Pompoen kweken: van zaaien tot oogsten

Pompoen plant in de moestuin
©MNStudio – Pompoen

Zelf pompoen kweken is niet moeilijk. Ze voorzien je moestuin direct van vrolijke kleurtjes. Daarnaast kun je de heerlijkste gerechten maken met deze oranje lekkernij. Pompoen is een eeuwenoud vruchtgewas dat zijn herkomst vindt in Zuid-Amerika. De geschiedenis van de pompoen neemt ons zelfs mee terug naar 5500 jaar voor Christus. Desalniettemin heeft de deze vrucht de tand des tijds prima doorstaan.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je zelf pompoen gaat zaaien of planten. Daarnaast geven we je handige tips met betrekking tot het oogsten, verzorgen én bewaren van pompoen. Natuurlijk geven we je ook een aantal smakelijke ideeën mee zodat je deze veelzijdige vrucht in allerlei heerlijke gerechten kunt verwerken.

Pompoen kweken

Pompoen is een vruchtgewas dat dol is op een standplaats in de zon of halfzon. Je moet wel flink wat ruimte vrijmaken in je moestuin, want de plantafstand is optimaal als deze 100×100 centimeter is. Zo kunnen deze oranje reuzen straks lekker groeien. Eenmaal uitgegroeid kunnen de planten zelfs tussen de 400-600 cm groot worden. Als je zelf pompoen wilt kweken, hou je een zaaidiepte aan van 2,5 cm. Tussen juli en oktober staat de pompoen in volle bloei.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 100×100 cm
Zaaidiepte: 2.5 cm
Planthoogte: 400-600 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Cucurbita

Bloemkleur:
Geel

Pompoen zaaien en planten

Pompoen zaaien kun je op verschillende manieren doen. Als je ze direct in de volle grond wilt zetten, dan zaai of plant je ze het beste in mei en juni. Heb je de beschikking over een verwarmde kas of wil je ze binnenshuis voorzaaien? Dan kun je al in maart en april beginnen met pompoen zaaien. In een koude kas of afgedekte bak pompoen zaaien of planten kan ook. Daar is mei de ideale maand voor.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen pompoen zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf pompoen kweken

Met dit stappenplan is het zelf zaaien en oogsten van pompoen niet moeilijk. Door de onderstaande punten precies op te volgen, weet je zeker dat je straks kunt genieten van een heerlijke oost uit je eigen moestuin:

 1. Maak de bodem klaar voor het zaaien van pompoen. Zorg daarbij voor voldoende bemesting. Zorg altijd voor een plaatsje in de zon of halfzon. Pompoen is namelijk dol op warmte.
 2. Maak gaatjes van 2.5 centimeter diep. Dit doe je het beste een afgetekend stokje. De plantafstand die je aan moet houden tussen de pompoenen ligt op 100 x 100 centimeter.
 3. Plaats de zaadjes voorzichtig in de gaatjes. Dek ze daarna af met wat aarde. Zo voorkom je dat de zaadjes bij een regenbui wegspoelen.
 4. Geef de pompoen alleen water in droge perioden maar laat de bodem niet uitdrogen. Leg de pompoen op een plankje als de bodem door regenval te nat wordt. Zo voorkom je dat de vrucht kan gaan rotten.

De pompoenplant verzorgen

Ook de pompoen heeft verzorging nodig om tot een goede ontwikkeling te kunnen komen. Hieronder lees je de belangrijkste tips voor de verzorging van de pompoen in jouw moestuin:

 • De pompoen houdt van een voedselrijke bodem. Zorg dus dat je deze van voldoende bemesting voorziet voordat je gaat zaaien of planten
 • De jonge plantjes van de pompoen zijn gevoelig voor slakken en onkruid. Controleer daar zeker in de eerste weken dagelijks op.
 • Geef de pompoen wat extra water als er lang geen regen is gevallen. De bodem mag niet te nat zijn, maar ook zeker niet te droog. Dat geldt zeker voor grote pompoen exemplaren.
 • Als de weersomstandigheden langdurig nat zijn, is het goed om de pompoen op een plankje te leggen. Zo voorkom je dat de pompoen gaat rotten.
 • Controleer de pompoenen tegen het einde van de oogst op beschadigingen. Muizen hebben de neiging om gaten in de pompoen te vreten waardoor deze makkelijk kan gaan rotten. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld een teil of een emmer over de pompoen plaatsen.

