Perenboom kweken: van planten tot oogsten

Perenboom met rijpe peer
©Cifer88 – Perenboom

Fruit uit eigen tuin is voor veel mensen een droom, maar zelf een perenboom planten is helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Peren vallen net zoals appels in de plantengroep pitfruit. Ze zijn over het algemeen wat zachter en vriendelijker van smaak. Ook de structuur van een peer is anders.

Pyrus is de botanische naam voor de perenboom. Je kunt ze als laagstam, halfstam of hoogstam kweken. Uiteraard is de soort die je kiest afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Zelf een perenboom kweken doe je door deze op de juiste manier te planten, te verzorgen en te oogsten. Aan de hand van deze gids hoeft dat niet moeilijk te zijn. Zo kun je ook thuis genieten van een heerlijke fruitoogst uit eigen tuin.

Perenboom kweken

Peren kweken en planten in de moestuin vereist een goede voorbereiding. In de eerste plaats moet je een keuze maken uit de verschillende soorten rassen die er zijn. Voorbeelden daarvan zijn Conference peren, Clapp’s Favourite of Concorde.

Als je dat eenmaal besloten hebt, dan is het ook goed om na te denken over het kweken van een laagstam, halfstam of hoogstam perenboom. De halfstam perenbomen blijven het kleinst. Peren kweken kun je ook doen langs een muur of ander object. Ze laten zich namelijk prima sturen.

Boom eigenschappen

Plantgroep: Pitfruit
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand – Laagstam: 2 m
Plantafstand – Halfstam: 7 m
Plantafstand – Hoogstam: 12 m
Boomhoogte: 2-8 m

Wetenschappelijke naam:
Pyrus

Bloemkleur:
Wit

Je eigen perenboom planten?
Wij hebben de mooiste bomen voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk perenbomen

Perenboom planten

Een perenboom stelt niet heel veel eisen aan zijn standplaats, maar deze moet wel zonnig genoeg en droog zijn. Een peer staat liever niet in een bodem die te vochtig is. Controleer dit dus goed van tevoren. Als je gekozen hebt voor een laagstam perenboom, dan kun je een plantafstand van 2 meter aanhouden.

Als je meerdere bomen wilt planten natuurlijk. Bij een halfstam ligt de afstand op 7 meter, terwijl een hoogstam tot wel 12 meter nodig heeft. Afhankelijk van het ras en het soort dat je kiest, kan een perenboom 2 tot 8 meter hoog worden.

Stappenplan zelf een perenboom kweken

Zorg voor een plaats die voldoende plaats biedt aan de soort perenboom die je wilt gaan kweken. Dit kan een laagstam, een half- of hoogstam perenboom zijn.

 1. Onderzoek of de bodem niet te nat is of blijft. Een perenboom staat niet graag op een vochtige plaats. Zorg hierom voor een goede beschutting. Maak de bodem lekker los en luchtig van structuur voordat je overgaat tot het planten van de perenboom. Eventueel voeg je nog wat mest toe als dat nodig is.
 2. Let op de plantafstand die past bij de perenboom die je wilt gaan planten. Dit kan 2 meter zijn, maar ook 7 of zelfs 12 meter uit elkaar. Wil je maar 1 perenboom planten, dan hoef je hier niet over na te denken.
 3. Zorg voor een gat dat groot genoeg is zodat de wortels niet beschadigen tijdens het planten. Zet de perenboom voorzichtig in het gat en zorgt voor stevigheid met de overgebleven aarde. Geef de perenboom regelmatig water en verwijder onkruid. Het is goed om een diameter van 1 meter aan te houden rondom de boom dat je vrij van onkruid houdt.

De perenboom verzorgen

Perenbomen zijn niet overdreven veeleisend in de verzorging, maar dat betekent niet dat je niets hoeft te doen. Een goede verzorging betekent straks namelijk een lekkere oogst. Met de onderstaande verzorgingstips laat je niets aan het toeval over.

 • Houdt de bodem rondom de perenboom lekker luchtig en los van structuur. Peren houden niet zo van een harde bodem. Regelmatig losmaken met de schoffel is dus een aanrader. Zo kun je direct het onkruid weghalen.
 • De perenboom is heel goed bestand tegen vorst en de winters die we in Nederland en België kennen. Tenzij het extreem hard vriest, hoef je de boom eigenlijk niet te beschermen. Wind kan wel funest zijn voor de knoppen die net in bloei staan. Deze kun je eventueel afschermen maar in de meeste gevallen is de boom hier tegen opgewassen.
 • Perenbomen hebben veel behoefte aan voedingsstoffen en bemesting. Je doet dit het beste in het voorjaar zodat de perenboom het hele jaar in een humusrijke bodem kan staan. Organische mest is dan de beste keuze.
 • In de eerste 5 levensjaren van de perenboom kun je snoeiwerkzaamheden het beste in de maand maart verrichten. De grote taken kun je voor ⅓ terugsnoeien. De zijscheuten tot de 2e of 3e knop.

