Pastinaak kweken: van zaaien tot oogsten

Pastinaak in de moestuin
©Robert Petrovic – Pastinaak

Gelukkig is pastinaak weer helemaal terug van weggeweest. Deze veelzijdige groente is bezig met een behoorlijk rentree. De hoogste tijd dus om je alles te vertellen over pastinaak kweken, van zaaien tot oogsten.

Pastinaak is van origine afkomstig uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Vooral de Romeinen gebruikten deze groenten in hun gerechten. Later werd deze “vergeten groente” vervangen door de aardappel.

Zelf pastinaak kweken is niet moeilijk. Je moet wel een klein beetje geduld hebben want pastinaak heeft vrij veel tijd nodig om uit te kunnen groeien tot een volwassen exemplaar. De smaak van deze winterwortel laat zich het best omschrijven als fris zoet met een vleugje anijs.

De veelzijdige groente kun je rauw eten, maar ook frituren en verwerken in diverse stamppotten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over pastinaak kweken in de moestuin. Van zaaien en verzorgen tot aan oogsten en bewaren.

Pastinaak kweken

Pastinaak kweken doe je bij voorkeur in de volle grond van je moestuin. Je zaait vanaf half februari tot half mei. Omdat ze ruim 24 weken moeten staan, vergt het kweken van pastinaken behoorlijk wat geduld. Zaai je in februari tot mei, dan kun je aan het einde van de zomer oogsten. Je kunt ze ook nog in juli zaaien, dan oogst je in de herfst of winter. Als de dagen wat kouder zijn is dat geen probleem, want pastinaak kan goed tegen vorst.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 35×15 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 15-50 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Pastinaca sativa

Bloemkleur:
Geel

Pastinaak zaaien

Pastinaak doet het heel goed op een zonnig plekje in de moestuin. Zoek daarom een plekje uit die lekker warm en voldoende licht is. De zaaiafstand ligt op circa 15 centimeter. De zaden stop je ongeveer 1 centimeter diep in de grond. Vergeet niet om de zaden direct af te dekken nadat ze gezaaid zijn. De grond is bij voorkeur luchtig.

FebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Pastinaak stelt niet heel veel eisen aan de bemesting van de bodem, maar een klein beetje kalium wordt wel op prijs gesteld. Vooral in de eerste weken na het zaaien van pastinaak is het belangrijk om de bodem lekker vochtig (maar nooit te nat) te houden. Je weet dan zeker dat de zaadjes kiemen en je binnen een korte tijd de jonge plantjes kunt verwelkomen.

Je eigen pastinaak zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf pastinaak kweken

Zelf pastinaak kweken is niet moeilijk om te doen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo laat je niets aan het toeval over als het aankomt op gezonde en stevige pastinaken. Volg het onderstaande stappenplan om zelf eenvoudig pastinaak te kunnen kweken:

 1. Selecteer een zonnige plaats in de moestuin. Hoewel pastinaak goed bestand is tegen vorst, zijn het ook echte zonaanbidders.
 2. Maak de bodem lekker los, luchtig en vochtig. Zo weet je zeker dat de zaadjes goed ontkiemen en je het proces van pastinaak kweken begint met stevige en gezonde plantjes. Eventueel kun je wat kalium toevoegen aan de bodem waarin je pastinaak wilt gaan zaaien.
 3. Maak rechte rijen met een plantafstand die op ongeveer 15 centimeter ligt. Door voldoende ruimte aan te houden, heeft de groente genoeg ruimte om groot en sterk te kunnen worden. Zaai de zaden van de pastinaken op een diepte van ongeveer 1 centimeter.
 4. Na ongeveer 3 weken kun je de eerste kiemplantjes van de pastinaak bewonderen. In de tussentijd is het belangrijk om de bodem voldoende vochtig én onkruidvrij te houden.

Pastinaak verzorgen

Ook pastinaak heeft een goede verzorging nodig als je wilt kunnen rekenen op een mooie oogst. Hoewel het geen moeilijke groente is om zelf te kweken, voorzien we je graag van een aantal handige verzorgingstips:

 • Houd de bodem in de eerste weken na het zaaien lekker vochtig. Zo weet je zeker dat de pastinaak zaden goed ontkiemen. Let wel op dat de bodem niet verzadigd raakt met vocht. Daardoor kunnen de zaden juist gaan rotten.
 • Zorg ervoor dat de bodem waarin de pastinaak staat voldoende los en luchtig blijft. Vocht kan de wortels op deze manier goed bereiken waardoor de groente sterk en stevig op kan groeien.
 • Onkruid wieden is belangrijk, zeker in de eerste weken. Doe dat wel voorzichtige zodat je geen jonge plantjes beschadigd. Terwijl je onkruid wiedt, kun je direct controleren op de aanwezigheid van ziekten en ongedierte.
 • Heb je per ongeluk iets teveel pastinaak gezaaid of staan de jonge plantjes te dicht op elkaar? Overweeg dan om de pastinaken uit te dunnen. Je houdt dan aan het einde een vollere oogst over met mooie grote pastinaak.

