Lavas – Levisticum officinale ‘Maggikruid’

Lavas – Levisticum officinale ‘Maggikruid’

Lavas wordt ook wel maggikruid genoemd. Dit plantje geeft een heerlijke scherpe geur af. Daarom wordt lavas ook veel gebruikt om gerechten wat extra smaak mee te kunnen geven. Daarnaast heeft lavas ook een heilzame uitwerking op ons lichaam. Het voorkomt en verlicht maag- en spijsverteringsproblemen. Lavas doet het goed in bemeste bodems die worden voorzien van voldoende zonlicht.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 60×60 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 150-200 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Levisticum officinalis

Bloemkleur:

Je eigen lavas zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Lavas zaaien en planten

Zelf lavas zaaien en planten in de tuin of moestuin is leuk om te doen. Je moet er wel voor zorgen dat de bodem voldoende bemest is. In april, mei en juni kun je lavas in de volle grond zaaien of planten. Van maart tot en met juni kun je dit geurige plantje ook in een afgedekte bak of koude kas planten.

MrtAprmeiJun
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Lavas wordt veel gebruikt om soepen en sauzen op smaak te kunnen brengen. Daarnaast wordt lavas, of de maggiplant, ook gebruikt om maagklachten en spijsverteringsklachten te kunnen verlichten. Door op een blaadje van de lavas te kauwen, komt het sap vrij dat de maag tot rust brengt. Lavas heeft ook een reinigende werking voor de lever. Er wordt dan vaak thee gezet van de bladeren.

Onderhoud

Lavas doet het goed op een bodem die voldoende humusrijk is. De structuur van de bodem moet lekker luchtig zijn, zodat overtollig water goed kan worden afgevoerd. Hoewel lavas redelijk resistent is tegen ongedierte en ziekten, is het toch goed om regelmatig te controleren op ongedierte, ziekten en de aanwezigheid van onkruid.

Credits en copyright
Beeld header: Maky Orel