Palmkool kweken: van zaaien tot oogsten

Palmkool plant in de moestuin
©Anandasandra – Palmkool

Palmkool komt van origine uit het Middellands Zeegebied. Gelukkig is deze wintergroente ook in Europa volledig geïntegreerd. De bladeren van de palmkool zijn eetbaar. Als je zelf palmkool wilt kweken in de moestuin, houd er dan rekening mee dat je wat ruimte ter beschikking moet hebben. De plant kan namelijk behoorlijk groot worden.

Palmkool smaakt heerlijk in diverse gerechten. Gelukkig is het niet moeilijk om deze lekkere wintergroente zelf te kweken. Aan de hand van deze gids weet je precies hoe dat dat moet doen, waar je op moet letten en welke verzorging palmkool nodig heeft om te kunnen genieten van een goede oogst.

Palmkool kweken

Zelf palmkool kweken is heel leuk om te doen. Dit kan in de moestuin, maar natuurlijk ook op een plaats in de tuin waar je wat meer ruimte hebt. Palmkool kweken kan op verschillende manieren. Je kunt dat direct in de volle grond doen. De maanden mei en juni zijn hiervoor het meest geschikt.

Wil je de jonge planten eerst liever voorzaaien in een koude bak of tuinkas? Doe dat dan tussen april en juni. Palmkool kun je ook prima kweken in een verwarmde kas of zelfs binnenshuis zaaien. Je kunt dan zaaien in de maanden maart en april.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 65×50 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 60-100 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea ‘Lacinato’

Bloemkleur:
Geel

Palmkool zaaien en planten

Dit koolgewas neemt genoegen met een zonnige standplaats, maar ook op een half zonnige plaats doet palmkool het goed. De afstand tussen de planten moet minimaal 65×50 cm zijn. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien, want deze wintergroente kan tussen de 60-100 cm groot worden. De zaaidiepte is goed als deze 0.5 cm is. Palmkool, of ook wel brassica oleracea lacinato genoemd, bloeit van mei tot en met augustus.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen palmkool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf palmkool kweken

Palmkool kweken is niet moeilijk. Deze koolsoort is namelijk redelijk resistent tegen koude temperaturen en niet overgevoelig voor ziekten en plagen. Toch is het belangrijk om de juiste stappen te volgen. Zo ben je immers zeker van gezonde koolplanten én een rijke oogst:

 1. Zoek een zonnige of half zonnige plaats uit in de moestuin. Hou hierbij ook rekening dat de palmkool voldoende ruimte nodig heeft om te groeien en niet in de volle schaduw staat.
 2. Zorg ervoor dat de bodem goed bemest is. Dit kun je het beste een aantal weken van tevoren doen. Palmkool heeft net als andere koolsoorten veel bemesting en voeding nodig om gezond te kunnen groeien.
 3. Verdeel de grond waarin je de palmkool wilt gaan kweken op in vlakken van 65×50 cm. Palmkool groeit dan weliswaar vooral in de hoogte, maar ze kunnen ook aanzienlijk breed worden.
 4. Maak gaatjes van 0.5 cm diep en plaats de zaden van de palmkool voorzichtig in het gat. Dek ze af met wat aarde zodat ze niet wegspoelen door een regenbui of als maaltijd worden gebruikt door muizen of vogels. Geef regelmatig water en controleer de jonge plantjes op aanvreten. Bijvoorbeeld door konijnen.

De palmkool plant verzorgen

Hoewel palmkool redelijk simpel is om zelf te kweken, hebben ze toch een goede verzorging nodig. Hierbij kun je denken aan water geven, maar natuurlijk ook aan bemesten en het verwijderen van onkruid.

 • Verwijder regelmatig het aanwezige onkruid tussen de koolplanten. Je kunt onkruid het beste met de hand verwijderen zodat je de wortels van de jonge planten niet beschadigd.
 • Controleer of de bladeren van de palmkool niet worden aangevreten. Vooral konijnen, maar ook vogels, zijn dol op de jonge koolplantjes. Je kunt eventueel een net spannen als je dat nodig vindt.
 • Kijk de palmkool na op de aanwezigheid van witte vlieg. Net zoals andere koolsoorten is ook palmkool gevoelig voor dit insect. Kijk daarbij kritisch, want witte vlieg kan doordat ze zo klein zijn nog wel eens onopgemerkt blijven.
 • Voeg desgewenst wat organische mest toe tijdens de groei van de planten. Zeker als je niet zeker weet of de grond wel voldoende voedingsstoffen bevat. Ook zelf gemaakte compost is hiervoor een bijzonder goede oplossing.

