Dille – Anethum graveolens

Dille – Anethum graveolens

Dille is een echt keukenkruid en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Naast een heerlijke smaak heeft dille ook een geneeskrachtige werking. Zo wordt het veel gebruikt om de melkproductie na een geboorte op gang te brengen, maar ook als rustgevend slaapmiddel. Dille is eenvoudig zelf te zaaien en planten in de kruiden of moestuin. Door zijn mooie uiterlijk wordt dit keukenkruid ook veel gebruikt in boeketten. Dille smaakt heerlijk bij vlees en vis. Dit kan vers, maar ook gedroogd.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 25×15 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 80-100 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Anethum graveolens

Bloemkleur:

Dille zaaien en planten

Dille zaaien in de kruidentuin of moestuin is niet moeilijk om te doen. Je kunt snel beschikken over een geurig keukenkruid. Als je dille buiten in de volle grond wilt zaaien, dan doe je dat het beste in de maand april of mei. In de kruidenbak of onder glas kun je al vanaf maart dille gaan zaaien. In april en mei zaai of plant je dit keukenkruid voor het laatst. Een plaatsje in de zon of halfzon is voor dit keukenkruid het meest ideaal.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen dille zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Speciale kenmerken

Dille heeft een rustgevende werking en wordt dus ook wel gebruikt als slaapmiddel op natuurlijke basis. Bijvoorbeeld door thee te zetten van de verse blaadjes. Vroeger werd het keukenkruid vooral gebruikt ter bescherming tegen heksen. Dit keukenkruid wordt ook door bloemisten veel gebruikt in boeketten. Temeer omdat ze een heerlijke geur verspreiden in huis. Dille smaakt bijzonder goed bij visgerechten maar ook als vers kruid op een mooi stuk vlees.

Onderhoud

Dille onderhoud is vrij eenvoudig. Wel moet je letten op de aanwezigheid van onkruid, want deze kan de bodem uit de voeding trekken of het plantje overwoekeren. Voldoende water geven is bij dit keukenkruid belangrijk. Dat doe je het beste direct bij de wortel. Houd de omvang van de plant in de gaten. Als dille te ver doorschiet, dan kan de smaak van het kruid wat teruglopen.

Credits en copyright
Beeld header: PeachesandCreme