HGVJ Magazine

Zuurzak kweken: van zaaien tot oogsten

Zuurzak kweken van zaaien tot oogsten

Zuurzak is een tropische boom welke peervormige sappige vruchten geeft. Het vruchtvlees is wit, vezelig en licht zuur van smaak. De bloemen van de vrucht groeien direct uit de stam van de boom. De zuurzak zelf kan wel tot 30 cm lang worden. Hoewel deze bijzondere vrucht op en top tropisch is, kun je zuurzak ook zelf kweken.

In deze gids lees je alles over het zaaien en oogsten van deze tropische verrassing. Daarnaast leer je hoe je zuurzak het best kunt bewaren, en met welke ziekten en plagen je rekening dient te houden.

Zuurzak draagt daarnaast ook bij aan een goede gezondheid én is te verwerken in allerlei heerlijke drankjes. Reden te meer dus om zelf zuurzak te gaan kweken, zaaien én oogsten.

Zuurzak kweken

Als je deze vruchtboom zelf wilt kweken dien je rekening te houden met een redelijk lange kiemtijd. Dit kan wel 1 tot 5 maanden in beslag nemen. Maar, deze tijdinvestering is dan ook meer dan de moeite waard. Zuurzak kweken doe je natuurlijk het beste in de volle zon. De zaaiafstand die je daarbij moet hanteren is 15 cm. Bij voorkeur zaai je in aparte potjes.

Zuurzak zaaien in Nederland is een geweldige uitdaging voor iedereen. Voor in de kas maar misschien nog leuker als huiskamerplant.

De zaaidiepte van de zuurzak is ideaal als deze 1,5 cm is. Zuurzak, of ook wel guanabana en guyabano genoemd, krijgt wit-gele bloemen. De vruchtboom zelf kan tot wel 8 meter hoog worden.

Boom eigenschappen:

Plantsoort: Vruchtboom
Standplaats: Zon
Plantafstand: +150 cm
Zaaidiepte: 1.5 cm
Boomhoogte: 8 m
Botanische naan:
Annona muricata
Bloemkleur:

Zuurzak zaaien en planten

Zuurzak zaaien kan het hele jaar door. Echter moet je er wel op letten dat de temperatuur rond de 25-30 graden ligt. Ideaal is het om zelf zuurzak te zaaien in de kas, maar in de huiskamer is ook een prima optie.

Voordat je gaat zaaien dien je de zaden een etmaal voor te weken in schoon water. Daarna zaai je ze het beste in een bodem die een mix bevat van kokosgrond en 25% zand. Het zand voorkomt schimmelvorming terwijl de kokosgrond extra vocht vasthoudt. De ideale bodem dus als je zelf zuurzak wilt zaaien. Let erop dat je de zaden “losjes” bedekt met de grond.

Zuurzak oogsten en bewaren

Zelf zuurzak oogsten en bewaren is écht een leuke uitdaging. Hoewel de vruchtboom in Europa waarschijnlijk niet de vruchten geeft zoals dat in een tropisch klimaat het geval is. Is het zelf kweken van zuurzak toch meer dan de moeite waard.

De bladeren van de zuurzak zijn namelijk ook prima te gebruiken en komen qua smaak overeen met de vrucht. Perfect voor een heerlijke kop thee dus. Zuurzak oogsten doe je als de vrucht groen-geel van kleur is met een lengte van c.a 25-30 cm. Na laten rijpen is bij zuurzak ook erg belangrijk.

In een kouder klimaat zoals bijvoorbeeld Nederland kun je de bladeren oogsten en verwerken in verschillende drankjes.

Ongeveer 6 dagen na de oogst zijn ze perfect rijp en heerlijk van smaak. De bladeren van de zuurzak kunnen tevens geoogst worden. Zuurzak bladeren oogsten is zowel in de tropen als in Europa prima haalbaar. Je kunt ze gebruiken voor een verfrissende limonade of thee.

Zuurzak eet je het beste vers. Ze zijn na het oogsten en de rijptijd van ongeveer 5-6 dagen niet zo lang te bewaren. Daarnaast wordt het vruchtvlees bruin als deze na het schillen wordt blootgesteld aan lucht.

Ziekten en plagen

De zuurzak zelf is redelijk bestand tegen ziekten en plagen. De boom daarentegen kan wel hinder ondervinden van bijvoorbeeld schaal en wolluis. Ook bruine stengelrot is een veelvoorkomende ziekte bij de vruchtboom. De takken gaan rotten waardoor de boom in het ergste geval sterft.

Ook anthracnose kan optreden door het warme en vochtige klimaat waarin de zuurzak groeit. De vruchten en bloemen vertonen rottingsverschijnselen en verschrompelen.

Ziekten en plagen bestrijden als je zelf zuurzak wilt oogsten doe je door schoon te werken. Haal aangetaste delen van de plant tijdig weg, en zet eventueel roofinsecten uit om wolluis te kunnen bestrijden.

Zuurzak en gezondheid

Zuurzak is een echte powervrucht. Ook de bladeren van de zuurzak hebben een krachtige medicinale werking en dragen bij aan een goede gezondheid. Ze kunnen in de vorm van thee effectief ingezet worden tegen urineweginfecties én beschermen de lever.

De zuurzak zelf bevat veel vitamine B12 en wordt gebruikt om aderverkalking, diabetes, nervositeit en depressies tegen te gaan. Daarmee wordt zuurzak ook regelmatig bestempeld als plantaardige medicatie tegen kanker. Al zijn de wetenschappelijke onderzoeken tot nu toe positief gebleken op dieren en niet op mensen.

Zuurzak in de keuken

We wisten natuurlijk al dat we zuurzak in de keuken konden gebruiken voor een krachtige kop thee of een verfrissend drankje. Maar, deze tropische vrucht uit Zuid-Amerika laat zich ook prima lenen voor een heerlijke smoothie of milkshake. In combinatie met een beetje Prosecco en een paar takjes munt, maak je zelfs dé perfecte cocktail met zuurzak.

Groene vrienden?

Wees niet verlegen, volg ons ook op social media! We houden ervan om interessante mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Van 'aha' tot 'oh shit'!

Ontvang wekelijks onze praktische tuintips, de heerlijkste recepten en de leukste inspiratie voor een groen leven.
Bij aanmelden ga je akkoord met ons privacybeleid. Afmelden kan met 1 klik!
close-link