Basilicum – Ocimum basilicum

Basilicum – Ocimum basilicum

Basilicum is natuurlijk keukenkruid nummer één. Van origine is basilicum afkomstig uit India. Hier wordt het door zijn heilzame werking ook wel een heilig kruid genoemd. De wetenschappelijke naam van basilicum is Ocimum Basilicum. Naast het gebruik in de keuken, doet dit kruid het ook goed als sierplant. Het vaak kleine plantje is met haar prachtige bloemen een opvallende verschijning. Basilicum houdt van een standplaats in de zon en een bodem die rijk is aan voeding. Daarnaast heeft ze qua verzorging weinig onderhoud nodig en is ze niet erg bijzonder gevoelig voor ziekten en plagen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 20×25 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-50 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Ocimum basilicum

Bloemkleur:

Je eigen basilicum zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Basilicum zaaien en planten

AprMeiJun
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Basilicum is bijzonder ongevoelig voor ziekten en plagen. Het kruid bezit zelfs een beschermende eigenschap voor andere kruiden en planten door plagen op afstand te houden. Daarnaast is basilicum ook geschikt als kamerplant door haar decoratieve uiterlijk. In de Ayurveda in India wordt het plantje zelfs al decennia lang als medicijn gebruikt tegen allerlei aandoeningen.

Onderhoud

Ocimum Basilicum heeft weinig onderhoud nodig. Hoewel het plantje resistent is tegen veel ziekten, is het wel verstandig om tijdens de kweek hierop regelmatig te controleren. Daarnaast houdt basilicum niet van kou of tocht. Ze doet het goed in vochtige bodems die licht van structuur zijn. Een plaatsje in de zon bevorderd de groei en de gezondheid van de plant.

Credits en copyright
Beeld header: Jasmin