De Palmlelie of Yucca verzorgen

De Palmlelie of Yucca verzorgen als kamerplant
©Pundapanda- Yucca (links) en Kamerpalm (rechts)

Ben je in het bezit van een prachtige Yucca? Dan wil je natuurlijk weten hoe je deze op de beste manier kunt verzorgen. Zo kun je nog langer genieten van deze mooie kamerplant. De Yucca verzorgen is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als dat je misschien wel dacht.

De Yucca staat misschien beter bekend als Palmlelie. Ze is afkomstig uit Centraal-Amerika maar heeft haar intrede gemaakt in onze tuinen en woonkamers. Wil je weten hoe je jouw Palmlelie of Yucca optimaal kunt verzorgen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Hoeveel water heeft een Yucca nodig?

Door haar oorspronkelijke leefomgeving is de Yucca prima bestand tegen droge omstandigheden. Je hoeft deze Palmlelie dan ook niet van veel water te voorzien. Doe je dat wel, dan kan de kamerplant last krijgen van wortelrot. In de winterperiode geef je minder water dan in het voorjaar of de zomer. Let er bij het water geven op dat de Yucca al het vocht kan absorberen. De grond mag dus niet vochtig blijven.

Welke eisen stelt de Yucca aan de bodem?

Als je de Palmlelie of Yucca optimaal wilt verzorgen, dan hoef je geen dure bodem aan te schaffen. Ze doet het prima op universele potgrond. Het toevoegen van hydrokorrels onderin de pot is wel aan te raden. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan waardoor er rottingsverschijnselen kunnen optreden. Uiteraard komt dit voor de gezondheid van de Yucca niet ten goede. Eventueel kun je er voor kiezen om de Yucca in het voorjaar wat palm voeding te geven.

De ideale standplaats voor een Yucca

Natuurlijk wil je jouw mooie Palmlelie of Yucca van een goede standplaats voorzien. Je doet haar een plezier op een lichte standplaats waar ze minimaal 4-5 uur van de zon kan genieten. Pas wel op met jonge Yucca’s, deze kunnen nog niet zo goed tegen direct zonlicht en warmte. Een plekje iets verder vanaf het raam is dan ideaal.

Let op: houd de Yucca wel op veilige afstand van jouw hond, kat of ander huisdier. De Yucca is namelijk giftig. Natuurlijk geldt deze waarschuwing ook voor kinderen.

Tips bij het verzorgen van de Yucca

We hebben nog een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Zo laat je niets aan het toeval over als het aankomt op de verzorging en het onderhoud van de Palmlelie of de Yucca.

1. De Yucca stekken

De uitlopers van de Palmlelie kun je stekken. Dit doe je het beste als de temperatuur rond de 20 graden ligt. Knip of zaag de uitlopers voorzichtig af en zet ze in een bodem die licht vochtig is. Je kunt hiervoor het beste een universele potgrond gebruiken. Zorg daarnaast voor een constante temperatuur die tussen de 18 en 23 graden ligt, zo zal jouw Yucca sneller wortels kunnen ontwikkelen.

2. Ziekten en ongedierte bij de Yucca

Hoewel de Yucca niet erg gevoelig is voor ongedierte, kan het voorkomen dat je te maken krijgt met luizen. Onderwerp de plant dan ook regelmatig aan een controle om erger te voorkomen. Luizen kun je het beste bestrijden door de bladeren schoon te vegen met een aftreksel van groene zeep en water.

Doe dit wel secuur om verspreiding te voorkomen. Nog een goede tip: dek de grond af met zilverpapier of plastic zodat de luizen niet aan je oog ontsnappen als ze op de aarde terecht komen.

3. De bloei van een Yucca

Binnen ons klimaat zullen we helaas niet zo snel te maken krijgen met een bloeiende Yucca of Palmlelie. Hiervoor zijn onze seizoenen te kort. Mocht jouw plant toch in bloei komen, dan kun je de scheuten het beste direct weghalen. Zo voorkom je energieverspilling wat de Yucca beter kan gebruiken om gezond te blijven.

Vorige
Kleurrijke bloemen aanplanten in de tuin

Je tuin aanplanten? Dit zijn 5 onmisbare tips

Volgende
Pompoen groenten zaaien in mei

10 makkelijke groenten zaaien in mei

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.