Pastinaken oogsten en bewaren

Ongeveer 25 weken na het zaaien van de pastinaak zaden kun je de groente gaan oogsten. Dit doe je het beste met een spitvork, maar met de hand kun je ook pastinaken oogsten. Als je tuingereedschap gebruikt, doe dat dan wel voorzichtig en steek altijd ruim naast de groente zelf. Zo treden er geen beschadigingen op. Nadat je de pastinaak uit de bodem hebt getrokken, is het aan te raden om het loof direct te verwijderen. Zo blijven ze lekker knapperig.

Verse pastinaak is natuurlijk het lekkerst, maar deze groente kun je ook heel goed bewaren. Dat doe je bij voorkeur op een koele en donkere plaats. Als je pastinaken in de kelder of schuur bewaard, dan kan dat tot wel 3 weken lang. Ze worden dan wel iets minder knapperig qua structuur. Je kunt pastinaak tevens invriezen en later gebruiken in soepen of andere gerechten.

Populaire pastinaak rassen

Er zijn heel veel verschillende pastinaak rassen die je prima zelf kunt kweken in de moestuin. We hebben de meest lekkere en makkelijke pastinaken voor je op een rij gezet. Zo maak je eenvoudig een keuze als je zelf aan de slag wilt met deze witte wortels.

 • Gladiator F1: een mooi klassiek pastinaak ras die redelijk resistent is tegen ziekten en plagen. De smaak is mild met een verfijnde anijssmaak.
 • Tender and True: een lekker ras met een aanzienlijke lengte. Dit ras kan tot wel 30 centimeter lang worden. Deze pastinaak is prachtig crème kleurig en heeft een zoete smaak.
 • Demi-Long de Guernsey: een heerlijk pastinaak ras dat zowel lichtzoet als pittig is. Dit ras is geschikt om rauw van te eten, maar kan ook prima gestoofd of gekookt worden voor stamppotten.

Ziekten en plagen bij pastinaken

Als je zelf pastinaken gaat kweken in de moestuin, dan kun je geconfronteerd worden met vervelende ziekten en plagen. De oogst kan daardoor flink tegenvallen of zelfs helemaal mislukken. Wil je dat voorkomen? We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij pastinaak voor je op een rij gezet. Want, voorkomen is altijd nog beter dan genezen:

 • Wortelvlieg: de wortelvlieg is een echte plaag voor pastinaak. De volwassen exemplaren leggen hun eitjes dichtbij de tere wortels van de pastinaken. Dit doen ze vooral als de avond valt. Haar larven vreten zich uiteindelijk een weg door de vertakte wortels van de pastinaak.
 • Phoma: deze schimmel wordt vooral zichtbaar zodra je de pastinaken hebt geoogst en opgeslagen. De gehele wortel zit dan onder de zwarte schimmelvlekken. De besmetting vindt echter al eerder plaats als de pastinaak nog in de grond staat.
 • Intersonillia: deze schimmelaantasting geeft een grijze vlek op de pastinaak zelf. Het loof van de pastinaken sterft af en ook de wortel zelf loopt een flinke groeiachterstand op. Intersonillia is vaak de oorzaak van een gebrek aan wisselteelt.

Pastinaak en gezondheid

Pastinaak is heel gezond. Het zit vol met vezels die een positieve uitwerking hebben op onze spijsvertering. Ook foliumzuur, vitamine K én C vind je terug in pastinaken. Vooral foliumzuur zorgt voor een goede nierwerking maar helpt ook bij het herstel van nieraandoeningen.

Afvalstoffen kunnen door het eten van pastinaak sneller en effectiever uit het lichaam worden verwijderd. Ook helpt het regelmatig eten van pastinaken het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarnaast is deze groente arm aan vet zodat ze passen in en verantwoord eetpatroon.

Pastinaak in de keuken

Met pastinaak kun je alle kanten op. Je kunt deze groente in blokjes snijden door de soep, maar ook verwerken tot een lekkere stamppot in combinatie met aardappel. Pastinaken kun je ook prima grillen op de barbecue, in de pan of roerbakken. Een lekkere snack maak je als je dunne plakjes pastinaak frituurt. Je hebt dan de beschikking over “gezonde” chips die ook nog eens geweldig smaakt. Pastinaak kun je ook rauw eten door een rauwkost of salade.

Vorige
Groenten zaaien in juni

10 makkelijke groenten zaaien in juni

Volgende
Groenten zaaien in februari

10 makkelijke groenten zaaien in februari

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.