Echte waterkers – Nasturtium officinale

Echte waterkers – Nasturtium officinale

Echte waterkers wordt ook wel Nasturtium Officinale genoemd. Het kruid komt voor in gronden en gebieden die rijk aan kalk zijn en vlakbij stromend water liggen. Echte waterkers wordt gezien als een vrij exclusief kruid dat uitstekend verwerkt kan worden in salades. Het keukenkruid komt voor in Noord-Amerika en delen van Europa. De bladeren zijn sappig en hebben een pittige smaak. Echte waterkers is ook gezond. Het is rijk aan fosfor, ijzer en kalium.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 20×20 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-60 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Nasturtium officinale

Bloemkleur:

Je eigen echte waterkers zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Echte waterkers zaaien en planten

Echte waterkers kun je prima zelf zaaien en planten. Dit doe je in de volle grond tussen april en augustus. Van maart tot en met augustus kun je echte waterkers ook in een verwarmde kas of een afgedekte bak kweken. Pas daarbij wel op met vorst.

ZomerMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
HerfstJunJulAug
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Hoewel echte waterkers in ons land gezien wordt als een vrij exclusief kruid, wordt het veel gebruikt als smaakmaker in soepen, salades en dressings. De smaak is pittig en uitgesproken. Echte waterkers heeft ook een positieve invloed op onze gezondheid. Het is rijk aan vitaminen en mineralen. Daarnaast stimuleert het de eetlust en werkt het vochtafdrijvend. Echte waterkers reinigt tevens het lichaam. Daardoor is het kruid ook effectief te gebruiken bij jicht of bijvoorbeeld eczeem.

Onderhoud

Echte waterkers doet het goed op een vochtige bodem. Natuurlijk het liefst dichtbij stromend water, maar dit is niet noodzakelijk. Als je zelf echte waterkers gaat kweken, is het belangrijk om te wachten op een stabiele buitentemperatuur. Als deze doorgaans rond de 10 graden ligt, kun je zelf waterkers gaan zaaien. Regelmatig water geven en voeding toevoegen aan de bodem zijn daarbij belangrijk.

Credits en copyright
Beeld header: Alsen