Spinazie kweken: van zaaien tot oogsten

Spinazie kweken zaaien planten en oogsten in de moestuin

Spinazie is een groente die behoort tot de amarantenfamilie. Van origine is het plantje afkomstig uit China. Daarna werd het door de Spanjaarden in Europa geïntroduceerd. De blaadjes van spinazie hebben een heerlijke volle smaak en kunnen veelzijdig verwerkt worden in diverse gerechten.

Spinazie kun je zowel rauw verwerken in groene salades, maar ook roerbakken en koken. Ook wordt spinazie veel gebruikt om smoothies mee te maken doordat het plantje bomvol mineralen zit zoals calcium, ijzer, kalium en magnesium.

Genoeg redenen dus om zelf deze heerlijke bladgroente te gaan kweken in je moestuin. Spinazie kun je bijna het gehele jaar zaaien. Dit kan in de kas maar ook in de volle grond als de bodem niet te nat en vorstvrij is.

Spinazie kweken

Spinazie is een bladgewas dat het prima doet als je ze een plaatsje in de zon of halfzon geeft. Ze bloeien volop tussen mei en september en bereiken daarbij een planthoogte van 20-30 cm. Als je spinazie wilt kweken, is het van belang dat je de zaadjes op c.a. 2.5 cm diepte plaatst. De plantafstand die je daarbij aan moet houden is ongeveer 15 x 10 cm.

Spinazie kun je ook in de border van je tuin planten.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 15×10 cm
Zaaidiepte: 2.5 cm
Planthoogte: 20-30 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Sept

Botanische naam:
Spinacia oleracea

Bloemkleur:

Spinazie zaaien en planten

Spinazie kun je eigenlijk het hele jaar door zaaien of planten onder glas. Wil je deze bladgroente liever in de volle grond kweken? Dan doe je dat het beste vanaf de maand maart. Buiten spinazie zaaien kun je zelfs tot aan eind september in de volle grond zaaien en planten.

VroegJanFebMrt
Volle grond
Onder glas
LenteFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
HefstJulAugSept
Volle grond
Onder glas
WinterOktNovDec
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen spinazie zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

De spinazie plant verzorgen

De verzorging van de spinazie plant is gelukkig geen moeilijke taak. Dat maakt dit bladgewas ook een geschikte groente voor beginnende kwekers.

  • Spinazie heeft niet al teveel eisen. Zorg er wel voor dat de plantjes een plaatsje hebben in de zon of halfzon.
  • Een goed losse grond is belangrijk voor spinazie. Hou de bodem dan ook lekker luchtig zodat het water dat je geeft de wortels goed kan bereiken.
  • Pas op met water geven. Geef alleen water in droge periodes en voorkom daarbij dat je het kwetsbare blad raakt.
  • Hou de grond gezond. Voorzie de bodem voor het kweken of planten eventueel van wat meststof, maar hou daarbij altijd de aanbevolen hoeveelheid aan. Gebruik bij voorkeur biologische meststoffen.

Spinazie oogsten en bewaren

Spinazie is een snelgroeiende bladgroente die je in de meest ideale omstandigheden al 4 tot 6 weken na het zaaien kunt oogsten. Spinazie oogsten doe je bij voorkeur als de bladeren een mooie donkergroene kleur hebben en een omvang van ongeveer 6-7 cm hebben bereikt.

Wacht niet te lang met het oogsten. Juist dan heb je kans dat de bladeren taai worden of zelfs vergelen. Ongeveer 3 weken na de eerste oogst, kun je in veel gevallen nog een keer spinazie oogsten. Het is van belang dat je de wortels niet beschadigd tijdens het oogsten van de spinazie.

Spinazie kun je niet lang bewaren. Doe je dit wel, dan worden de bladeren slap en verliezen ze hun stevigheid. Je kunt deze groente dan ook het beste direct voor de consumptie oogsten. Zo hoef je de bladgroente niet te bewaren en blijft de zachte smaak behouden. Kort blancheren en invriezen zou een optie kunnen zijn, maar hou er dan wel rekening mee dat het nitraatgehalte omhoog gaat.

