De Poinsettia of Kerstster verzorgen

De Kerstster tijdens kerst in woonkamer
©serezniy – Kerstster

Zodra de decembermaand zich aandient, is het de hoogste tijd om je woonkamer gezellig te maken met een poinsettia. Vind je deze naam iets te ingewikkeld? Dan mag je deze vrolijke bloeier ook gewoon kerstster noemen. Maar hoe kun je de poinsettia of kerstster eigenlijk het beste verzorgen?

Hoeveel water heeft ze nodig en op welke plaats voelt de kerstster zich thuis? En moet je de poinsettia of kerstster van een speciale bodem voorzien of is ze niet zo kieskeurig? In dit artikel vertellen we je alles over het verzorgen van de kerstster. Zo kun je er na de feestdagen ook nog volop van genieten.

Hoeveel water heeft een kerstster nodig?

Als het aan de kerstster zou liggen, dan mag je gieter deze feestmaand in de kast blijven. Dat zegt echter niets over de hoeveelheid water de poinsettia nodig heeft, maar meer over de manier van bewateren. De kerstster hoef je namelijk maar één keer per week van vocht te voorzien. Dat doe je het beste door haar kluit onder te dompelen in lauw water.

Je hoeft overigens niet de hele kluit onder het water te houden. Zolang haar wortels maar voldoende water kunnen opnemen is het goed. Als je geen bellen meer ziet, dan heeft ze voldoende. Laat de kluit en de wortels vervolgens even goed uitlekken voordat je de kerstster teruggeplaatst in haar pot.

Wist je dat de poinsettia bij een overvloed aan water haar bladeren laat vallen? Dit wil je natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen. Een pot met gaten is dan ook een must als je de kerstster op de juiste manier wilt verzorgen.

Welke eisen stelt de kerstster aan de bodem?

De kerstster stelt geen bijzondere eisen aan de bodem waarin ze verblijft. Vaak koop je de poinsettia al terwijl ze in een reguliere potgrond staat zonder bijzondere toevoegingen. Wel kun je eventueel wat kokosvezel aan de pot toevoegen. Dit houdt de structuur van de bodem lekker luchtig waardoor de wortels alle ruimte krijgen om zich goed te kunnen ontwikkelen.

De ideale standplaats voor een kerstster

Ook een goede standplaats is belangrijk als je jouw vrolijke kerstster van een goede verzorging wilt voorzien. Ze is dol op warmte en doet het goed bij een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden. Zet haar niet op een te koude plaats of op de tocht want daar kan de poinsettia niet zo goed tegen. Zorg ook voor voldoende lichtinval maar vermijd direct zonlicht.

Kerstster overhouden na de feestdagen?

Gaat jouw kerstster samen met de kerstdecoratie de deur uit na de feestdagen? Bedenk dan dat je de poinsettia prima een tweede leven kunt schenken. Je kunt de kerstster namelijk overhouden als je haar van de juiste verzorging voorziet.

Kerstster of Poinsettia met witte vlekken
©Michael Luenen – Poinsettia Kerstster Skystar

Geef de kerstster in het voorjaar een flinke snoeibeurt en ververs de potgrond. Als de vorst en kou uit de lucht is, kan de poinsettia naar buiten. Vervolgens haal je haar voordat de koude periode begint weer naar binnen zodat ze weer volop in bloei kan komen.

Het bemesten van de kerstster

Als het aankomt op het verzorgen van de kerstster, dan zou je kunnen overwegen om het water waarin je de kluit dompelt te voorzien van vloeibare mest. Deze meststof zorgt ervoor dat de kerstster lekker lang en uitbundig blijft bloeien in de mooiste kleuren. Het bemesten van de poinsettia hoef je maar eens per 2-4 weken te doen.

Gele bladeren voorkomen bij de kerstster

Zie je dat jouw kerstster gele bladeren krijgt of vallen ze juist af? Dan kan het zijn dat je jouw poinsettia op een te warme plaats hebt gezet. Bijvoorbeeld naast de open haard of in de buurt van een verwarming. Verplaats de pot dan naar een plekje waar het iets minder warm is, maar natuurlijk niet tochtig. Eventueel kun je de plant eenmaal per week benevelen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Vorige
Gekleurde Dahlia's in de tuin

Dahlia bollen planten en verzorgen

Volgende
Abrikozenboom in de tuin of moestuin

Abrikozen kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.