Goudsbloem – Calendula officinalis

Goudsbloem kweken, zaaien, planten en oogsten

Hoe geweldig is het als je zo intens kan genieten van het uiterlijk vertoon van een goudsbloem? En dat deze ook nog eetbaar en verborgen medicinale superkrachten heeft? Maar ze heeft nog veel meer voordelen.

Goudsbloem kweken

De goudsbloem behoort tot mijn ervaring tot wel tot de meest gemakkelijk te telen bloemen van allemaal. De kiemkracht van elk zaadje is enorm. Ze voelt zich thuis op iedere grond en op welke plekje dan ook. Al heeft haar voorkeur natuurlijk altijd een zonnig plekje, maar wie houdt daar niet van? Het is een bloem die zich echt geweldig aanpast in elke omstandigheid. Zowel in de moestuin, achtertuin, balkon of natuurlijk in het wild. Je kunt bijna het volledige seizoen genieten van deze bloemen omdat ze zich juist zo goed aanpassen kun je al heel vroeg beginnen (maar/april) met zaaien en tot de herfst blijven oogsten of natuurlijk genieten van haar pracht.

Goudsbloem en gezondheid

Naast het feit dat er op dit moment onderzoeken worden gedaan naar de relatie tussen kanker en de goudsbloem laat ik dit onderwerp een beetje in het midden. Op het moment van schrijven zijn er wel onderzoeken die aantonen dat de goudsbloem verband houdt met kanker door haar hoge Lycopeengehalte, misschien herken je dit van de tomaat? Lycopeen helpt mee de prostaat gezond te houden en weerbaarder te maken tegen kanker. Goudsbloem zou ook werkzaam zijn bij borst en -huidkanker en zelfs bij leukemie.
Ik denk persoonlijk dat dit wel degelijk aannemelijk is maar dat is bij een appel ook het geval. Ieder natuurlijk ‘product’ bevat anti-kanker stoffen, de vraag is alleen in welke maten? Hierover zal ik dan ook zeker geen uitspraken doen op het moment.

De huid

Goudsbloem heeft een zeer positief effect voor uitwendig gebruik. Je kunt bijvoorbeeld een zalfje of een aftreksel maken van de bloemblaadjes. Dit kun je gebruiken als medicijn tegen bijvoorbeeld; acne, wratten, eczeem en allergische reacties maar door haar hoge oliegehalte ook ideaal bij droge lippen. Ook bij wondjes helpt de goudsbloem perfect, ze stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe bloedcellen waardoor wondjes sneller kunnen genezen.

De voordelen van uitwendig gebruik zijn;

  • Koude handen en voeten, winterhanden en -voeten,
  • Spataderen,
  • Lymfeklierontsteking,
  • Preventie van trombose,
  • Als adjuvans bij jicht, artritis en artrose,
  • Te weinig urineproductie.

Antioxidanten

Wie kent het woord antioxidanten inmiddels niet? Om het iets te verduidelijken; antioxidanten is eigenlijk niets meer dan een verzamelnaam voor vitamine C en E, Bèta-caroteen, glutathion en spoorelementen Seleen en Zink maar ook de bioactieve stof flavonoïden. Goudsbloem staat bijna stijf van antioxidanten en kan hierdoor helpen bij hele rits aan aandoeningen of het voorkomen daarvan.

Je kunt denken aan een simpel griepje, maar ook zou ze helpen bij aandoeningen aan de ogen, toevallen en bij de bescherming van ons gehele DNA systeem. Door de antioxidanten helpt de goudsbloem je ook te beschermen tegen vrije radicalen die eigenlijk gewoon een inbreuk zijn op ons immuunsysteem. Ons lichaam raakt dan veel vatbaarder voor vele soorten ziektes.

Gebruik de blaadjes

Je kunt de bladeren gebruiken om zoals ik al eerder noemde een zalfje te maken voor uitwendig gebruik. Voor inwendig gebruik kun je het beste goudsbloem thee trekken, hierdoor is de concentratie hoger. Als gouden regel, wanneer je thee trekt ga nooit over het kookpunt heen. Neem je tijd om een goede thee te zetten. Hogere temperaturen kunnen namelijk de werkzame stoffen afbreken. Voorbeeld; doe ongeveer een eetlepel bloemblaadjes in een pan water en verwarm deze voorzichtig. Zet het vuur uit voordat deze het kookpunt bereikt en laat de thee rustig trekken voor ongeveer 15 minuten.
Maar vergeet ook niet dat de bloemblaadjes zeer decoratief zijn en je deze natuurlijk ook kunt verwerken in bijvoorbeeld een salade of zelfs meekoken met een ei om deze een mooi kleurtje te geven.

Geen bijwerkingen

Tot zover zijn er tot op heden nooit bijwerkingen gevonden bij het gebruik van de goudsbloem. Ook heb ik zelf, en de mensen aan wie ik het heb aangeraden nooit een negatieve ervaring ondervonden. Wel voel ik me altijd verplicht om te melden dat niet ieder lichaam hetzelfde werkt en dat het raadzaam is als je een nieuwe stof in je lichaam stopt eerst te experimenteren door een lage dosering te nemen en minstens 20 minuten te wachten. De kans is heel klein, maar zoals ik al zei, ieder lichaam is anders en een allergisch reactie is nooit uit te sluiten natuurlijk. Wees wel altijd voorzichtig en vermijdt liever dit soort krachtige ‘medicijnen’ wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Kinderen zijn ten allen tijden veel gevoeliger.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat je niet zomaar iedere goudsbloem gierig in je mond kunt stoppen. Zoek een betrouwbare bron voor je zaden of bloemen, je wilt natuurlijk geen genetische gemodificeerde of met pesticide bespoten bloemen. Niet alle goudsbloemen zijn bedoeld voor consumptie!

Je eigen goudsbloem zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Credits en copyright
Beeld header: –