Basilicum – Ocimum basilicum

Basilicum kweken, zaaien, planten en oogsten

Eén van de meest populaire en gebruikte kruiden in de keuken is toch wel basilicum. De basilicum plant is van oorsprong een inheems Indiaas kruid. En wordt al eeuwen beschouwd als één van de belangrijkste medicinale planten in de Ayurveda. Basilicum wordt daarom ook wel het ‘heilige kruid’ genoemd.

Kenmerken van de Basilicum plant

Basilicum (Ocimum Basilicum) heeft lange, ovaal-puntige, donkergroene bladeren en een kruidige geur en smaak. De plant is redelijk klein met een gemiddelde hoogte van 20 centimeter wanneer ze binnen wordt gekweekt. Basilicum is zeer decoratief en daarom ook ideaal als kamerplant. Bij het aanplanten in de volle grond kun je een plantafstand van ongeveer 10-15 centimeter aanhouden.

Het is niet verstandig om basilicum te laten bloeien wanneer je haar uitsluitend als keukenkruid wilt gebruiken. Wanneer de basilicum plant gaat bloeien kun je de bloemtoppen uit de plant knippen of voorzichtig uitdraaien. Dit stimuleert niet alleen de groei, je kunt hierdoor ook langer de blaadjes blijven oogsten.

Basilicum kweken

De zaden van Basilicum kiemen vrij gemakkelijk en snel. Ze kunnen slecht tegen vorst, daarom kun je ze beste binnenshuis zaaien in april en mei. Je kunt dan rond juli beginnen met het oogsten van de blaadjes. In principe kun je het gehele jaar zaaien en oogsten, maar zorg altijd voor voldoende warmte en licht.

Standplaats: Zon
Cultuur: Volle grond, pot
Zaaiperiode: April, Mei, Juni
Kiemduur: 7-21 dagen
Oogsten na: 60-70 dagen
Plantafstand: 20x25cm

* Informatie kan afwijken bij verschillende rassen.

Bij het kweken van Basilicum zijn de volgende teelt eigenschappen van belang.

  • Basilicum houdt van warmte. Plaats haar in de volle zon.
  • Licht, goed doorlatende, lichtzure en voedselrijke grond.
  • De grond goed vochtig houden. Niet laten uitdrogen of te nat.
  • Vermijdt zoveel mogelijk kou, tocht en zorg voor goede beschutting.

Wanneer je basilicum in de volle grond kweekt kun je deze aan het einde van de zomer naar binnen brengen. Doe dit vóór de eerste vorst. Graaf de planten uit en zet ze in potten met verse potgrond. Op deze manier kun je langer genieten van de basilicum planten. Bij de juiste verzorging kun je ze zo laten overwinteren voor het volgende seizoen.

Basilicum in potten kweken

Basilicum kan prima binnen en buiten worden gekweekt in potten. Mocht je niet in het bezit zijn van een ruime tuin kun je op deze manier toch je eigen basilicum plant kweken.

Basilicum kent van nature weinig vijanden en ziekten. Sterker nog, ze houdt vaak ongedierte op afstand en zullen andere planten beschermen. Toch is het verstandig om regelmatig te controleren op ongedierte. Mocht je deze toch vinden kun je de basilicum plant benevelen met een mix van water en groene zeep. Veeg vervolgens de bladeren voorzichtig schoon.

In de tuin kan basilicum worden geplant met tomaten om ongedierte en ziekten te voorkomen. Basilicum stoot ook vliegen en muggen af.

Basilicum heeft ten minste vijf uur zonlicht nodig om gezond te blijven. Als je basilicum op de vensterbank laat groeien, draai dan regelmatig de pot om. Zo stimuleer je nieuwe groei. Laat basilicumbladeren het koude glas niet raken, dit zal de bladeren laten afsterven.

Basilicum in de keuken

In de keuken wordt Basilicum vaak gebruikt voor: pesto, sauzen, salade dressings, soepen, visgerechten, en rijstgerechten. Maar wordt ook vaak gemengd met andere kruiden en groenten zoals wortelen, aubergine, kool, pompoen en courgette. Voeg verse bladeren toe aan azijn en olijfolie om zo je eigen balsamico te maken.

Basilicum kan vers, ingevroren of gedroogd worden gebruikt. Gebruik de bladeren van de basilicum plant met mate, het is één van de weinige kruiden waarbij de smaak al snel kan overheersen.

Je eigen basilicum zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Credits en copyright
Beeld header: –