Paksoi kweken: van zaaien tot oogsten

Paksoi plant in de moestuin
©Naramit – Paksoi

Paksoi is een verrassende koolsoort die je eenvoudig zelf kunt kweken in je moestuin. De paksoi staat ook wel bekend als bok choy en komt oorspronkelijk uit Azië. Maar ook in Europa hebben we de veelzijdigheid van deze kool ontdekt. Zelf paksoi kweken is leuk om te doen. Daarnaast voelt deze groente zich helemaal thuis in een wat kouder klimaat.

Reden te meer dus om zelf aan de slag te gaan met deze lekkere koolsoort die je kunt verwerken in allerlei gerechten. In dit artikel vertellen we je dan ook precies hoe je zelf paksoi kunt zaaien, planten en oogsten. Ook geven we je enkele bruikbare tips voor een goede verzorging tijdens de gehele groeiperiode.

Paksoi kweken

Paksoi kweken kun je zowel in de volle grond als in een kas doen. Ze houden van een plaatsje in de zon, maar als die niet beschikbaar is in je moestuin volstaan ze ook met een half-zonnige plek. De plantafstand is ideaal als je een afstand van 30×30 cm aanhoudt. Paksoi houdt van een losse, licht bemeste bodem waarin je de zaadjes onder de oppervlakte zaait. Een zaaidiepte van 1 à 2 cm is daarbij ideaal.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 1-2 cm
Planthoogte: 20-50 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Brassica rapa subsp. chinensis.

Bloemkleur:
Geel

Paksoi zaaien en planten

Paksoi zaaien en planten kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om binnenshuis voor te zaaien en de plantjes daarna in een verwarmde kas of onder glas uit te planten. Dit doe je het beste vanaf begin mei tot en met half augustus.

Als je de paksoi liever direct in de volle grond wilt zaaien doe je dit vanaf begin juni tot en met eind augustus. Als je kiest voor de laatste optie hoef je paksoi vanzelfsprekend niet meer te verplanten. Dit heeft als voordeel dat de nog kwetsbare plantjes niet kunnen beschadigen wat de groei kan belemmeren.

Kiemblaadjes van Paksoi plant
KIEMBLAADJES VAN DE PAKSOI PLANT.
MeiJunJulAug
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen paksoi zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf paksoi kweken 

Paksoi kweken is niet moeilijk. Deze Aziatische koolsoort doet het namelijk heel goed in ons klimaat. Zolang je ze een half zonnige plaats én een bemeste bodem kunt bieden, kun je genieten van een rijke oogst. Als je paksoi wilt kweken zijn er nog een aantal dingen belangrijk. We hebben ze voor je op een rij gezet in het onderstaande stappenplan.  

 • Zaai de paksoi voor in een verwarmde kas of op de vensterbank. De meest ideale periode om dit te doen is van medio mei tot en met medio augustus. Paksoi zaaien in de volle grond kan ook. Doe dat vanaf eind juni tot en met eind augustus. 
 • Zorg voor een licht bemeste bodem en een plaatsje in de zon of halfschaduw als je paksoi direct in de volle grond wilt zaaien. De bodem moet lekker los van structuur zijn. 
 • De zaden van de paksoi hebben een zaaidiepte van 1 tot 2 centimeter nodig. Dek ze daarna af met een laagje aarde. De plantafstand ligt op 30 x 30 cm. Zo geef je de koolplanten voldoende ruimte om te kunnen ontwikkelen. 
 • Geef paksoi voldoende water, maar voorkom dat de bodem te nat blijft. De wortels van paksoi liggen vrij dicht onder het oppervlak. Verwijder onkruid regelmatig en bescherm de jonge plantjes tegen knaagdieren zoals konijnen. 

De paksoi plant verzorgen

Paksoi verzorgen van het zaaien tot aan de oogst is niet moeilijk. Het vereist geen specifieke kennis om zelf deze heerlijke koolsoort te kunnen kweken. Maar, er zijn enkele belangrijke tips voor het verzorgen van paksoi. We hebben de meest belangrijke voor je op een rij gezet:

 • Geef voldoende en regelmatig water. Paksoi ontwikkelt wortels die in de breedte groeien waardoor ze redelijk dicht aan de oppervlakte blijven. Voldoende water is essentieel maar voorkom een te veel in de grond. Zo ontstaat er geen wortelrot.
 • Bescherm de jonge plantjes tegen eventuele vorst. Je kunt er voor kiezen om al begin mei te zaaien en planten in de volle grond. Dek de planten in dat geval goed af om voor voldoende warmte te zorgen. Dit kun je doen met tuinfolie of plaats een transparante pot of bak over het plantje.  
 • Houd de bodem onkruidvrij. Dit bevorderd de groei van de paksoi. Onkruid kan er voor zorgen dat de bodem uitgeput raakt en je paksoi plantjes een tekort aan voeding krijgen.