Populaire spinazie rassen

Als je zelf spinazie wilt gaan kweken, dan zijn er behoorlijk wat rassen waar je een keuze uit kunt maken. We hebben de meest populaire spinazie rassen voor je op een rij gezet:

  • Winterreuzen: dit spinazie ras geeft grote volle bladeren en is geschikt om in de volle grond en de buitenlucht te zaaien. Dit spinazie ras komt het beste tot zijn recht als je ze zaait vanaf medio augustus en eind september.
  • Merlo Nero: deze spinazie soort heeft gekreukelde sterke bladeren met een prachtige diep groene kleur. De smaak van deze spinazie is vol zacht en zoetig. De Merlo Nero is een spinazie ras dat je zowel begin lente als eind zomer kunt zaaien of planten. Oogsten kan tussen maart en december.
  • Corvair F1: deze bladgroente is zo goed als resistent tegen ziekten. De bladeren zijn fors en donkergroen van kleur. Deze smaakvolle spinazie doet het goed in een warme grond. Je kunt ze dus het beste zaaien tussen maart en april, of iets later tussen juli en september. Oogsten kan, afhankelijk van de zaaiperiode, tussen april en mei of augustus en oktober.
  • Nieuw-Zeelandse: ondanks dat deze bladgroente geen echte spinazie is wordt ze vaak wel in dit rijtje geplaatst. De smaak is erg rijk en vol van smaak. Daarnaast is deze bladgroente eenvoudig te kweken en kun je er zelfs meerdere malen van oogsten. In de volle grond plant je ze het beste vanaf halverwege de maand mei.

Ziekten en plagen bij spinazie

Spinazie is een vrij makkelijke groente om te kweken. De plantjes zijn namelijk niet echt gevoelig voor veel ziekten en plagen. Wel moet je aandacht besteden aan de aanwezigheid van insecten.

Zo kan de bietenvlieg haar eitjes onder het blad leggen waardoor deze worden aangetast. Dit komt vooral voor als de temperatuur in het voorjaar of de zomer niet hoog genoeg is. Ook het stengelaaltje is een bedreiging. Deze veroorzaakt een gekreukelde en gedrongen bladgroei. Het bietekevertje tast vooral de wortels van de spinazie aan.

Ook schimmels en ziekten kunnen voorkomen bij spinazie. Veel voorkomend is wortelbrand bij jonge plantjes en valse meeldauw. De bladeren vertonen dan vlekken op het blad terwijl de onderkant bedekt is met schimmel.

Spinazie en gezondheid

Spinazie bevat veel vitamine C en K. De eerste levert een bijdrage aan een sterk immuunsysteem en is een sterk antioxidant voor ons lichaam. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling en het transport van het bloed door ons lichaam.

Ook bevat deze groente veel mineralen zoals bijvoorbeeld ijzer, magnesium en kalium. Omdat kalium onze bloeddruk gezond houdt, minimaliseer je met het regelmatig eten van spinazie ook het risico op hart en vaatziekten.

Spinazie in de keuken

Spinazie is een zeer veelzijdige groente die je kunt koken, roerbakken, wokken en blancheren. Maar, ook rauw kan deze bladgroente gegeten worden door bijvoorbeeld de spinazie of de paste. De heerlijk zachte smaak van de bladeren past vrijwel bij elk gerecht.

Daarbij kun je denken aan hartige muffins met spinazie en ei, of een frisse pastasalade met spinazie en bijvoorbeeld gerookte zalm. Reden te meer dus om zelf spinazie te gaan kweken én oogsten.

Credits en copyright
Beeld header: MSphotos
Beeld 1 (Spinazie border): MSphotos
Video 1 (Spinazie oogsten): Moestuin Utrecht