Roomse kervel – Myrrhis odorata

Roomse kervel – Myrrhis odorata

Roomse kervel is een sterk ruikend kruid dat afkomstig is uit Zuid-Europa. Roomse kervel wordt al sinds de oudheid gebruikt. Niet alleen de zaden van de plant, maar ook de bladeren. Ze kunnen worden gebruikt in gerechten met kool en andere gekookte groenten, maar zijn ook een prima smaakversterker bij zoete delicatessen. Ook als je zelf kruidenboter wilt maken kun je roomse kervel gebruiken. Het sap uit de bladeren van de roomse kervel hebben een positief effect op de spijsvertering.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bijzonder kruid
Standplaats: Halfzon
Plantafstand: 15×20 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-70 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Jul

Wetenschappelijke naam:
Myrrhis odorata

Bloemkleur:

Je eigen plantnaam zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Plantnaam zaaien en planten

Als je zelf Roomse kervel wilt zaaien, dan doe je dat het beste buiten in de volle grond. Dit kun je het beste doen tussen de maanden februari en juli of vanaf september. Zorg er daarbij voor dat de grond voldoende bemest is en niet vol in de volle zon ligt.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerMeiJunJuli
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Roomse kervel heeft een sterke anijssmaak. Het is goed te combineren met hartige en zoete gerechten. Het plantje heeft ook een medicinale werking. De bladeren worden in gedroogde vorm verwerkt als een thee. Dit bevorderd de spijsvertering en houdt de darmflora gezond. Daarnaast bevat roomse kervel ook veel vitamine C en heeft het een verkwikkende uitwerking op het lichaam. Roomse kervel is bestand tegen temperaturen tot wel -20 graden.

Onderhoud

Roomse kervel heeft een bodem nodig die voldoende voedingsrijk is. Het is dan ook belangrijk dat je de bodem van compost voorziet voor je kervel gaat zaaien of planten. Roomse kervel heeft ook veel en regelmatig water nodig. Je controleert de planten wekelijks op de aanwezigheid van onkruid en plagen zoals ongedierte en ziekten.

Credits en copyright
Beeld header: Dolvita108