Paprika kweken: van zaaien tot oogsten

Paprika kweken in de moestuin
©Nikolay Ponomarenko – Paprika

Paprika is onmisbaar in de keuken. Zowel groene, gele, rode als oranje paprika’s zijn een smaakmaker in allerlei gerechten. Paprika komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Daar werd de groente al voordat Columbus ze ontdekte, gebruikt door de Indianen. De Engelse bijnaam voor paprika is bell pepper. Deze naam heeft de groente tevens aan zijn ontdekker te danken.

Columbus veronderstelde namelijk dat het een pepersoort was. Zelf paprika kweken in de moestuin is heel leuk om te doen. Natuurlijk moet je daarbij wel met een aantal zaken rekening houden. In dit artikel vertellen we je daar precies hoe je paprika moet kweken, waar je op moet letten tijdens de groei en hoe je de groente het beste kunt oogsten en bewaren.

Paprika kweken

Paprika kun je op verschillende manieren zelf kweken. De meeste mensen kiezen ervoor om dat in een kas te doen. Je kunt paprika het beste in maart of april voorzaaien binnenshuis. Paprika kun je tevens in een afgedekte bak en tuinkas kweken. Kies er dan voor om te zaaien in de maanden april tot en met juni. Wil je paprika direct in de volle grond kweken? Plant dit vruchtgewas dan in mei of juni uit.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×70 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 50-150 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Capsicum annuum

Bloemkleur:
Wit

Paprika zaaien en planten

Als je paprika wilt zaaien en planten, kies dan eerst een zonnige en beschutte plaats uit in de moestuin. Paprika heeft veel behoefte aan zonlicht en warmte. De plantafstand die je aanhoudt is 40×70 cm. Dat is nodig, want de plant kan tussen de 50-150 centimeter hoog worden. De zaden van de paprika liggen diep genoeg als je een zaaidiepte van 0,5 cm aanhoudt. De plant staat in bloei tussen juni en september.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen paprika zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf paprika kweken

Met het onderstaande stappenplan kun je zelf paprika kweken op een eenvoudige manier. Je vergeet geen belangrijke punten, waardoor je niets aan het toeval overlaat als het gaat om een gezonde paprika oogst uit eigen moestuin.

 1. Het is belangrijk dat je de meest zonnige plaats in de moestuin uitzoekt. Paprika is een echte zonaanbidder. Tevens is een beschutte plaats belangrijk. Zo is de paprika plant ook beter beschermd bij overmatig wind en regen.
 2. Zorg ervoor dat de bodem lekker los van structuur, bemest en licht vochtig is. Paprika stelt niet veel eisen aan de bodem, maar heeft wel voldoende vocht en bemesting nodig.
 3. Zet vlakken uit van 40×70 cm. Zo hebben de planten straks ruimte genoeg om goed te kunnen ontwikkelen. Maak vervolgens ondiepe gaatjes van 0,5 cm en leg de zaden hier voorzichtig in. Dek de gaatjes af met wat aarde. Zo voorkom je dat ze wegspoelen of worden opgepikt door vogels.
 4. Voorzie de plantjes regelmatig van water. De bodem mag niet te nat zijn, maar moet wel lekker vochtig blijven. Natuurlijk haal je ook onkruid weg. Zo voorkom je dat er onnodig voedingsstoffen uit de bodem worden getrokken.

De paprikaplant verzorgen

Paprika mag gezien worden als een tropisch gewas. Het heeft dus naast warmte ook een goede verzorging nodig. Toch is dit met het onderstaande stappenplan eenvoudiger dan je denkt.

 • Probeer de jonge paprika zaden op een constante temperatuur te houden. Zeker als ze nog niet gekiemd zijn. De ideale temperatuur ligt op 20 graden. Dit bereikt je door de zaden af te dekken met plastic.
 • Geef de jonge paprika planten voldoende water. Eventueel kun je de bodem rondom de wortels afdekken met wat stro of mulch. Dit zorgt ervoor dat de bodem lekker vochtig blijft.
 • Wees voorzichtig met het verstrekken van bemesting met stikstof. Daardoor kan de plant namelijk wel veel blad aanmaken, maar weinig vrucht. Kalium is wel een voedingsstof waar paprika’s het goed op doen.
 • Geef de paprika planten wat versteviging als ze te groot worden. De plant wordt dan instabiel en verbruikt al zijn energie om in evenwicht te blijven, in plaats van vruchten aan te maken. Je kunt de plant opbinden aan stokken of een hek.

