Paksoi kweken: van zaaien tot oogsten

Paksoi kweken: van zaaien tot oogsten

Wie denkt er niet aan een heerlijk oosters gerecht bij het woord paksoi? Dat is ook niet zo gek natuurlijk, de groente word dan ook veel veelvuldig gebruikt in Azië. Ondanks dat paksoi vaak een oosters gevoel opwekt doet ze het hartstikke goed in ons klimaat. Paksoi behoort tot de koolsoorten die naar mijn idee toch als typisch Nederlands gezien kunnen worden. Super makkelijk te zaaien, planten en te oogsten!


Paksoi heeft een licht zoete maar ook echt een typische kool-smaak. Bij de bereiding is het raadzaam om de knapperigheid van de groente te bewaren. Zo smaakt paksoi gewoon het lekkerst en is hierom ook zo populair in wok-gerechten.

Je kunt de bladeren en stengels rauw eten in bijvoorbeeld een salade, je kunt ze ook koken of stoven maar vaak word de groente er wat ‘slapjes’ van. Mocht dit toch je voorkeur zijn, hou dan een zo kort mogelijke kook of -stooftijd aan.

Zaaien

Paksoi is een groente die vrij snel wil doorschieten, wat betekent dat er snel bloemvorming zal ontstaan. Uiteraard is dit niet gewenst tenzij je voor de zaadteelt gaat. Het is dan ook van belang om te zaaien voor een vroege en late teelt. Je kunt half april beginnen met voorzaaien in een kas, of thuis op de vensterbank. Doe dit bij voorkeur in kleine potjes of kies voor de gemakkelijke manier; turfpotjes. Zo is het niet nodig om later nog eens te moeten verspenen en kun je snel aan de slag zonder het risico te lopen dat je jonge plantjes beschadigen. Doe ongeveer 2 à 3 zaadjes per potje zodat je later een keuze kunt maken om de sterkste zaailing te selecteren. De meeste ideale temperatuur ligt rond rond de 20 ºC overdag en bij nacht 16 ºC. Uit ervaring weet ik dat dit absoluut niet zo nauw luistert, als de zaden van goede kwaliteit zijn kiemen ze vaak bij een gangbare kamertemperatuur.

Zelf zaai ik altijd direct in de grond. Zo bespaar ik mezelf de moeite om later te moeten verspenen of verplanten, wat er voor kan zorgen dat de groei van de paksoi stil komt te liggen. Je kunt de zaden dan direct in regeltjes zaaien op een diepte van ongeveer 1 à 2 cm. Later kun je dan heel gemakkelijk de sterkste zaailingen uitkiezen.

Planten

Wanneer je zaailingen ongeveer 3 à 4 weken oud zijn en tenminste 2 à 3 ‘volwassen’ bladeren heeft kun je ze verspenen of uitplanten. Je kunt paksoi redelijk dicht op elkaar planten, het ligt ook een beetje aan je persoonlijk voorkeur hoe groot je de paksoi wilt hebben. De meest gebruikelijke plantafstand is ongeveer 30 x 30 cm. Ze doen het zowel goed in de volle zon, halfschaduw en schaduw.

Oogsten

Je kunt al vrij snel beginnen met oogsten. Afhankelijk van de kweek omstandigheden is paksoi doorgaans binnen 8 à 10 weken klaar om te oogsten. Ga je liever voor de ‘baby’ paksoi, dan kun je  na 6 weken al beginnen met de oogst. Je kunt de hoofdstam met een scherp mes doorsnijden of als je wat meer ervaren bent, haal de paksoi los met een draaiende beweging. Doorgaans kun je paksoi ongeveer 3 dagen bewaren mits gekoeld.

Verzorgingstips

Om uiteindelijk je eigen paksoi te kunnen oogsten heb je echt niet bijzonder veel kennis of ervaring nodig. Waar je wel rekening mee moet houden is het water geven. De wortels van paksoi groeien in de breedte. Dat wil zeggen dat ze niet gemakkelijk zelfvoorzienend water uit de grond kan halen. Wanneer de wortels naar beneden zouden groeien stuiten ze vanzelf op een watervoorraad, omdat de paksoi dit niet doet is het dus van belang om te zorgen dat de grond goed vochtig blijft. Zo blijft de plant ook een stuk gezonder en is dus ook weerbaardere tegen mogelijke ziekten.

Mogelijke Problemen

  • Zoals ik al eerder benoemde is het doorschieten van de Paksoi een gebruikelijk ‘probleem’. Belangrijk is om je aan de aangeven tijdsperiode te houden. Mocht de paksoi toch doorschieten omdat de natuur nou eenmaal niet altijd te voorspellen is, snij dan de bloemen eruit en oogst de paksoi.
  • Een probleem die we allemaal kennen bij koolsoorten, dus ook de paksoi zijn de beruchte slakken. Door het zachte blad en de toch stevige structuur is de paksoi dan ook erg geliefd.

Andere mogelijke ziektes zijn: Ritnaalden, Kooluil, Bietenmoeheid, Bladvlekkenziekte, Echte meeldauw, Knolvoet, Koolmot, Koolrupsen, Koolvlieg en Valse Meeldauw.

Je eigen paksoi zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden aanbod

Credits en copyright
Beeld header: –
Tekst: Jeroen Bosman

Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de laatste artikelen, actuele tuinklussen en zaaikalenders.
Nu aanmelden!
Nee, bedankt!
close-link