Paksoi oogsten en bewaren

Paksoi heeft een gemiddelde groeitijd van tussen de 8 en 10 weken. Je kunt dus redelijk snel beginnen met het oogsten van jouw eigen paksoi. De kleinere soorten, ook wel baby paksoi genoemd, zijn zelfs al binnen 6 weken klaar om geoogst te worden. Paksoi oogsten kun je dan ook het beste doen van mei tot aan oktober. Dit is uiteraard afhankelijk van de maand waarin je de paksoi gezaaid of geplant hebt. De hoofdstam snij je net boven de grond af. Maar, het maken van een draaibeweging is ook een optie.

Bovendien kun je ook de losse stengels en bladeren oogsten en de plant laten doorgroeien. Wanneer je hiervoor kiest laat dan minimaal 3 à 5 stengels zitten. Zou je te veel oogsten dan heeft de plant niet voldoende energie om zich te herstellen. Na de oogst kun je paksoi 2 à 3 dagen bewaren. Dit doe je bij voorkeur wel gekoeld in de koelkast.

Populaire paksoi rassen

Paksoi is verkrijgbaar in diverse varianten. Elke ras heeft zijn eigen unieke smaak en groeiwijze. We hebben een aantal populaire paksoi rassen voor je geselecteerd:

 • Taisai: deze snelgroeiende koolsoort kan ook als baby paksoi worden geplant. De kool heeft brede stelen en smaakt heerlijk fris in diverse salades en warme gerechten.
 • Green Fortune F1: een open paksoi soort met mooie donkergroene bladeren. De steel is breed en heeft een licht zoete smaak. Deze paksoi is tevens geschikt om in te vriezen.
 • Win Choi F1: deze grote paksoi soort heeft grote stelen en bladeren. Ze kunnen beiden verwerkt worden in diverse warme gerechten. Ook het blad kan als moes gegeten worden.
 • Kanton: een heerlijke en veelzijdige paksoi soort met een fris zoete smaak. Deze koolsoort kan gebruikt worden in diverse stoofgerechten. Ook het blad kan verwerkt worden als heerlijke vulling voor onder andere loempia’s of wraps.

Ziekten en plagen bij paksoi

Ook paksoi moet je tijdens het kweken behoeden voor ziekten en plagen. De meest voorkomende problemen bij paksoi zijn slakken. Controleer de plantjes ook regelmatig op koolrupsen en de koolvlieg. Ook deze ongedierte zijn gek op het zachte blad van de paksoi. Naast ongedierte staat paksoi er bekend om dat de plant vroeg in de bloei kan raken. Wacht dan ook niet langer met de oogst dan strikt noodzakelijk. Mocht de paksoi plant al in bloei staan tijdens de oogst, pluk en gebruik dan de bladeren.

Bloemen van de paksoi plant
PRACHTIGE GELE BLOEMEN VAN DE PAKSOI PLANT.

Paksoi en gezondheid

Hoewel paksoi voor het merendeel uit water bestaat, bevat het toch ook behoorlijk wat belangrijke vitaminen en mineralen waaronder vitamine A en C. Ook vitamine K en foliumzuur vinden we terug in deze koolsoort. Qua mineralen bevat paksoi veel magnesium, mangaan, calcium en ijzer. Het regelmatig eten van paksoi kan hart en vaatziekten voorkomen. Daarnaast houdt het je spijsverteringsstelsel gezond en heeft het een ontgiftende werking op het lichaam.

Paksoi in de keuken

Paksoi is super veelzijdig te gebruiken in de keuken. Zo kun je de stelen wokken, stoven of bakken. Ze behouden hun knapperige bite en geven vooral Aziatische gerechten een echte authentieke smaak. Ook kunnen de bladeren van sommige paksoi soorten verwerkt worden in gerechten. Ze worden dan veelal verwerkt in vullingen voor onder andere gehaktbrood of natuurlijk loempia’s. Baby paksoi is tevens heerlijk om rauw te eten in groene salades.

Vorige
Pompoen plant in de moestuin

Pompoen kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
5 Snelle tips voor tomaten kweken in pot

5 Snelle tips voor tomaten kweken in pot

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.