Peultjes kweken: van zaaien tot oogsten

Peultjes in de moestuin
©Sarah – Peul

Peultjes zijn een echte delicatesse. Met peulen worden dunne jonge boontjes bedoeld waarbij de erwtjes zelf niet helemaal tot ontwikkeling komen. Peultjes komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gelukkig zijn ze tegenwoordig ook flink ingeburgerd in Nederland én België.

Zelf peultjes kweken, zaaien en oogsten is leuk om te doen. Daarnaast komen de planten snel tot bloei. Dat betekent dat je peulen vaak al binnen 6 weken na het zaaien kunt oogsten. Deze groente is niet alleen heel erg gezond, maar ook nog eens erg verfijnd qua smaak. Wil je zelf aan de slag met het kweken van peulen? In dit artikel lees je precies hoe je dat moet doen.

Peultjes kweken

Peultjes kweken in de moestuin doe je het beste in de maanden maart en april. Deze twee maanden zijn bij voorkeur geschikt voor het zaaien van peulen in de volle grond. Heb je de beschikking over een tuinkas of een afgedekte bak? Dan kun je al eerder aan de slag met het zaaien van peultjes in de moestuin. In een verwarmde kas doe je dat bij voorkeur in de maanden januari en februari. Zelf peulen kweken in een afgesloten bak kan van januari tot en met april.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Peulgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×15 cm
Zaaidiepte: 2-5 cm
Planthoogte: 70-130 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Juli

Wetenschappelijke naam:
Pisum sativum var. saccharatum

Bloemkleur:
Wit

Peultjes zaaien en planten

Dit peulgewas is een echte zon liefhebber. Je moet dan ook over een zonnige plaats kunnen beschikken als je zelf peultjes wilt zaaien en planten. Zo ben je er zeker van dat je de jonge peulen al binnen 6 a 7 weken kunt oogsten. De struik waaraan de peultjes groeien wordt tussen de 70-130 cm hoog. Het is dus goed om een plantafstand aan te houden van 10×15 cm. Peultjes hebben een zaaidiepte nodig tussen de 2-5 cm. Ze komen in bloei in de maanden april, mei, juni of juli.

JanFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen peultjes zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf peultjes kweken

Of je nu voor de eerste keer peultjes gaat kweken of al meer ervaring hebt met dit peulgewas, het is altijd fijn om je vast te kunnen houden aan een duidelijk stappenplan. Zo weet je zeker dat je straks kunt genieten van een goed gelukte én smakelijke oogst.

 1. Peulen houden van een zonovergoten plaats in de moestuin. Selecteer dus een goede plaats als je tegemoet wilt komen aan deze belangrijke behoefte.
 2. Controleer of de bodem op de uitgekozen plaats niet te snel droog of juist te vochtig wordt. Peulen doen het namelijk goed op een gemiddeld droge grond.
 3. Zet vlakken uit van 10×15 cm. Dit kan op zandgrond zijn, maar ook een kleihoudende bodem is een optie. Als je peulen gaat kweken op zandgrond kun je eventueel wat bemesting toevoegen. Maak gaatjes van 2-5 cm diep.
 4. Plaats de zaden van de peulen in de gaatjes en dek deze af met een laagje aarde. Eventueel kun je alvast een gaaswerk plaatsen waar de jonge plantjes straks tegenaan kunnen groeien. Geef water als de bloei van start gaat of als de bodem droog aanvoelt. Verwijder regelmatig onkruid en controleer op de aanwezigheid van ziekten, plagen en ongedierte.

De peultjes plant verzorgen

Peulen hebben geen ingewikkelde verzorging nodig. Natuurlijk is het wel goed om de jonge plantjes regelmatig van een controle te voorzien. Ook belangrijk bij het kweken van peulen is:

 • Houd de bodem in goede conditie. Voor peulen betekent dat niet te nat en zeker niet te droog. Voeg eventueel wat bemesting toe als de grond te zanderig is.
 • Geef peulen water als ze in bloei komen en de bodem droog aanvoelt. Door ze op dit moment van water te voorzien, stimuleer je de aanmaak van jonge peultjes.
 • Plaats een hekwerk waar de jonge plantjes tegenaan kunnen leunen. De jonge planten kunnen op deze manier al hun energie gebruiken voor het produceren van vruchten.
 • Controleer peulen regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte. Hoewel ze niet echt gevoelig zijn voor ziekten en plagen, zijn ze wel een lekkernij voor konijnen, vogels en muizen. Eventueel kun je de planten afdekken met wat gaas.

