Pissebedden bestrijden en voorkomen

Pissebedden op hout
©Henrik_L – Pissebedden

Ben je regelmatig in de tuin te vinden of heb je zelf je eigen moestuin? Dan heb je jezelf vast wel eens afgevraagd hoe je pissebedden het beste kunt bestrijden én voorkomen. Hoewel deze lelijke kruipertjes ook wel nuttig kunnen zijn in je tuin, brengen ze in veel gevallen ook een hoop schade toe aan je planten.

Vaak storten ze zich met hele kolonies op je gekoesterde plantjes waarna er niets anders overblijft dan een aangevreten steeltje. Pissebedden bestrijden en voorkomen is dus een belangrijk agendapunt bij het onderhouden van de moestuin.

Pissebedden herkennen

Pissebedden zijn eenvoudig te herkennen aan het pantser dat ze dragen. Deze heeft ook wel wat weg van de schalen zoals een krab of een kreeft die draagt. En die vergelijking maken we niet voor niets, want feitelijk gezien is de pissebed een zeedier en directe familie van de kreeftachtigen. Slim als de pissebed is, heeft hij zich in de achterliggende decennia ontpopt als landdier. Ademen doet het bijzondere diertje nog wel met zijn kieuwen.

Je herkent een pissebed aan zijn bruine of grijze kleur. Afhankelijk van het soort want er bestaan ruim 35 verschillende soorten. Het lichaam is ovaal van vorm met een hard pantser dat bestaat uit losse delen. Ze bewegen dus met het diertje mee als dat nodig is. Daarnaast is de harde laag een goed afweermechanisme. Daarnaast heeft de pissebed ook nog 2 antennes én 7 razendsnelle pootjes. Gemiddeld worden een pissebed niet groter dan 2 centimeter.

Levensloop van de pissebed

Volgroeide pissebedden verliezen elke maand hun schild. Gewoonweg omdat ze anders letterlijk uit hun jasje groeien. Dit gebeurt in twee gedeelten anders zou het lijf van de pissebed te veel uitdrogen. Eerst vervelt het anders deel van het pantser. Ongeveer 10-12 uur later volgen ook de delen die zich aan de voorzijde bevinden. Zijn jasje laat het diertje echter niet liggen.

Deze zitten vol met calcium en worden dus opgegeten om zo de aanmaak van een nieuw schild te bevorderen. Een volwassen pissebed kan meerdere keren per jaar bevrucht raken en eieren leggen. Dit doet ze in een broedbuidel die zich aan de onderzijde van het lijf bevindt. Na ongeveer 4 weken komen de kleine pissebedden uit de buidel. Ze volgens vrijwel direct hun eigen weg.

Natuurlijke vijanden van de pissebed

Ondanks het harde pantser van het diertje, kent de pissebed behoorlijk wat natuurlijke vijanden. Vooral vogels zien de kreeftachtige diertjes als een lekkernij. Ze wroeten met hun snavels in de vochtige grond op zoek naar sappige pissebedden. Maar, ook muizen slaan een maaltijd van pissebedden zeker niet af. Ook grotere insecten, kikkers en egels behoren tot de groep met natuurlijke vijanden van de pissebed. Geen wonder dat de diertjes zich graag schuil houden onder stenen of tegels.

Pissebedden bestrijden met natuurlijke middelen

Er wordt beweerd dat zowel een pissebed als een kakkerlak een atoomaanval zou kunnen overleven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen natuurlijke middelen bestaan waarmee je de diertjes uit je tuin zou kunnen houden. Een goed natuurlijk bestrijdingsmiddel is bijvoorbeeld een lokdoosje met parasieten. Uiteraard zijn deze parasieten ongevaarlijk voor de mens en kun je ze rustig in de moestuin plaatsen.

Nog een manier om deze diertjes uit je tuin te houden is het plaatsen van koper. Het liefst in de vorm van stuivers. Je zou ze om de plantjes kunnen leggen die je wilt beschermen. Voorkom vochtige plekken in de tuin, want hier is de pissebed dol op. Gooi potjes en schaaltjes dan ook direct leeg als er een flinke plens bui is overgetrokken.

Ook een rauwe aardappel werkt heel goed in de bestrijding van de diertjes. Door deze uit te hollen geef je de pissebed een schuilplaats én voldoende te eten. Plaats de aardappel natuurlijk wel buiten de moestuin. Zodra er zich een flinke familie heeft verzameld, kun je ze vangen en ze uitzetten op de composthoop. Hier doen ze namelijk wél prima werk en richten ze geen schade aan.

Vorige
Aloë Vera plant in de vensterbank

Voor beginners: de Aloë Vera plant verzorgen

Volgende
Zaailingen ontkiemen in eierdoos

Goed idee: zaaien in eierdozen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.