HGVJ Magazine

Komkommer kweken: van zaaien tot oogsten

Komkommer kweken van zaaien tot oogsten

Komkommer kweken doe je natuurlijk lekker zelf. Want wie is er nu niet dol op deze frisse vruchtgroente? De komkommer vindt zijn oorsprong in Azië maar is inmiddels geliefd over de hele wereld en, zeker in Nederland.

Zelf komkommers zaaien en oogsten kun je prima doen in je eigen moestuin. Dit kan zowel in de volle grond, een afgedekte bak of een tuinkas. Zo heb je dus altijd een heerlijke frisse groente bij de hand die bijzonder goed smaakt in combinatie met allerlei gerechten. En de komkommers die je zelf kweekt zijn natuurlijk altijd het lekkerst.

Komkommer kweken

De komkommer is een vruchtgroente die dol is op een standplaats in de volle zon. Hou daar dus rekening mee als je zelf komkommers gaat zaaien. De ideale afstand tussen de planten ligt tussen de 50-70 cm.

De komkommerplant zelf wordt tussen de 50 en 150 cm hoog, dus een goede ondersteuning is van groot belang. Komkommers zaaien doe je het beste tussen juni en september.

Plant eigenschappen:

Plantsoort: Vruchtgroente
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×70 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-150 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept
Botanische naam:
Solanum lycopersicum
Bloemkleur:

Komkommer zaaien en planten

Zelf komkommer zaaien en planten kun je op een aantal manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om de komkommer zaden in mei of juni buiten in de volle grond te zaaien.

Maar, van april tot en met juni kun je dat ook in de kas of een afgedekte bak doen. Wil je de komkommer liever zaaien en planten in een verwarmde kas? Dan kun je dat het beste in maart of april doen.

FebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Meld je nu gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere week de beste artikelen omtrent tuinieren, planten en de heerlijkste recepten. Oh, en al onze gratis freebies ontvang je altijd als eerst!
NU AANMELDEN

Van 'aha' tot 'oh shit'!

Ontvang wekelijks onze praktische tuintips, de heerlijkste recepten en de leukste inspiratie voor een groen leven.
Bij aanmelden ga je akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link

De komkommerplant verzorgen

Ook de komkommerplant heeft een goede verzorging nodig. Dat verzekerd je immers van een mooie oogst. Met de onderstaande tips en weetjes weet je zeker dat je niets aan het toeval overlaat en kun je jouw komkommerplant op de juiste manier verzorgen.

  • Bescherm de komkommer zaailingen tegen regen en kou. Zet ze dan ook niet eerder dan na IJsheiligen (11 t/m 15 mei) buiten.
  • Het afdekken van de komkommerplant is vooral nodig als je niet beschikt over een overdekte kas of bak. Dit kun je doen door een klein afdakje van plastic te maken bijvoorbeeld.
  • Zorg voor voldoende voeding nadat de plant 8 weken oud is. Dan is de voeding uit de aarde uitgewerkt en heeft de komkommerplant wat extra kracht nodig om te kunnen bloeien.
  • Zorg voor een regelmatige aanvoer van water. Komkommerplanten verzorgen bestaat uit veel water geven als de plant te droog is. Komkommers hebben dan ook behoorlijk wat vocht nodig.
  • Zorg voor een goede ondersteuning door middel van een hekwerk. Zo kan de komkommerplant goed klimmen wat de groei ten goede komt. Laten kruipen kan ook. Zorg dan voor een minimale afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten. Jonge takken zul je in het begin wat hulp moeten bieden door ze de goede kant op te geleiden.

Komkommer oogsten en bewaren

Komkommers oogsten doe je als de vrucht ongeveer 20 cm is. Natuurlijk heb je uitschieters, maar laat de komkommer niet te lang doorgroeien. Dan wordt de vrucht te groot en ontstaan er zaden wat de smaak niet ten goede komt.

Oogsten doe je tussen augustus en oktober bij komkommers die in de volle grond staan. Onder glas kun je al in juli beginnen met de oogst, tot en met oktober.

