Zelf doen: onderhoudsvrije tuin aanleggen

Onderhoudsvrije tuin
©Alexander – Onderhoudsvrije tuin

Een onderhoudsvrije tuin betekent dat je wél kunt genieten van een lekker buitenverblijf zonder dat je veel onderhoud hoeft te plegen. Dat kan handig zijn als je veel van huis bent door een drukke baan of gewoonweg geen groene vingers hebt.

Kiezen voor een tuin die onderhoudsvrij is, biedt veel mogelijkheden. Denk jij na over een tuin die makkelijk te onderhouden is maar weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? We voorzien je graag van een aantal leuke ideeën waardoor je de inspiratie krijgt die je nodig hebt.

Waarom kiezen voor een tuin die onderhoudsvrij is?

Er zijn veel redenen op te noemen waarom je zou kiezen voor een tuin die niet zoveel aandacht en onderhoud eist. Bijvoorbeeld omdat je veel reist of een drukke job hebt. Daardoor heb je na werktijd waarschijnlijk niet veel energie meer over voor het onderhouden van de tuin.

Ook kan het zijn dat je niet gezegend bent met groene vingers maar wel wilt kunnen genieten van jouw buitenplaats. Ook dan is het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin een prima idee.

Onderhoudsvrije tuin ideeën: van grind tot gezellige groenblijvers

Een tuin die weinig onderhoud vergt bestaat natuurlijk niet alleen uit tegels of bestrating. Je wilt immers wel wat vrolijke accenten aan kunnen brengen. Wil je een strakke tuin die zowel gezellig als onderhoudsvrij is? Doe dan inspiratie op met de onderstaande tuinideeën.

1. Siergrind voor een speels effect

Vakken maken met siergrind is een prima idee als je van plan bent om een onderhoudsvrije tuin aan te leggen. Dit grind is in allerlei mooie kleuren verkrijgbaar zoals donkergrijs, bruin of beige. Als je zo min mogelijk last wilt hebben van onkruid tussen het grind, is het gebruik van een worteldoek een aanrader. Grind werkt super drainerend dus ook van overtollig regenwater ondervind je geen hinder.

2. Kies voor groenblijvers van dezelfde soort

Een onderhoudsvrije tuin bestaat zeker niet alleen uit tegels of grind. Sterker nog, tuintegels hebben wél onderhoud nodig. Denk maar eens aan de groene aanslag die zich na verloop van tijd gaat vormen. Wil je toch wat groene gezelligheid in jouw makkelijke tuin?

Kies dan voor groenblijvende planten (ook in de winter) van dezelfde soort. Dat is makkelijk als het aankomt op verzorging en de bewatering, deze is immers voor elke plant hetzelfde. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de planten in groepen plaatst.

3. Tuin onderhouds- en onkruidvrij mét bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideaal als je niet te veel tijd wilt besteden aan het onderhouden van je tuin. Ook voorkom je hiermee overwoekering door onkruid. Heb je jouw bodembedekkers eenmaal geplant? Dan heb je er vrijwel geen omkijken meer naar. Ze groeien in de zon, maar ook op schaduwrijke plekken. Bijvoorbeeld onder een boom.

4. Bestrating? Kies voor onderhoudsvrije tuintegels

In een tuin die zo min mogelijk onderhoud vergt, kun je het beste gebruik maken van grote geïmpregneerde tuintegels. Doordat deze tegels behandeld zijn, worden ze minder snel groen door algen en mos. Het impregneren moet je wel jaarlijks herhalen.

Wil je naast tegels en grind ook nog wat gras in jouw onderhoudsvrije tuin? Een prima idee. Het gazon kun je eventueel afzetten met bandjes. Zo voorkom je dat je de kanten van het gras moet afsteken om het mooi strak te kunnen houden. Uiteraard moet het gazon wel gemaaid worden, zeker in het voorjaar. Doe je dit regelmatig, dan ben je binnen een mum van tijd klaar.

Makkelijk te onderhouden tuin, terras of balkon

Natuurlijk kun je ook een terras of een balkon onderhoudsvrij maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bloembakken met kruiden, bodembedekkers of makkelijke vaste planten zoals kattenkruid, vrouwenmantel of ooievaarsbek. Als je de bodem voorziet van bloeiende bodembedekkers, dan heb je weinig last van onkruid én onderhoud.

Vorige
Groenten zaaien in februari

10 makkelijke groenten zaaien in februari

Volgende
Onkruid schoffelen

Onkruid schoffelen: alles over wieden van onkruid

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.