Peren oogsten en bewaren

Je kunt jouw peren oogsten op het moment dat ze groot genoeg en mooi op kleur zijn. De pitjes van de peer zijn dan bruin van kleur. Wanneer je kunt oogsten is ook afhankelijk van het ras dat je gekozen hebt, maar je kunt dit ook merken als je de vrucht vastpakt. De oogsttijd ligt in de meeste gevallen tussen augustus en oktober. Als deze makkelijk van het steeltje komt, dan zijn jouw peren klaar om geoogst te worden.

Als je jouw peren op een koele en vorstvrije plaats kunt opslaan, dan kun je ze vrij lang bewaren. Sterker nog, vaak komt het de smaak van de peren ten goede. Leg ze wel los van elkaar om drukplekken te kunnen voorkomen. Daarnaast bewaar je peren met een plekje of beschadiging apart van de gave exemplaren.

Populaire perenboom rassen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten peren. De meest populaire rassen om zelf te kunnen planten hebben we voor je geselecteerd. Zo weet je zeker dat je straks op een goede oogst vol sappige en smaakvolle peren kunt rekenen:

 • Abate Fetel: dit ras geeft hele zoete en grote peren vol van smaak. Een geschikte peer om zo uit de hand te eten. Ze worden vooral veel in Europa en Zuid-Afrika geteeld.
 • Brederode: dit ras is bij uitstek geschikt als stoofpeer en krijgt een dieprode kleur. De peren hebben de vorm van een appel. Ze zijn zoet, maar ook licht fris van smaak.
 • Clapp’s Favourite: een hele populaire en smakelijke handpeer die vol sappig is en zoet smaakt. Ze zijn middelmatig van omvang en hebben een onmiskenbare peervorm.
 • Conference: een slank ras dat heel populair is om vers te eten. Het vruchtvlees is zoet van smaak en sappig. Dit ras geeft goede oogsten en is daarom heel geschikt om zelf te planten in de moestuin.

Ziekten en plagen bij de perenboom

Ook peren moet je goed in de gaten houden voor wat betreft ziekten en plagen. Hoewel ze niet extreem gevoelig zijn, kan een onbewaakt ogenblik de oogst flink verpesten. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij de perenboom voor je op een rij gezet.

 • Perenzaagwesp: dit ongedierte merk je op doordat er gaatjes ontstaan in de knoppen van de bloesem. Deze zullen vroegtijdig afvallen waardoor er geen peren kunnen groeien op die plaats.
 • Perenringworm: bij deze plaag wordt vooral de schors van de perenboom aangetast. Deze vertoont zwarte verkleuringen door de aantasting van de perenringworm. Ook de kruin van de boom sterft af.
 • Kleine wintervlinder: vooral de rupsen van deze kleine vlinder tasten de perenboom aan. Ze vreten zich vol aan de uitlopende vruchtbeginsels en de jonge sappige bladeren van de perenboom. Deze rupsen worden ook wel trekmaden of spanrupsen genoemd.
 • Fruitmot: ook de fruitmot kan een bedreiging zijn voor de perenboom. Je herkent de aanwezigheid van de mot door kleine ronde gaatjes met een rode kring in de vruchten. De peren zelf zijn vaak wormstekig en niet mooi van vorm.

Peren en gezondheid

Peren zijn behoorlijk gezond. Zeker als ze uit je eigen tuin komen natuurlijk, want dan weet je zeker dat ze onbespoten zijn. Peren zijn rijk aan antioxidanten. Ook bevatten ze veel vitamine B, C en K. Het aanwezige calcium zorgt voor een sterk gestel, net zoals magnesium. Deze goede stoffen zorgen ervoor dat schadelijke stoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Regelmatig peren eten zorgt dus voor een goed en sterk immuunsysteem. Daarnaast bevatten peren ook vezels wat de stoelgang en de spijsvertering bevorderd. In de schil van de peer bevinden zich de meeste vitaminen.

Peren in de keuken

Van peren kun je de meest uiteenlopende gerechten en snacks maken. Lekker met een plakje ham, maar ook gekookt en gepureerd kun je er perenjam van maken. Peren smaken ook lekker bij diverse stoofschotels, in de rode kool en salades. Ook stoofperen zijn heerlijk als dessert met vanille vla, of in combinatie met wildgerechten.

Vorige
Goudsbloem zaaien in de tuin

Goudsbloem kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Mariadistel in de kruidentuin

Mariadistel zaaien en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.