HGVJ Magazine

Pepers kweken: van zaaien tot oogsten

Pepers kweken

Pepers zijn heerlijke en veelzijdige vruchtgewassen. Deze familie van de paprika is zeer geschikt om zelf te kweken. Pepers zaaien en planten is dan ook niet moeilijk. Ze komen voor als milde en pittige variant en zijn veelzijdig toepasbaar in de keuken. Daarnaast bevatten pepers ook nog eens gezonde voedingsstoffen.

De peper wordt ook wel Capsicum genoemd en is een meerjarige plant al wordt ze vaak als eenjarige gekweekt. Je kunt de peperplant meerjarig houden door binnenshuis te laten overwinteren. Controleer op ziektes en ongedierte en brengt de peperplanten rond eind oktober naar binnen.

Pepers stammen af van de nachtschade en komen voor in vele kleuren en vormen. Pepers kennen een rijke geschiedenis. Ze werden al verbouwd rond de periode 5200 en 3400 voor Christus.

Genoeg redenen om dus zelf pepers te gaan zaaien en oogsten. Zelf pepers kweken geeft kleur aan je moestuinbak én aan de heerlijke gerechten die je er mee kunt maken.

Pepers kweken

Pepers kweken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Deze vruchtgroente is een echte zonaanbidder. Warmte en licht is dan ook essentieel tijdens de hele kweek. Geef ze daarom dan ook het liefst een standplaats in de zon.

De stof die rode pepers zo pittig maakt heet Capsaïcine. Deze komt hoofdzakelijk voor in de zaadlijsten en zaadjes.

De ideale plantafstand is 50-70 cm als je pepers wilt zaaien. De zaaidiepte die je daarbij aanhoudt is 0.5 cm. De plant van deze vruchtgroente bereikt een planthoogte van 50-150 cm en bloeit in de periode juni tot en met september. De plant bevat witte of paarse bloemen.

Plant eigenschappen:

Plantsoort: Vruchtgroente
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50-70 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-150 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept
Botanische naam:
Capsicum
Bloemkleur:

Pepers zaaien en planten

Pepers zaaien en planten doe je natuurlijk lekker zelf. Dit kun je zowel in de openlucht, een afgedekte bak als in een verwarmde kas of vensterbank doen. Zelf pepers planten doe je buiten in de volle grond in mei of juni.

Na ongeveer één tot twee weken zullen de eerste zaailingen na zaaien opkomen. Afhankelijk van de warmte kan dit soms wat langer duren.

Wil je liever eerder aan de slag met pepers zaaien? Zaai ze dan van februari tot en met april in een verwarmde kas of binnen in de vensterbank. Van april tot en met juni kun je pepers ook zaaien in een koude of met glas afgedekte bak.

Pepers zaaien en planten
Pepers doen het ook prima op balkon en vensterbank

Je kunt pepers ook in de volle grond kweken. Maar omdat pepers bijzonder veel warmte nodig hebben is er nooit een garantie op een sterke ontwikkeling van de plant. Daarom wordt de peper nooit direct in de volle grond gezaaid. Zaai hierom altijd binnenshuis voor.

FebMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Je kunt de pepers vervolgens uitplanten na eind mei in potten voor op het balkon of verplanten in de volle grond. Plaats de pepers altijd op een zonnige maar beschutte plek.

Pepers oogsten en bewaren

Het leukste aan pepers zaaien is natuurlijk het oogsten en bewaren van deze veelzijdige vruchten. Als je pepers in de volle grond hebt gezaaid, dan kun je ze het beste oogsten van augustus tot en met oktober.

Het ideale moment om pepers te oogsten is wanneer het vruchtvlees niet meer ingedrukt kan worden en de peper stevig aanvoelt.

Heb je ze gezaaid onder glas of een afgedekte bak, dan kun je al een maand eerder beginnen met pepers oogsten en bewaren. De ideale tijd daarvoor is van juli tot en met oktober. Pepers bewaren kun je op verschillende manieren doen.

JulAugSeptOkt
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak

Na de oogst zijn rijpe pepers tot wel een week houdbaar. Je kunt ze natuurlijk ook invriezen. Ze zijn daarna vooral goed te gebruiken in (natte) gerechten zoals marinades of salsa’s. Je kunt ze dan ongeveer een jaar goed houden.

Pepers oogsten en drogen
Pepers droog je hangend op een zeer droge en warme plaats

Pepers kun je ook gedroogd bewaren. In de zomer kun je dat op een natuurlijk manier doen door ze op te hangen. Snij de ‘aanhechting’ aan de bovenzijde van de peper eraf met een schoon mes. Je kunt ze dan met een naald en draad aan elkaar rijgen. Hang de pepers vervolgens op een zeer droge en warme plaats. Controleer regelmatig op schimmels.

Drogen in de oven kan natuurlijk ook. Plaats de pepers op het ovenrek en droog ze op een temperatuur van 50 graden. Laat de klep van de oven openstaan zodat het overtollige vocht afgevoerd kan worden. Na 6-8 uur zijn je pepers droog.

