Pepers kweken: van zaaien tot oogsten

Peperplant in de moestuin
©Italiano – Pepers

Pepers zijn heerlijke en veelzijdige vruchtgewassen. Deze familie van de paprika is zeer geschikt om zelf te kweken. Pepers zaaien en planten is dan ook niet moeilijk. Ze komen voor als milde en pittige variant en zijn veelzijdig toepasbaar in de keuken. Daarnaast bevatten pepers ook nog eens gezonde voedingsstoffen.

Pepers stammen af van de nachtschade en komen voor in vele kleuren en vormen. Pepers kennen een rijke geschiedenis. Ze werden al verbouwd rond 5200 voor Christus. Zelf pepers kweken geeft kleur aan je moestuin én aan de heerlijke gerechten die je er mee kunt maken. De stof die rode pepers zo pittig maakt heet Capsaïcine. Deze komt hoofdzakelijk voor in de zaadlijsten en zaadjes.

Pepers kweken

Pepers kweken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Deze vruchtgroente is een echte zonaanbidder. Warmte en licht is dan ook essentieel tijdens de hele kweek. Geef ze daarom dan ook het liefst een standplaats in de volle zon. De peper is een meerjarige plant al wordt ze vaak als eenjarige gekweekt voor de vruchten. Om de peperplant meerjarig te houden verpot je de plant eind oktober om vervolgens binnenshuis te laten overwinteren.

De ideale plantafstand is 50-70 cm. De zaaidiepte die je daarbij aanhoudt is 0.5 cm. De plant van deze vruchtgroente bereikt een planthoogte van 50-150 cm en bloeit in de periode juni tot en met september. De plant bevat witte of paarse bloemen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×70 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-150 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Capsicum

Bloemkleur:
Wit, Paars

Pepers zaaien en planten

Pepers zaaien en planten kun je zowel in de openlucht, tuinkas of vensterbank doen. Pepers planten doe je buiten in de volle grond vanaf eind mei of begin juni. Wil je liever eerder aan de slag met pepers zaaien? Zaai ze dan van februari tot en met april in een verwarmde kas of binnen in de vensterbank. Van april tot en met juni kun je pepers ook zaaien in een tuinkas of met glas afgedekte bak.

Je kunt pepers ook in de volle grond kweken. Maar omdat pepers bijzonder veel warmte nodig hebben is er nooit een garantie op een sterke ontwikkeling van de plant. Daarom wordt de peper nooit direct in de volle grond gezaaid. Zaai hierom altijd binnenshuis voor. Je kunt de pepers vervolgens uitplanten na eind mei in potten en plaatsen op het balkon of verplanten in de volle grond. Plaats de pepers altijd op een zonnige maar beschutte plek.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf pepers kweken

Zelf pepers zaaien is het leukste dat er is. Zo kun je straks genieten van een lekkere pittige oogst uit eigen moestuin. Voor het zover is moet het zaaiproces nauwkeurig uitgevoerd worden. Aan de hand van dit duidelijke stappenplan is dat geen probleem meer:

 1. Het voorbereiden van de bodem is bij het zaaien van pepers belangrijk. Voorzaaien is daarbij gewenst. Dit doe je dan ook binnenshuis of in de verwarmde kas. Gebruik hiervoor zaaipotjes van 7×7 cm, en vul deze met zaaigrond.
 2. De peperzaadjes leg je ongeveer 0.5 centimeter diep in de zaaigrond. Je hebt dan ook maar een redelijk ondiep gaatje nodig welke je eenvoudig met je wijsvinger maakt.
 3. Leg de zaadjes in de gaatjes en dek ze voorzichtig af met wat zaaigrond. Zo bescherm je de zaadjes tegen licht wat het kiemproces zal belemmeren. Druk de gaatjes stevig, maar voorzichtig aan.
 4. Pepers hebben regelmatig water nodig. Je kunt dus rustig bewateren als de bodem droog is, maar geef daarbij niet teveel water ineens. Gebruik tijdens het zaaiproces bij voorkeur een plantenspuit.

Je eigen pepers zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

De peperplant verzorgen

Pepers kweken is natuurlijk hartstikke leuk om te doen én niet echt moeilijk. Met deze tips kun je jouw peperplant optimaal verzorgen zodat je altijd van een perfecte opbrengst kunt genieten.

 • Zorg altijd voor een standplaats in de zon. Ook als de peperplant is uitgegroeid. Warmte en licht zijn zeer belangrijk om de peperplant gezond te houden. Alleen zo ben je verzekerd van een goede oogst.
 • Oogst de vruchten van de peperplant als deze stevig aanvoelen. Een goede indicatie is als de vrucht niet meer ingedrukt kunnen worden.
 • Dieven doe je als de peperplant in de groei is. Je kunt dan de takjes aan de onderzijde van de stam (tot ongeveer 25 cm) weghalen. Zo houdt de plant meer energie over om in de groei van de vruchten te stoppen.
 • Controleer de plant regelmatig op de schimmel Botrytis. Ook is het belangrijk om de onderzijde van de bladeren te controleren op bladluizen. Deze kun je het beste bestrijden door het uitzetten van lieveheersbeestjes.
 • Water geven doe je gedoseerd, maar regelmatig. De bodem moet altijd licht vochtig aanvoelen. Geef nooit water op de plant zelf, zo kunnen de bladeren en vruchten verbranden door de zon.