Pompoen oogsten en bewaren

Pompoen kun je op drie verschillende manieren oogsten. Dit kan, afhankelijk van wanneer je gezaaid of geplant hebt, in het voorjaar, zomer of najaar. In de volle grond kan de pompoen in de zomer geoogst worden van juli tot en met oktober. In het najaar begin je een maand later met de oogst. Dit doe je dan het beste van oktober tot en met december.

Heb je vroege pompoenen die in een koude kas of afgesloten bak gekweekt zijn? Dan kun je oogsten van maart tot en met juli. In de zomer doe je dat van juli tot en met oktober. Najaars pompoenen uit de kas oogst je van september tot en met december.

HET MEEST IDEALE MOMENT OM POMPOEN TE OOGSTEN IS WANNEER DE STEEL OOGT EN VOELT ALS ‘KURK’.

Voor een optimale zoete smaak kun je de pompoen voor ongeveer een maand laten rijpen na de oogst. Dit doe je door de pompoenen in een droge ruimte te plaatsen. Controleer wel regelmatig op vocht, dit kan namelijk schimmel veroorzaken.

Populaire pompoenrassen

Pompoen kent verschrikkelijk veel rassen. Om je een goede keuze te kunnen laten maken, hebben we de meest populaire pompoenrassen om zelf te kweken voor je op een rij gezet:

 • Uchiki Kuri: deze pompoen geeft stevige exemplaren met een diep oranje kleur. Ze zijn voor de sier te gebruiken, maar natuurlijk ook voor een heerlijk gerecht met pompoen.
 • Butternut: deze pompoen lijkt een beetje op een peer en is zeer zoet van smaak. De structuur van het oranje vruchtvlees is zeer fijn. Daarnaast kun je deze pompoen goed bewaren.
 • Baby Bear: deze pompoen is zeer geschikt voor consumptie. Ze groeien makkelijk en zijn wat kleiner van stuk dan andere pompoenrassen. Het vruchtvlees is zeer smakelijk en mooi van structuur.
 • Sweet Dumpling: deze pompoen heeft een prachtig gestreept groen design. Het vruchtvlees smaakt zoet en zacht. Deze pompoenras kan vrij groot worden maar is dan ook een echte aanwinst in de moestuin.

Ziekten en plagen bij de pompoenplant

Ook de pompoen kan in zijn groei hinder ondervinden van diverse ziekten en plagen. Zo zijn ze als jong plantje vooral gevoelig voor de aanwas van onkruid. Maar, ook slakken kunnen schade toebrengen aan de kleine plantjes. Daarnaast zijn de wat oudere pompoenen gevoelig voor bladschimmel. Je kunt dit voorkomen door het aangetaste blad tijdig en regelmatig weg te halen. Ook de bodem kan hier de oorzaak van zijn. Deze kan te nat of juist te droog zijn.

Pompoen en gezondheid

Pompoen is niet alleen heel smakelijk en kleurrijk in de moestuin. Dit vruchtgewas is ook nog eens heel gezond. Ze zijn bijzonder rijk aan vezels wat een goede darmwerking stimuleert. Daarnaast bevatten ze ook nog eens heel veel ijzer wat een positief effect heeft op het transporteren van zuurstof via je bloed. De oranje kleur van de pompoen is te danken aan de grote mate van caroteen. Dit stofje is een prima antioxidant wat de giftige afvalstoffen in je lichaam effectief afvoert.

Pompoen in de keuken

Hoewel de pompoen vooral als herfstgroente wordt gegeten, is hij natuurlijk elke dag van het jaar onweerstaanbaar lekker. Zo kun je er een smakelijke en gezonde pompoensoep van maken, maar ook in de vorm van rösti is het een echte aanrader. Pompoenen kun je daarnaast ook nog eens wokken, bakken, grillen en stoven. Lekker én veelzijdig dus!

Vorige
Tuin en zaaikalender voor juni met overzicht voor zaaien planten en oogsten

Tuinkalender juni: de feestmaand voor alle tuinders

Volgende
Paksoi plant in de moestuin

Paksoi kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.