HGVJ Magazine

Zuurzak

Hoe verleidelijk klinkt het om je eigen zuurzak te kweken? Een vrucht die toch wel behoort tot één van de meest smaakvolle fruitsoorten op aarde. Iedereen die iets met tropisch eten heeft, of van een moestuin uitdaging houd kan zich hier zeker in vinden. In deze video word je dan ook uitgelegd hoe je zelf zuurzak kunt zaaien in Nederland.

Ondanks dat we spreken over een boom kun je de zuurzak ook prima houden als huiskamerplant. Je kunt de boom dan in de winter binnen houden, en in de zomer plaats je haar in de tuin op een zonnige plek. Dus laat je vooral niet tegenhouden als je niet de beschikking hebt over een moestuin of kas.

Zuurzak zelf kweken

In theorie lijkt het onmogelijk om vruchten te kweken. De zomer in Nederland zou te kort lijken. Uit ervaring weet ik dat planten en bomen zich prima leren aan te passen. Het kost alleen tijd en een goede verzorging. Naarmate de boom ouder word, bestaat er een aannemelijke kans dat de zuurzak zich prima thuis gaat voelen in Nederland. Dit geeft echter nog geen garantie op de vruchten zelf. Maar de smaak van de bladeren lijken enorm op die van de vrucht. En zijn dan ook perfect te gebruiken voor verschillende dranken zoals thee.

Zuurzak zaaien in Nederland is een geweldige uitdaging voor iedereen. Voor in de kas maar misschien nog leuker als huiskamerplant.

Het zaaien van zuurzak gaat niet veel anders dan andere bomen, groenten of kruiden. Wel zal je er rekening mee moeten houden dat het kiemen van zuurzak zaden behoorlijk tijdrovend kan zijn. Maar je zal ook intensief moet blijven controleren of de grond goed vochtig is en blijft. Dit is dan ook de reden waarom ik kokosgrond van pokon gebruik. Het kiemproces heeft een periode van 1 tot 3 maanden. Maar soms wel langer. In de video word uitgelegd welke materialen er nodig zijn en waarom. Maar natuurlijk ook hoe je het beste kunt zaaien.

Wat is zuurzak

Zuurzak is een hele bekende tropische vrucht. Vooral het sap is bijzonder smaakvol. De vrucht draagt veel verschillende namen zoals: guanabana, graviola, soursop, sirsak en Brazilian pawpaw. De boom heeft redelijk grote bladeren die uitstekend te gebruiken zijn als thee of limonade.

De vruchten worden ongeveer 25-30 centimeter lang. Deze ontstaan uit de witte bloemen die de boom halverwege de zomer zal geven. De vruchten worden uiteindelijk groen met zeer aparte stekels. Het vruchtvlees is bijzonder mooi wit gekleurd. En word vaak gebruikt voor sap of een heerlijk verkoelend ijsje.

Zoals je kunt lezen loont het dan ook absoluut de moeite om zelf zuurzak te zaaien, kweken en te leren verzorgen. Mocht je nog onbekend zijn met de smaak, haal dan eens een pak sap of een vrucht bij de toko. Mocht je de vrucht zelf kopen, laat deze dan goed na-rijpen in een krant. De zuurzak word vaak onrijp aangeboden omdat het importeren een erg nauwkeurig klusje is.

Jeroen Bosman

Jeroen Bosman

Jeroen is een familieman, ontwerper en ondernemer. Hij is sinds zijn vroege jeugd al te vinden in de tuin of kas. Daar leert hij zichzelf over permacultuur en zelfvoorzienendheid. Oh, en hij houdt van eten.

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons ook op social media! We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

HGVJ Magazine SDT

Van "aha' tot 'oh shit', wij delen alles wat op ons 'groene' pad terecht komt.

Ontvang wekelijks onze drie beste artikelen gratis in je email!
Aanmelden
Nee dank je, ik ben al 'groen' genoeg!

Bij aanmelding ga je automatisch akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link
Meld je nu gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere week de beste artikelen omtrent tuinieren, planten en de heerlijkste recepten. Oh, en al onze gratis freebies ontvang je altijd als eerst!
HGVJ Magazine SDT

Van "aha' tot 'oh shit', wij delen alles wat op ons 'groene' pad terecht komt.

Ontvang wekelijks onze beste artikelen gratis in je email!
AANMELDEN
Bij aanmelding ga je automatisch akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link