HGVJ Magazine

Tomaat

Tomaten kweken: van zaaien tot oogsten

Tomaten! Er zijn natuurlijk zoveel verschillende soorten, maten, kleuren en vanzelfsprekend dan ook heel veel smaken. Denk bijvoorbeeld aan; de traditionele ronde tomaat, tros en -cherrytomaten, vleestomaten of zelfs tomaten in de vorm van een kleine peer. De natuur creëert heel wat mooie varianten, voor ieder is er wel een favoriet.

Wist je dat er wel duizenden tomatensoorten bestaan? Maak dan nog maar eens je keus, waarschijnlijk zit je ieder jaar weer met je handen in het haar wat nu weer te telen. Ik moet je dan ook eerlijk bekennen, ik heb inmiddels al heel wat mogen proberen in mijn tuin en toch kom ik altijd weer terug kom op de Franse en Black cherry tomaat. Deze smaken voor mij zo intens zoet met toch hun eigen smaak en zien er daarnaast ook gewoon geweldig uit in de moestuin.

Tomaten kweken in een pot

Wie dan ook aan een moestuin denkt, denkt dan ook vaak aan de tomatenplant. Het mooie is, je hebt helemaal geen moestuin nodig om je eigen tomaten te kweken. Je kunt dit ook heel gemakkelijk in een pot doen. De tips die ik met je zal delen gaan dan ook nog steeds op. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de pot een goede afwatering heeft en je deze op een zonnige plek zet. De zon bepaald immers de uiteindelijke smaak van de tomaat.

Tomaten hebben een reputatie als gemakkelijk te telen groenten. Feitelijk gezien is dit ook waar maar om echt goede tomaten op je bordje te toveren zijn er paar belangrijke, maar simpele trucs die ik graag met je wil delen. Ik heb een top 3 samengesteld op basis van de meest gestelde vragen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Ik hoop dat jij er ook je voordeel mee kan doen.

Tomaten bemesten en grondbewerking

De tomaat is een gemakkelijke plant die zich thuis voelt op alle grondsoorten maar aan de andere kant is ze ook weer veeleisend. Ze is een is een echte veelvraat en verbruikt dan ook behoorlijk wat voedingsstoffen uit de grond. Het is daarom erg belangrijk dat je dit voor en tijdens het seizoen goed in de gaten houdt en dan ook aanvult met organische bemesting.

Om het beestje bij de naam te noemen; tomaten hebben voldoende kalium en stikstof nodig om echt kwalitatieve vruchten te ontwikkelen. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, ik ga je niet lastig vallen met een biologieles. Is ook totaal niet nodig, het is vreselijk simpel zoals ik al zei. Bemest de grond flink voordat je de planten in de grond stopt maar ook wanneer de eerste trosjes zichtbaar worden aan de onderzijde van de tomatenplant. Als je deze regel aanhoudt komt het zonder twijfel goed.

Tomaten water geven

Het water geven aan de tomaat kan weleens lastig zijn. Alhoewel, het water geven is natuurlijk niet lastig maar de ideale dosering vinden kan een goede uitdaging zijn. Dit is een proces die je leert naarmate je ervaring. Onthoudt alsjeblieft; fout bestaat niet in tuinieren, alleen wanneer je vergeet te genieten.

Wanneer je in een kas teelt, wat overigens ook de voorkeur heeft heb je dit zelf in de hand. Teel je in de open lucht dan ben je toch afhankelijk van wat moeder natuur doet met haar gulle regenbuien in ons klimaat. Zorg daarom altijd voor een goede beschutting. Wanneer de planten, ik doel dan echt op de bladeren, te vaak en te nat worden, raakt dit het immuunsysteem en loop je de kans dat er sneller ziektes of schimmels hun kans krijgen om de planten aan te tasten.

In welke situatie je ook zit, het ideale is om zelf water te geven. Lees; het is geen noodzaak maar wel ideaal. Hiermee kan de kwaliteit uiteindelijk staan of vallen van de uiteindelijk tomaat. Ten eerste moet de grond een goede afwatering hebben zodat er geen water kan ophopen in de grond en daardoor de wortels kunnen aantasten. Verder is het is het belangrijk om het volgende in je achterhoofd te houden:

  • Geef altijd water onderaan de plant en nooit over de vruchten en bladeren.
  • Te veel water zal er voor kunnen zorgen dat de tomaten in hun smaak aangetast worden en ook lichtelijk taai worden.
  • Wanneer de grond te droog is zullen de tomaten niet hun oorspronkelijk formaat krijgen. Ze blijven kleiner, simpelweg omdat er te weinig voedingsstoffen zijn opgenomen.

