Okra kweken: van zaaien tot oogsten

Okra kweken in de moestuin
©Fernando Augusto – Okra

Okra is een groente die oorspronkelijk afkomstig is uit Ethiopië en Afrika. Okra is bijzonder veelzijdig te gebruiken in de keuken. Toch kun je deze tropische plant heel goed zelf kweken in de moestuin. Okra heeft zowel bladeren als vruchten die geschikt zijn voor consumptie.

Als je zelf okra wilt kweken in de tuinkas of de moestuin, dan hoef je niet lang te wachten op resultaat. Je kunt deze lekkere groente vaak al binnen 2 maanden oogsten. In deze gids lees je alles wat je moet weten over het kweken, zaaien en oogsten van okra. Natuurlijk geven we je ook enkele tips om te zorgen dat het groeiproces zonder problemen verloopt.

Okra kweken

Okra is een tropische plant die als vanzelfsprekend behoefte heeft aan warmte. Een beschutte plaats is dan ook een must. Je kunt okra in de maanden mei en juni in de volle grond plaatsen. Heb je de beschikking over een verwarmde kas of wil je binnenshuis voorzaaien? Dan kun je Okra al eerder kweken. De maanden maart en april zijn daarvoor het meest geschikt. Ook in een afgedekte en beschutte bak kun je zelf okra kweken. Ook dan geven de maanden mei en juni het beste resultaat.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×50 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 80-150 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Abelmoschus esculentus

Bloemkleur:
Wit

Okra zaaien en planten

Als je zelf okra wilt zaaien en planten, dan moet je in de eerste plaats zorgen voor een lekker warm plekje. Een zonnige plaats is dan ook een vereiste. Dit vruchtgewas kan een hoogte bereiken die varieert van 80 tot 150 centimeter. Zorg er dus voor dat de plek die je uitkiest ruim genoeg is.

De plantafstand is ideaal als deze 50×50 cm is. Zo heeft dit tropische gewas voldoende ruimte om te kunnen groeien en bloeien. De okra zaden hebben voldoende aan een zaaidiepte van 1 cm. Natuurlijk afhankelijk van wanneer je zaait of plant staat okra in de maanden juli en augustus in bloei.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen okra zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf okra kweken

Dit vruchtgewas kun je zelf prima kweken in de moestuin of in de kas. Ook de vensterbank is een goede plaats om zelf okra te kunnen kweken. Om jouw kweek een vliegende start te kunnen geven, hebben we een overzichtelijk stappenplan voor je opgesteld. Zo weet je zeker dat de basis niets aan het toeval overlaat:

 1. Selecteer een zonnige plaats waar voldoende beschutting is. Dit kan in de moestuin zijn, maar ook in de tuinkas of een afgesloten bak. Zolang er voldoende warmte aanwezig is zal de okra zich thuis voelen. Dit is essentieel om een goede oogst te krijgen.
 2. Als je zelf okra wilt kweken, dan moet je er voor zorgen dat de bodem voldoende voedingsrijk is. Je kunt bijvoorbeeld voor wat extra bemesting zorgen met biologische humus.
 3. Heb je een zonnige en beschermde plaats gevonden? Verdeel de ruimte dan op in vlakken van 50×50 cm. Deze plantafstand is voldoende voor een mooie okra oogst.
 4. Voorzie de vlakken van ondiepe gaten. 1 cm zaaidiepte is voldoende. Plaats de okra zaden in de gaatjes en dek deze af met wat aarde. Voorzie de jonge plantjes regelmatig van water.

De okra plant verzorgen

Dit tropische vruchtgewas heeft naast warmte en bescherming ook een goede verzorging nodig. Zo weet je namelijk zeker dat de oogst niet vroegtijdig wordt verpest door bijvoorbeeld ongedierte of plagen. We hebben een aantal handige verzorgingstips voor je op een rij gezet:

 • Zorg ervoor dat je de okra planten regelmatig en voldoende water geeft. Over het algemeen hebben ze genoeg aan 2-3 waterbeurten in de week. Maar, dat is natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden buiten.
 • Geef de okra planten bij voorkeur in de ochtend water en vermijd daarbij dat je de bladeren raakt. Zeker als de zon fel schijnt, kan dit brandplekken veroorzaken op het tere blad.
 • Dun de okra planten goed uit als ze ongeveer 7 centimeter groot zijn. Dit is niet moeilijk. De dunne exemplaren haal je weg en de sterke plantjes laat je staan.
 • Houd de bodem waarin de Okra staat lekker los van structuur. Het water kan op deze manier beter worden opgenomen. Natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen.