Populaire peperrassen

Pepers zijn er in veel vormen en maten. We hebben de meest populaire peperrassen en hun specifieke kenmerken voor je op een rijtje gezet. Zo maak je dus altijd een goede keuze als je zelf pepers wilt zaaien en oogsten.

  • Habanero pepers hebben de vorm van een kleine lampion. Ze komen voor in de kleuren geel, rood, oranje, chocoladekleurig en groen. De Habanero komt oorspronkelijk uit centraal Amerika en de Caribbean. Deze zeer hete peper heeft een SHU van 100.000 tot 350.000.
  • Carolina reaper is een kleine soort peper met een verfrommelt uiterlijk dat qua vorm op de paprika lijkt. Ze komen voor in de kleur rood en zijn afkomstig uit de Caribbean. Daar kwamen ze voort uit een kruising tussen een Naga peper uit Pakistan en een rode Habanero. Deze pepers zijn extreem heet en hebben een SHU van 2.200,000.
  • Jalapeño peper is met een lengte van 4 tot 7 cm een middellange peper. Ze komen voor in de kleuren groen en rood. Deze peper vindt zijn oorsprong in Mexico in de stad Jalapa. Deze milde peper heeft een SHU van 125.000 tot 325.000.
  • Madame jeanette peper is donkergeel van kleur en heeft een ovale tot langwerpige vorm. Deze pepers komen van oudsher uit Suriname maar worden ook wel West-Indische pepersoort genoemd. Deze hete aromatische peper heeft een SHU van 125.000 tot 325.000.
  • Trinidad moruga scorpion peper is rood, geel of karamel kleurig. Ze hebben een bolvormig en verfrommelt uiterlijk. Deze pepers hebben Trinidad en Tobago als land van herkomst. Deze pepers zijn extreem pittig en hebben een SHU van 1.200,000.

De afkorting SHU betekent Scoville Heat Units. Deze eenheid wordt gebruikt om de mate van scherpte aan te kunnen geven voor de verschillende pepersoorten. Deze techniek werd al in 1912 ontwikkeld door Wilbur Scoville. Des te hoger de SHU van een peper, des te scherper en pittiger de smaak.

Wil je direct beginnen met zaaien?
Wij hebben de lekkerste peperrassen voor je geselecteerd om snel en gemakkelijk te bestellen op bol.com. Waaronder ook de biologische Hungarian Yellow Hot Wax en de populaire Cayenne peper.

Ziekten en plagen

Als je zelf pepers wilt kweken, zaaien en oogsten is het goed om rekening te houden met een aantal ziekten en plagen. De plant is hier namelijk nogal gevoelig voor. Schimmels en insecten zijn de grootste bedreiging voor de plant. Luizen op je peperplanten kun je het beste bestrijden met lieveheersbeestjes of sluipwespen. Zij zijn namelijk de natuurlijke vijand van de bladluizen.

Basilicum en knoflook zijn prima buurplanten. Deze helpen om ongedierte te verjagen maar kunnen ook ten goede komen voor een betere groei, oogst en smaak.

Qua schimmels is Botrytis veel voorkomend tijdens het kweken van pepers. Deze schimmelsoort wordt ook wel grauwe schimmel genoemd. Dat komt door de grauwe kleur van de schimmel pluizen die ze achterlaten op de plant. Deze bevatten sporen die de plant laten verkleuren en afsterven. Je kunt Botrytis voorkomen door de peperplant niet te dicht op elkaar te planten en ze goed boven de grond droog te houden.

Peper en gezondheid

Naast het feit dat pepers heerlijk zijn om te verwerken in diverse gerechten, bevatten ze ook behoorlijk wat krachtige voedingsstoffen. Zo zitten ze bomvol met vitamine A, B en C. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan ons immuunsysteem. Tevens verhogen ze de weerstand en voorzien ons lichaam van de nodige energie.

De belangrijkste mineralen in pepers zijn calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Ook capsaïcine is ruim aanwezig in deze vrucht. Ze zijn verantwoordelijk voor de scherpte van de peper en brengen tevens veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Het werkt ontstekingsremmend, zorgt voor een optimale bloedsomloop en heeft een positief effect op onze stofwisseling. Nog meer goede redenen dus om zelf pepers te kweken.

Peper in de keuken

Pepers zijn bij uitstek geschikt om te verwerken in allerlei gerechten. Dit kan zowel in gedroogde, rijpe of onrijpe vorm. Voor Thaise of Indiase gerechten wordt meestal gekozen voor de wat scherpere varianten uit Mexico of de Caribbean.

Als je een saus of salade een lekkere maar toch milde bite wilt geven, kun je het beste de pepers gebruiken die in de Europese keuken worden toegepast.

Groene vrienden?

Wees niet verlegen, volg ons ook op social media! We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Van 'aha' tot 'oh shit'!

Ontvang wekelijks onze praktische tuintips, de heerlijkste recepten en de leukste inspiratie voor een groen leven.
Bij aanmelden ga je akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link