Uitgebloeide Orchidee verzorgen en snoeien

Orchidee verzorgen als kamperplant
©Worawit – Orchidee

Is jouw orchidee uitgebloeid? Geen paniek! Met deze verzorgingstips voor een uitgebloeide orchidee kun je namelijk binnenkort wéér genieten van deze mooie kamerplant. Je wilt immers zo lang (en veel) mogelijk kunnen genieten van haar kleurenpracht.

Laat de deksel van de GFT bak dus nog even dicht als je denkt dat jouw orchidee de strijd heeft verloren. Want met de juiste verzorging kun je een uitgebloeide orchidee weer aan de praat krijgen. Hoe je dat doet? In dit artikel vertellen we je precies hoe je jouw uitgebloeide orchidee moet verzorgen.

Laat je uitgebloeide orchidee opnieuw bloeien in 4 stappen

Orchideeën bloeien lekker lang. Zeker als je een gezonde orchidee in huis haalt, kan ze tot wel 5 maanden achtereen bloeien. Mits je de verzorging van deze kamerplant goed aanpakt natuurlijk. Ook na deze periode is ze niet afgeschreven.

Sterker nog, orchideeën kunnen zelfs meerdere keren achtereen bloeien. Heeft de plant haar bloemen uiteindelijk verloren en is ze uitgebloeid? Dan is het aan jou de taak om de orchidee op de juiste manier te verzorgen. Dat doe je via het onderstaande stappenplan.

  1. Een uitgebloeide orchidee verzorgen begint met een goede snoeibeurt. Gebruik hiervoor een goede snoeischaar en knip de tak net boven het tweede oog weg. Het tweede oog bevindt zich meestal bij de verdikking van de tak.
  2. Geef de gesnoeide en uitgebloeide orchidee nu wat verse potgrond die specifiek geschikt is voor orchideeën. Verpotten is juist nu een goed idee. De kamerplant kan op deze manier weer over voldoende voedingsstoffen beschikken die ze nodig heeft om opnieuw in bloei te kunnen komen.
  3. Laat de kamerplant nu lekker tot rust komen op een koele en droge plaats. Een temperatuur die schommelt tussen de 15 en 19 graden is daarbij ideaal. De orchidee mag dus niet te warm staan, maar daglicht is wel gewenst. Zo kan ze nieuwe bloemknoppen ontwikkelen die later uitgroeien tot de mooiste en meest kleurrijke bloemen.
  4. Een uitgebloeide orchidee laat je na het snoeien en verpotten lekker met rust. Een periode van 1-2 maanden is voldoende. In deze tijd heeft ze niet zoveel water nodig. Eén keer per week is vaak al meer dan voldoende. Zet haar na 7-8 weken terug op haar vertrouwde plekje in de huiskamer. Na ongeveer 1,5 maand zul je merken dat jouw orchidee aan haar tweede leven is begonnen.

Een orchidee verzorgen: de meest voorkomende problemen

Een uitgebloeide orchidee mag niet als een probleem worden gezien, want dat is de normale gang van zaken bij deze leuke kamerplant. Toch bestaan er een aantal veelvoorkomende problemen die zich voor kunnen doen in de verzorging van orchideeën zoals:

Het laten vallen van de knoppen: natuurlijk wil je dat jouw mooie orchidee haar knoppen vasthoudt. Als dit niet het geval is, dan kan het zijn dat jouw kamerplant in een ruimte staat waar het te koud is. Het verliezen van de knopjes kan ook te maken hebben met een gebrek aan daglicht of een teveel aan vocht. In alle gevallen is het goed om de orchidee te verhuizen naar een nieuwe plek.

Slappe blaadjes: als jouw orchidee slappe bladeren heeft, dan wil ze daarmee zeggen dat ze teveel vocht krijgt toegediend. Zet de orchidee op een droog plekje en stop eventjes met het geven van water. Als je het écht te bont hebt gemaakt en de potgrond is verzadigd, dan kun je de plant eventueel ook verpotten in nieuwe potgrond.

Verkleurd blad: verkleurd of geel blad kan wijzen op een verkeerde temperatuur. Deze kan te koud of juist te warm zijn. Haal de kamerplant uit het directe zonlicht als je vermoed dat warmte de oorzaak is van de verkleurde blaadjes. Plaats de orchidee op een plekje waar het doorgaans 20-22 graden is als je denkt dat kou de veroorzaker is. Ook moet je de verkleurde blaadjes zo snel mogelijk verwijderen.

Vorige
Witte Cosmea bloem in de tuin

8 tuinplanten met witte bloemen

Volgende
Monstera of Gatenplant als kamerplant

De Monstera of Gatenplant verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.