Okra oogsten en bewaren

Okra kun je in de meeste gevallen al vrij snel oogsten. Vaak al 60 dagen nadat je de planten hebt gezaaid of geplant. Het is goed om de peulen van de okra regelmatig te plukken, zo kun je lekker lang blijven oogsten. Dat doe je als de vruchten tussen de 5-7 cm lang zijn. Wacht je te lang dan worden de vruchten taai. Ook de smaak neemt dan af.

Okra kun je het beste vers verwerken in een gerecht. Okra bewaren kan slechts voor een aantal dagen op een droge en donkere plaats. De textuur blijft dan lekker knapperig. Als je Okra toch langer wilt bewaren, dan kun je dit tropische gewas ook inmaken of zelfs invriezen. Je moet de vruchten dan wel even kort koken.

Populaire okra rassen

De botanische naam van Okra is abelmoschus esculentus. Dit tropische gewas is verkrijgbaar in een aantal rassen. Dat betekent dat je een keuze moet maken als je zelf okra wilt kweken in de tuinkas of moestuin. Om dat makkelijker te maken, hebben we de meest populaire okra rassen voor je op een rij gezet:

 • Clemson spineless: dit okra ras heeft een zachte en milde smaak. De peulen worden vooral gebruikt om stoofpotten mee te maken, maar kunnen ook prima worden verwerkt in een soep of diverse sauzen.
 • Burgundy: de kleuren van de peulen zijn bij dit ras bijzonder gekleurd. Deze okra is namelijk paars-groen van kleur. De peulen zijn middelgroot en hebben een uitgesproken smaak.
 • Sonnenliebe: dit okra ras heeft helder groene peulen. Ze zijn te verwerken in allerlei snacks en andere tropische gerechten.
 • White Velvet: in tegenstelling tot andere okra soorten, heeft dit ras witte vruchten of peulen. De bladeren zijn groen en zijn tevens eetbaar.
 • Feuerteufel: een bijzonder opvallen okra ras. De peulen zijn namelijk rood van kleur. Daardoor zijn ze niet alleen een smaakmaker, maar geven ze een gerecht ook een mooie kleur.

Ziekten en plagen bij okra

Okra is een tropisch gewas. Daarom dien je rekening te houden met een aantal ziekten en plagen. Met een goede verzorging kun je prima voorkomen dat jouw kweek door bijvoorbeeld knaagdieren of witte vlieg wordt verpest:

 • Witte vlieg: okra is gevoelig voor witte vlieg. Deze kleine insecten zijn nauwelijks met het blote oog waarneembaar. Ze tasten de oogst aan doordat ze het sap uit de bladeren zuigen.
 • Bladluis: als je zelf okra wilt kweken in de moestuin, dan moet je de planten regelmatig controleren op bladluis. De afscheiding van luis is plakkerig en kan de plant belemmeren in zijn groei en bloei.
 • Knaagdieren: knaagdieren zoals konijnen en muizen zijn dol op de jonge sappige bladeren van okra. Bescherm de jonge plantjes daarom goed. Je kunt een net spannen of een andere bescherming rondom de planten zetten.

Okra en gezondheid

Okra is een heel gezond vruchtgewas. Daarnaast past het in een verantwoord dieet want de peulen van okra bevatten vrijwel geen calorieën. Zowel de bladeren als de peulen van okra zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Voorbeelden daarvan zijn vitamine B, C en K. Ook magnesium, fosfor en foliumzuur zijn rijkelijk aanwezig.

Het vruchtvlees van de peulen hebben een positieve uitwerking op de spijsvertering. Ze houden de darmen en maag gezond omdat ze veel vezels en andere essentiële voedingsstoffen bevatten. De zaden van okra werken tevens energie opwekkend. Door de aanwezigheid van antioxidanten heeft okra een reinigende werking op het lichaam en houdt het de huid en ogen gezond.

Okra in de keuken

Zowel de bladeren als de peulen van okra zijn eetbaar. Je kunt dit vruchtgewas roerbakken, koken, wokken en zelfs frituren. Bijvoorbeeld om verantwoorde snacks mee te kunnen maken. Okra kan ook dienen als basis voor soepen of sauzen. Dat kan door ze te koken en pureren, maar ook rauw kunnen ze worden gebruikt. Natuurlijk mag Okra ook niet ontbreken in exotische stoofpotten.

Vorige
Palmkool plant in de moestuin

Palmkool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Peultjes in de moestuin

Peultjes kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.