. Dit betreft een redelijk oud en snelgroeiend ras met een milde smaak.
 • Farinto: deze prei zaai je bij voorkeur in de late herfst of de winter. Het ras is namelijk heel goed bestand tegen vorst. Farinto is lang te bewaren en heeft een licht pittige smaak.
 • Olifant: een prei die het heel goed doet in de herfst. De prei heeft dikke schachten en kan tot wel 20 centimeter lang worden. Olifant is vol van smaak en is geschikt om te verwerken in diverse gerechten.

Ziekten en plagen bij prei

Prei is een bladgewas dat redelijk gevoelig is voor ziekten en plagen. Een goede verzorging en controle is dus van belang als je wilt genieten van een gezonde en mooie prei oogst. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij prei voor je op een rij gezet:

 • Preiroest: preiroest komt bij dit bladgewas vooral voor als je kiest voor het kweken van prei in het najaar of de herfst. De bladeren van de prei zijn bezaaid met kleine bruine vlekjes, die veel weg hebben van roest.
 • Preimot: als je zelf prei wilt kweken in de moestuin, dan moet je ook alert zijn op de aanwezigheid van preimot. Eieren worden gelegd op de bladeren van de prei. De rupsen maken kleine gaatjes in het blad waardoor de bladeren, en later de hele prei, kan gaan rotten.
 • Preimineervlieg: de preimineervlieg legt haar eieren op de prei planten. De larven zijn behoorlijk vraatzuchtig en eten vrijwel het gehele seizoen door. Je herkent de preimineervlieg doordat het blad krult en de planten achterblijven in hun groei.
 • Noordelijk wortelknobbelaaltje: Het wortelknobbelaaltje tast de jonge wortels van de prei aan. Vaak groeien ze verticaal door maar krijgen ze geen vertakkingen. Dit belemmert de groei van de plant waardoor de oogst in veel gevallen mislukt.

Prei en gezondheid

Prei is niet alleen heel erg lekker in diverse gerechten, maar deze bladgroente is ook nog eens heel gezond. De groene bladeren van prei zitten namelijk vol met vitamine A, B, C en K. Ook mineralen en vezels zijn ruim vertegenwoordigd in prei. Het bevat veel koper, seleen en calcium.

De vezels van de preiplant zorgen voor een goede stoelgang en spijsvertering. Daarnaast helpt prei bij de preventie van blaasontsteking en heeft het een laxerende werking. Prei wordt daarom ook veel gebruikt binnen een detox dieet. Het verwijderd namelijk schadelijke chemicaliën uit ons lichaam.

Prei in de keuken

Prei is een hele veelzijdige bladgroente. Je kunt prei op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt de prei in ringen snijden door de soep, maar ook stoven, roerbakken en koken. Houd de kooktijd daarbij zo kort mogelijk. De prei blijft daardoor zijn vitaminen en knapperige structuur behouden. Prei wordt ook veel gebruikt als basis voor sauzen en dressings. Zeker als de smaak van ui of knoflook te overheersend is. Daarnaast smaakt prei heerlijk bij diverse vis- en vleesgerechten.

Vorige
Witte vlieg bestrijden bij planten

Witte vlieg bestrijden en voorkomen

Volgende
Boerenkool plant in de moestuin

Boerenkool kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.