Borage kweken: van zaaien tot oogsten

Borage (Borago officinalis), ook wel bekend als komkommerkruid is een typisch keukenkruid die zeer gemakkelijk zelf te kweken is. De bladeren en de bloemen zijn eetbaar en hebben een sterke komkommersmaak.

komkommerkruid kweken zaaien oogsten planten

Borage kweken

Komkommerkruid is een winterhard kruid en misschien wel één van de meest makkelijke soort kruid om te kweken in de tuin. Dit kruid groeit dan ook op vrijwel iedere grondsoort en vereist zeer weinig onderhoud.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 40×50 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-80 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Botanische naam:
Borago officinalis

Bloemkleur:

Borage zaaien en oogsten

Komkommerkruid zaait zichzelf heel makkelijk uit. Je kunt er daarom voor kiezen eenmalig te zaaien en de plant zichzelf laten uitzaaien. Wil je dit niet, oogst dan zo vroeg mogelijk de bloemen zodat er geen zaden kunnen verspreiden in je tuin.

Komkommerkruid kun je het best direct zaaien op haar definitieve plaats. Kies voor de volle grond of onder glas. Hou een plantafstand aan van 40-50 centimeter.

Je kunt komkommerkruid ook in potten kweken. Plaats hiervoor 4-5 zaden in het midden van de pot op ongeveer een diepte van 1 centimeter. En dek de zaden vervolgens goed af met potgrond.

AprMeiJunJuliAug
Zaaien
Oogsten

  Volle grond    Onder glas

Ondanks dat komkommerkruid een zeer gemakkelijk kruid is doe je er goed aan om haar in een humusrijke grond te houden. Om te voorkomen dat er gebrek aan voedingsstoffen ontstaat kun je in het voorjaar en tijdens de bloeiperiode organische mest toevoegen aan de grond.

Ziekten en plagen

Komkommerkruid is een van de enige soort gewassen die niet gevoelig is voor onkruid of ongedierte. Dit komt door het feit dat de plant een vrij ruwe structuur. Onkruid kan hier niet tussen gaan groeien en ongedierte knabbelt liever aan andere soort gewassen.

Verzorgingstips

  • Als je ze in de buurt van tomatenplanten zet worden de tomaten zoeter.
  • Je kunt potpourri maken van de gedroogde blaadjes.

Bewaren

  • De bladeren en bloemen kun je het best direct verwerken voor de meeste smaak en aroma.
  • De bloemen kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Doe dit in een schone en goed afgesloten zak.
  • Je kunt de bloemen ook drogen. Dit is echter niet aan te raden. Dit moet zeer precies gebeuren anders verkleuren de bloemen zwart en verliezen ze snel hun aroma.

Gezondheid en keuken

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar van komkommerkruid. De blaadjes hebben een frisse, licht zoute smaak. En worden vaak gebruikt in salades en soepen. De bloemen zijn ideaal voor het garneren van gerechten.

Er zitten in komkommerkruid veel vitamines, zo ook vitamine A en C. Deze vitamines zorgen ervoor dat je op een dag net even wat fitter in je fel zal zitten.

Andere soorten komkommerkruid

  • Witbloeiende komkommerkruid (Borage officinalis ‘Alba’) heeft witte stervormige bloemetjes.

Je eigen borage zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden aanbod

Credits en copyright
Beeld header: –


Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de laatste artikelen, actuele tuinklussen en zaaikalenders.
Nu aanmelden!
Nee, bedankt!
close-link