Na de oogst kan de komkommer ongeveer 2 of 3 dagen bewaard worden. Dit doe je bij voorkeur op een donkere en gekoelde plaats.

JulAugSeptOkt
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak

Populaire komkommerrassen

Komkommers komen voor in diverse soorten en rassen. We hebben de meest populaire komkommerrassen voor je op een rijtje gezet:

  • Marketmore is een komkommersoort met vruchten van ongeveer 20 cm lang. De smaak is heerlijk fris en zacht. De vruchten hebben een diepgroene kleur en een recht maar licht stekelig uiterlijk. De Marketmore komkommer is tevens resistent tegen diverse ziektes zoals bijvoorbeeld meeldauw en schurft.
  • Telegraph is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Het uiterlijk van deze komkommer is lang en recht met een donkergroene kleur. De smaak is verfrissend en zeer mild.
  • Gele tros zijn gele komkommers en zijn behoorlijk zeldzaam en behoort tot een oud ras. Ze hebben een frisse maar licht bittere smaak. De vruchten krijgen een lengte van 20-30 cm.
  • Lemon apple is in tegenstelling tot andere rassen rond in plaats van recht. Ze hebben een witgele kleur en smaken bijzonder zoet. De schil is eetbaar en erg knapperig. De buitenzijde van deze komkommer bevat kleine stekeltjes.
  • Cucamelon zijn komkommers met het uiterlijk van een watermeloen, maar zijn in feite veel kleiner. De kleine vruchten zijn vol zoet en hebben zowel een komkommer als en licht zure smaak. In de volksmond wordt deze komkommer ook wel door zijn uiterlijk de muismeloen genoemd.

Wil je direct beginnen met zaaien?
Wij hebben de lekkerste komkommerrassen voor je geselecteerd om snel en gemakkelijk te bestellen op bol.com. Waaronder ook de bekende Marketmore, Muismeloen en de Patio snacker die bijzonder geschikt is voor potkweek op het balkon.

Ziekten en plagen

Ook de komkommer kan blootgesteld worden aan diverse ziekten en plagen. Bont is daar een bekend voorbeeld van. Dit wordt ook wel het komkommerbontvirus genoemd. De eerste bladeren van een vrucht die besmet is met bont, heeft blaasvormige bultjes op het blad.

Ook Fusarium, of ook wel de verwelkingsziekte genoemd, is een echte plaag. Deze schimmelziekte kan veel schade aanrichten aan de komkommerplant.

Ook valse meeldauw, voetrot en mycosphaerella zijn ziekten en plagen om rekening mee te houden als je zelf komkommers wilt kweken.

Komkommer en gezondheid

Een komkommer is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens erg gezond. In de eerste plaats hydrateert het je lichaam. De komkommer bevat erg veel vocht. Daarnaast zit de vruchtgroente ook vol met vezels en essentiële voedingsstoffen. Vitamines B, C, magnesium en foliumzuur komen veel voor in de komkommer. Dat maakt deze groene lekkernij ook nog eens een gezond en verantwoord tussendoortje.

Komkommer in de keuken

Hoewel de komkommer oorspronkelijk uit Azië komt, is de groente niet meer weg te denken aan de wereldkeuken. Ze vormen een heerlijke rauwkost naast diverse gerechten, maar lenen zich daarnaast ook voor een frisse smoothie. Hoewel de komkommer vooral rauw wordt gegeten, kan deze ook zeker worden gegrild, gebakken én gekookt.

Beeld: istock/Dennisfilm
Tekst: Jeroen Bosman

Meld je nu gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere week de beste artikelen omtrent tuinieren, planten en de heerlijkste recepten. Oh, en al onze gratis freebies ontvang je altijd als eerst!
NU AANMELDEN

Van 'aha' tot 'oh shit'!

Ontvang wekelijks onze praktische tuintips, de heerlijkste recepten en de leukste inspiratie voor een groen leven.
Bij aanmelden ga je akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link

Van 'aha' tot 'oh shit'!

Ontvang wekelijks onze praktische tuintips, de heerlijkste recepten en de leukste inspiratie voor een groen leven.
Bij aanmelden ga je akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link