Peultjes oogsten en bewaren

Peulen kun je vrij snel oogsten. Soms al 6 weken nadat je de erwten in de grond hebt gestopt. Oogsten doe je met twee handen. Zorg ervoor dat je de moederplant goed vasthoud, terwijl je met de andere hand voorzichtig de jonge peultjes plukt. Als je eenmaal geoogst hebt, dan is het goed om dit regelmatig te doen. Je stimuleert dan de aanmaak van nog meer boontjes. Soms kun je wel twee keer per week oogsten van dezelfde plant.

Peulen oogsten doe je het liefst zo vroeg mogelijk. Zo voorkom je dat ze dik en taai worden. Je oogst peultjes als de erwtjes nog niet tot ontwikkeling zijn gekomen. Jouw vers geoogste peulen kun je een aantal dagen bewaren op een koele en donkere plaats. De koelkast is hiervoor dus de beste optie.

Toch smaken peultjes die zo van het land komen het lekkerst. Ze zijn dan nog niet vezelig maar juist lekker knapperig en mals. Als je peultjes te lang bewaard worden ze slap en zacht. Dit komt zowel de smaak als de bite niet ten goede.

Populaire peultjes rassen

Er zijn heel veel verschillende rassen waar je uit kunt kiezen als je zelf peulen wilt kweken in de moestuin. We hebben een aantal van de meest populaire soorten voor je op een rij gezet:

 • Vroege Hendriks: dit oude ras geeft peultjes met een typische peulvruchten smaak. Ze hebben een malse bite en kunnen middelvroeg gezaaid worden. Dit ras geeft vrij grote peulen.
 • Shiraz: een vrij bijzonder en kleurrijke soort. Dit ras geeft paarse peulen van een gemiddelde grootte. Ze zijn mild van smaak.
 • Grijze roodbloeiers: als je op zoek bent naar een ras dat een grote oogst geeft, zijn deze peulen de beste keuze. De bonen zijn middelgroot van stuk en goed resistent tegen ziekten en plagen.
 • Delikett: dit ras geeft dikkere peulen dan gebruikelijk. Ze worden dan ook wel sugarsnaps genoemd. Ze zijn zoet van smaak, knapperig en middelgroot.

Ziekten en plagen bij peultjes

Peultjes zijn van nature goed resistent tegen de meeste ziekten en plagen. Dat betekent dat deze peulvruchten niet bijzonder overgevoelig zijn. Toch is het goed om hier regelmatig op te controleren. De meest voorkomende ziekten en plagen bij peulen zijn:

 • Grauwe schimmel: peultjes kunnen aangevallen worden door grauwe schimmel. Dit gebeurd vaak als de bodem te nat is. De plant vertoont bruine vlekjes en schimmelvorming met een grijze kleur.
 • Erwtenkever: de erwtenkever is dol op de jonge peultjes. De peulen worden aangevreten en krijgen bruine vlekken.
 • Erwtenpeulboorder: ook dit is een kever die de jonge peulvrucht als lekkernij ziet. Het boort gaatjes in de nog jonge peultjes en doet zich tegoed aan de sappen.
 • Muizen en konijnen: vooral jonge planten kunnen aangevreten worden door ongedierte. Veelvoorkomend zijn muizen en konijnen. Ze kunnen in één nacht een hele oogst verwoesten. Scherm de jonge planten af met gaas.

Peultjes en gezondheid

Peulen zijn echte vitaminebommetjes. Ze bevatten naast voedingsvezels ook heel veel vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor onze gezondheid. Peultjes zijn rijk aan vitamine B en C. Ze ondersteunen het immuunsysteem. Ook bevatten ze veel mineralen zoals ijzer, selenium, magnesium en mangaan. Door regelmatig een portie peultjes te eten houd je het darmstelsel en de darmflora gezond. Mede omdat deze peulvruchten veel vezels bevatten die belangrijk zijn bij de spijsvertering.

Peultjes in de keuken

Peulen kun je op veel manieren bereiden. Het geheim is altijd om de bereidingswijze zo kort mogelijk te houden. Ongeacht of je de peulen wilt roerbakken, stomen of koken. Zo blijven ze lekker knapperig en sappig. Peultjes kun je ook rauw verwerken in salades. Als je peultjes kort roerbakt met citroen en amandelen, smaken ze perfect in combinatie met vis of garnalen.

Vorige
Okra kweken in de moestuin

Okra kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Rabarber plant in de moestuin met stengels en blad

Rabarber kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.