Zoals je dan ook begrijpt is de balans vinden in het water geven van enorm belang voor de kwaliteit van je tomaten. Probeer het gewoon uit en observeer je planten goed, kijk goed naar de bladeren. Wanneer je deze even dagelijks bekijkt kun je zien of ze te veel of te weinig water hebben gehad, dit geldt voor alle soorten en rassen. Net als wij hebben planten ook in bepaalde maten een emotionele toestand. Het verschil zit hem alleen in dat wij een glimlach kunnen toveren op ons gezicht en een plant laat ons door hangende bladeren vaak zien dat er te weinig water in de grond zit of in sommige gevallen te veel.

De tomaten dieven

Van nature kruipt en verwilderd de tomaat graag over de grond. Omdat dit geen doen is als je de plant goed onder controle wilt houden en een zo hoog mogelijke kwaliteit tomaat wilt oogsten is het belangrijk om de planten op tijd te dieven en te begeleiden doormiddel van indraaien of andere ondersteuningen. Wanneer je dit op tijd doet voorkom je ook een vervelend probleem zoals het knakken van stengels maar ook dat de plant meer energie kan steken in de ontwikkeling van de vrucht.

Wanneer je de plant gaat dieven kun je ook gelijk een overschot aan bladeren verwijderen. Wanneer je dit doet is het belangrijk om te weten dat de vruchten zelf afhankelijk zijn van de zon oftewel warmte. Misschien wel meer dan de bladeren zelf. Maar ze mogen ook weer niet in de volle zon staan de gehele dag, rijpe tomaten lopen dan namelijk de kans om te barsten. Ook hierin is het een beetje zoeken naar balans.

TOT SLOT

En als extra’tje wat ik niet te vaak kan benoemen. De bladeren, stengels, nee eigenlijk alles van de tomatenplant is zeer giftig met uitzondering van de vrucht voor de mens. Pas hier dus mee op. Ik zeg uit ervaring, wanneer je zonder handschoenen werkt weet je ook dat de plant behoorlijk afgeeft. Stop dus niet je duim in je mond om wat voor gekke reden dan ook. Soms is het daarom prettiger, nee verstandiger om met handschoenen te werken.

Zo simpel is het! Als je deze simpele regeltjes toepast bij de teelt van je tomaten garandeer ik je dat de smaak en kwaliteit absoluut verbetert. Zoals ik zei; dit is een top 3 van de meest gestelde vragen gebaseerd op de afgelopen jaren. Maar net als landelijke onderzoeken waarvan ze ons nooit iets vragen maar wel cijfers aandragen kan het zijn dat dit helemaal geen antwoord geeft op jouw vraag. Als dit het geval is, laat mij dit dan zeker weten zodat ik je kan begeleiden waar ik kan. Stel je vraag onderaan dit artikel of als je liever een e-mail stuurt kan dit op de contact pagina. Ook als je vragen of artikelen wilt zien over geheel andere onderwerpen. Jouw input is van groot belang.

Jeroen Bosman

Jeroen Bosman

Jeroen is een familieman, ontwerper en ondernemer. Hij is sinds zijn vroege jeugd al te vinden in de tuin of kas. Daar leert hij zichzelf over permacultuur en zelfvoorzienendheid. Oh, en hij houdt van eten.

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons ook op social media! We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

HGVJ Magazine SDT

Van "aha' tot 'oh shit', wij delen alles wat op ons 'groene' pad terecht komt.

Ontvang wekelijks onze drie beste artikelen gratis in je email!
Aanmelden
Nee dank je, ik ben al 'groen' genoeg!

Bij aanmelding ga je automatisch akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link
Meld je nu gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere week de beste artikelen omtrent tuinieren, planten en de heerlijkste recepten. Oh, en al onze gratis freebies ontvang je altijd als eerst!
HGVJ Magazine SDT

Van "aha' tot 'oh shit', wij delen alles wat op ons 'groene' pad terecht komt.

Ontvang wekelijks onze beste artikelen gratis in je email!
AANMELDEN
Bij aanmelding ga je automatisch akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link