Pepers oogsten en bewaren

Het leukste aan pepers kweken is natuurlijk het oogsten van deze veelzijdige vruchten. Als je pepers in de volle grond hebt gezaaid, dan kun je ze het beste oogsten van augustus tot en met oktober. Heb je ze gezaaid onder glas of een afgedekte bak, dan kun je al een maand eerder beginnen met pepers oogsten. De ideale tijd daarvoor is van juli tot en met oktober.

Het ideale moment om pepers te oogsten is wanneer de vrucht niet meer ingedrukt kan worden en de peper stevig aanvoelt. Na de oogst zijn rijpe pepers tot wel een week houdbaar. Je kunt ze natuurlijk ook invriezen. Ze zijn daarna vooral goed te gebruiken in (natte) gerechten zoals marinades of salsa’s. Je kunt ze dan ongeveer een jaar goed houden.

Pepers kun je ook gedroogd bewaren. In de zomer kun je dat op een natuurlijke manier doen door ze op te hangen. Snij de bovenzijde van de peper eraf met een schoon mes. Je kunt ze dan met een naald en draad aan elkaar rijgen. Hang de pepers op een droge en warme plaats. Controleer regelmatig op schimmels.

Drogen in de oven kan natuurlijk ook. Plaats de pepers op het ovenrek en droog ze op een temperatuur van 50 graden. Laat de klep van de oven openstaan zodat het overtollige vocht afgevoerd kan worden. Na 6-8 uur zijn je pepers droog.

Populaire peperrassen

De scherpte van pepers wordt uitgedrukt in Scoville Heat Units. Deze aanduiding werd in 1912 ontwikkeld door Wilbur Scoville. Des te hoger de SHU van een peper, des te scherper en pittiger de smaak. Pepers zijn er in veel vormen en maten. We hebben de meest populaire peperrassen en hun specifieke kenmerken voor je op een rijtje gezet.

 • Habanero pepers hebben de vorm van een kleine lampion. Ze komen voor in de kleuren geel, rood, oranje, chocolade en groen. De Habanero komt oorspronkelijk uit centraal Amerika en de Caribbean. Deze zeer hete peper heeft een SHU van 100.000 tot 350.000.
 • Carolina reaper is een kleine soort peper met een verfrommelt uiterlijk dat qua vorm op de paprika lijkt. Ze komen voor in de kleur rood en zijn afkomstig uit de Caribbean. Daar kwamen ze voort uit een kruising tussen een Naga peper uit Pakistan en een rode Habanero. Deze pepers zijn extreem heet en hebben een SHU van 2.200,000.
 • Jalapeño peper is met een lengte van 4 tot 7 cm een middellange peper. Ze komen voor in de kleuren groen en rood. Deze peper vindt zijn oorsprong in de Mexicaanse stad Jalapa. Deze milde peper heeft een SHU van 125.000 tot 325.000.
 • Madame jeanette peper is donkergeel van kleur en heeft een ovale tot langwerpige vorm. Deze pepers komen van oudsher uit Suriname, maar worden ook wel West-Indische pepersoort genoemd. Deze hete aromatische peper heeft een SHU van 125.000 tot 325.000.
 • Trinidad moruga scorpion is rood, geel of karamel kleurig. Ze hebben een bolvormig en verfrommelt uiterlijk. Deze pepers hebben Trinidad en Tobago als land van herkomst. Deze pepers zijn extreem pittig en hebben een SHU van 1.200,000.

Ziekten en plagen bij pepers

Als je zelf pepers wilt kweken is het goed om rekening te houden met een aantal ziekten en plagen. De plant is hier namelijk nogal gevoelig voor. Schimmels en insecten zijn de grootste bedreiging voor de peperplant.

 • Luizen komen geregeld voor op peperplanten. Deze kun je het beste bestrijden met lieveheersbeestjes of sluipwespen. Zij zijn namelijk de natuurlijke vijand van de bladluizen.
 • Basilicum en knoflook zijn prima buurplanten. Deze helpen om ongedierte te verjagen maar kunnen ook ten goede komen voor een betere groei, oogst en smaak.
 • Botrytis is een veelvoorkomende schimmel. Deze schimmelsoort wordt ook wel grauwe schimmel genoemd. Dat komt door de grauwe kleur van de schimmel pluizen die ze achterlaten op de plant. Deze bevatten sporen die de plant laten verkleuren en afsterven. Je kunt Botrytis voorkomen door de peperplant niet te dicht op elkaar te planten en de grond goed droog te houden.

Pepers en gezondheid

Naast het feit dat pepers heerlijk zijn om te verwerken in diverse gerechten, bevatten ze ook behoorlijk wat krachtige voedingsstoffen. Zo zitten ze bomvol met vitamine A, B en C. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan ons immuunsysteem. Tevens verhogen ze de weerstand en voorzien ons lichaam van de nodige energie.

De belangrijkste mineralen in pepers zijn calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Ook capsaïcine is ruim aanwezig in deze vrucht. Ze zijn verantwoordelijk voor de scherpte van de peper en brengen tevens veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Het werkt ontstekingsremmend, zorgt voor een optimale bloedsomloop en heeft een positief effect op onze stofwisseling.

Pepers in de keuken

Pepers zijn bij uitstek geschikt om te verwerken in allerlei gerechten. Dit kan zowel in gedroogde, rijpe of onrijpe vorm. Voor Thaise of Indiase gerechten wordt meestal gekozen voor de wat scherpere varianten uit Mexico of de Caribbean. Als je een saus of salade een lekkere maar toch milde bite wilt geven, kun je het beste kiezen voor Europese peper.

Vorige
Bananenbrood met havermout

Gezond bananenbrood met havermout

Volgende
Tomatenplant met rijpe vruchten

Tomaten kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin
Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.