Paprika oogsten en bewaren

Paprika kun je vrij snel oogsten. Dat komt omdat je deze groente zowel rijp als onrijp kunt eten. Een onrijpe paprika herken je altijd aan de groene kleur. Heb je een gekleurde paprika gekweekt? Dan begint de kleuring is een later proces. Dit kan soms even op zich laten wachten, afhankelijk van hoeveel licht en warmte de plant krijgt.

Oogsten doe je als de vruchten groot genoeg zijn. Je knipt de stelen voorzichtig los van de plant zonder de paprika daarbij te beschadigen. Je kunt paprika een aantal dagen bewaren. Het steeltje laat je dan het beste zitten. Bewaren doe je het beste op een koele en donkere plaats maar niet in de koelkast. De kelder of de schuur zijn hiervoor ideaal. Natuurlijk is paprika het lekkerst als je hem zo vers van de plant eet.

Populaire paprikarassen

Er zijn heel veel verschillende paprikarassen. Ze hebben allemaal hun eigen uitgesproken smaak, kleur en vorm. Natuurlijk wil je hierin een keuze maken die past bij jouw persoonlijke voorkeur. Daarom hebben we de meest populaire paprikarassen voor je op een rij gezet:

 • Orange Horizon: deze prachtige oranje paprika is heerlijk mild van smaak. Dit ras geeft grote compacte vruchten en geeft kleur aan elk gerecht.
 • Reina F1: dit ras geeft mooie rode paprika’s die middelgroot zijn. Ze hebben een licht zoete smaak, zijn sterk en komen heel snel op kleur. Ideaal om zelf te kweken in de moestuin.
 • Lirica F1: dit ras geeft gele paprika’s die mooi compact blijven. Ze hebben een licht pittige smaak en zijn bijzonder sappig. Dit ras is ook geschikt voor buitenteelt.
 • Jubilandska: deze paprika geeft dieprode vruchten die langwerpig van vorm zijn. Ze hebben een lekkere zoete smaak en kunnen zowel onrijp als rijp gegeten worden. De onrijpe vrucht heeft een groene kleur.

Ziekten en plagen bij paprika

Paprika is best gevoelig voor ziekten en plagen. Een goede verzorging is dan ook echt van belang als je wilt kunnen genieten van een goed gelukte oogst. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij de paprika voor je op een rij gezet:

 • Kasspint: deze spint is dol op de sappige bladeren de paprika plant. Ze maken kleine gaatjes in de bladeren waardoor deze afsterven en de groei wordt belemmerd.
 • Trips: ook trips is een veel voorkomende plaag bij paprika planten. De spint zuigt aan de bloesem en de knoppen van de plant, waardoor de vruchten niet goed, of zelfs helemaal niet, tot ontwikkeling komen.
 • Echte meeldauw: paprika’s zijn heel gevoelig voor echte meeldauw. Je kunt deze schimmelziekte herkennen aan de lichte vlekken op de bovenzijde van de blaadjes. Echte meeldauw kan ervoor zorgen dat de gehele oogst mislukt.
 • Konijnen: ook konijnen zijn dol op de sappige bladeren van de paprikaplant, maar slaan ook de paprika zelf niet over. Bescherm het gewas dus goed als je het vermoeden hebt dat er konijnen in de buurt zijn.

Paprika en gezondheid

Met paprika geef je niet alleen kleur aan diverse gerechten, maar ook aan jouw eigen gezondheid. De paprika is namelijk rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Ze bevatten heel veel vitamine C, vooral de rode paprika. Ook vitamine A en vezels zijn volop aanwezig in deze heerlijke groente. Het eten van paprika draagt bij aan een goede spijsvertering. Dit vruchtgewas is ook rijk aan anti-oxidanten. Dit heeft je lichaam nodig om vrije radicalen af te kunnen voeren.

Paprika in de keuken

Met paprika kun je werkelijk alle kanten uit. Je kunt ze meebakken in diverse roerbak schotels, stoven, grillen op de barbecue én koken. Ook paprikasoep is een echte aanrader. Daarnaast bevatten paprika’s nauwelijks vet, waardoor ze prima in een verantwoord eetpatroon passen. Paprika kun je natuurlijk ook rauw eten als zoet maar gezond tussendoortje, of verwerken in diverse lekkere salades.

Vorige
Tomaten water geven in de moestuin of serre

Hoe vaak moet je tomaten water geven?

Volgende
Appels klaar om te oogsten uit de appelboom

Appelboom kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.