Palmkool oogsten en bewaren

Als de bladeren van de palmkool groot genoeg zijn kun je beginnen met oogsten. Het is goed om dit zo vaak mogelijk te doen, want de bladeren groeien weer verder. Je kunt ook wachten op de eerste nachtvorst. De palmkool wordt dan wat zachter en delicater van smaak. Verwijder voor gebruik de nerf van het blad.

De nerven van de palmkool zijn nogal taai en niet geschikt voor consumptie. Palmkool kun je niet zo goed bewaren. Het is dus aan te raden om pas te oogsten als je de bladeren direct wilt verwerken in een gerecht. 1-2 dagen op een koele plaats kan wel, maar daarna wordt palmkool zacht en taai.

Populaire palmkool rassen

In Italië wordt palmkool wordt ook wel Nero di Toscana genoemd. Palmkool kent ook een aantal andere rassen die zeer populair zijn. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke groeiwijze en uiterlijke kenmerken. Deze rassen kun je zelf kweken in de moestuin:

 • Raven F1: dit hybride palmkool ras is redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Het is een andere versie van het originele ras, Nero di Toscana. Raven F1 is meer winterhard en ook de oogst is voller.
 • Yurok F1: ook deze palmkool behoort tot de hybride soorten. Opvallend is de kleur van Yurok F1. Het blad is vooral blauwachtig van kleur. De bladeren zijn daarbij wat breder dan andere palmkool rassen.
 • Red Devil: zoals de naam al doet vermoeden heeft deze palmkool bladnerven in de kleur rood-paars. Het blad is overwegend groen met een blauwe glans.
 • Black Magic: dit palmkool ras heeft grote en brede bladeren die donkerder van kleur zijn dan normaal. De smaak is echter wel hetzelfde als de traditionele Nero di Toscana.

Ziekten en plagen bij palmkool

Palmkool is niet extreem gevoelig voor ziekten en plagen. Maar net zoals bij andere koolsoorten is het belangrijk om wel een oogje in het zeil te houden. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij palmkool voor je op een rij gezet:

 • Witte vlieg: palmkool is gevoelig voor witte vlieg. Deze kleine insecten leggen hun eitjes op de bladeren van de palmkool en kunnen de oogst redelijk verpesten. Ze zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog.
 • Koolrupsen: deze rupsen zijn afkomstig van het koolwitje. Deze vlinder legt haar eieren onderop de bladeren van de palmkool. De eieren zijn geel van kleur en komen doorgaans na 10-14 dagen uit.
 • Vogels: als de palmkool plantjes nog klein zijn, dan moet je goed letten op de aanwezigheid van vogels. Ze pikken graag aan de sappige blaadjes van deze koolsoort en laten weinig van jouw eigen kweek over. Een net of scherm kan uitkomst bieden.
 • Konijnen: konijnen zien de bladeren van de palmkool als lekkernij. Niet alleen in een jong stadium, maar ook de uitgegroeide bladeren worden aangevreten. Een aantal konijnen in je moestuin kan de palmkool oogst tot een minimum brengen.

Palmkool en gezondheid

Vrijwel elke koolsoort heeft zijn eigen specifieke gezondheidsvoordelen, maar palmkool mag met recht gezien worden als superfood. Deze wintergroente bevat namelijk grote hoeveelheden vitamine A, B, C en K. Deze vitaminen zorgen voor een goede weerstand, bevorderen de spijsvertering en zorgen voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Daarnaast heeft palmkool een reinigend effect op het lichaam. Het verwijderd gifstoffen uit ons lichaam en wordt daardoor ook vaak toegevoegd aan een detox dieet. Palmkool bevat veel vezels en weinig calorieën waardoor het ook een gezonde aanvulling is op een verantwoord eetpatroon.

Palmkool in de keuken

Met palmkool kun je zeker in de keuken alle kanten uit. Je kunt de bladeren van de palmkool gebruiken in roerbak gerechten, maar je kunt palmkool ook koken, bakken en stoven. Je kunt er zelfs een overheerlijke pesto van maken. Ook in soepen en sauzen geeft deze koolsoort wat extra’s. Het smaakt heerlijk bij diverse kip en vleesgerechten. Ook in de pasta smaakt palmkool verrassend goed.

Vorige
Snijbiet kweken in de moestuin

Snijbiet kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Okra kweken in de moestuin

Okra kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.