Nova Scotia kopen? Lees dan eerst deze tips

Nova Scotia kopen? Lees dan eerst deze tips

Een Nova Scotia kopen doe je natuurlijk pas als je alles weet over dit leuke hondenras. De volledige naam van dit ras is Nova Scotia duck tolling retriever, of ook wel toller genoemd. Deze leuke honden komen van oorsprong uit Canada.

Daar werden ze ingezet voor de jacht op ganzen. Ze werden voornamelijk gebruikt voor het apporteerwerk, maar zorgen er ook voor dat de ganzen uit het struikgewas werden gelokt. Dat deden deze retrievers door het draaien van rondjes. Vandaar de naam Nova Scotia duck tolling retriever. Vandaag de dag worden deze lieve en vrolijke honden nog steeds gebruikt om mee te werken.

De Nova Scotia zijn dan ook echte apporteer honden en worden soms ook ingezet als blindengeleide of hulphond. Wil je zelf ook een Nova Scotia kopen? Aan de hand van onze tips kom je meer te weten over het karakter, de raskenmerken en eventueel erfelijke aandoeningen. Ook weet je na het lezen van dit artikel of de Nova Scotia duck tolling retriever een hond is die bij je past.

De raskenmerken van een Nova Scotia

De toller heeft qua uiterlijke kenmerken veel overeenkomst met de Golden Retriever. Naast speels en enthousiast, is de Nova Scotia ook hoogst intelligent. Als je deze hond tijdens het trainen vraagt om een opdracht uit te voeren, zal de toller altijd de makkelijkste manier kiezen om hetzelfde resultaat te kunnen bereiken.

Nova Scotia in het bos
©averyanova – Nova Scotia in het bos

De Nova Scotia is daarnaast een prima zwemmer. De toller heeft redelijk veel beweging nodig. Mede door zijn hoge energielevel. De Nova Scotia heeft een dubbele halflange vacht en een mooie volle “broek”. Zijn staart wordt hoog gedragen en is voorzien van een “vlag”. Net zoals dit bij de Golden retriever het geval is. Met vlag wordt de lange beharing van de staart bedoeld.

De Nova Scotia komt voor in de kleuren lichtbruin, caramel en rood. Een witte borst of voeten is toegestaan. Het hoofd is voldoende hoekig, de borstkas breed en de oren hangend. Het gewicht van een volwassen toller varieert van 18-24 kilo. De schofthoogte kan schommelen tussen de 42 en 52 cm. De levensverwachting van de Nova Scotia is met 12 tot 14 jaar aanzienlijk.

Is een Nova Scotia een geschikte hond voor mij?

De Nova Scotia duck toller retriever is een lieve en vriendelijke huishond, die bij een goede en consequente opvoeding ook sociaal is. De toller kan prima overweg met andere huisdieren en kleine kinderen. Deze rashond kan een afwachtende houding aannemen tegen vreemden. 

Deze honden hebben veel behoefte aan uitdaging en beweging. Je moet dus wel over voldoende ruimte en tijd beschikken als je zelf een Nova Scotia wilt kopen. Een omheind erf of een diepe tuin volstaan ook. Ben je op zoek naar een lieve hond die je zelf kunt trainen of lange wandelingen mee kunt maken? Dan past de toller prima bij jou.

Waar op letten bij de aanschaf van een Nova Scotia?

Nova Scotia puppies
©Zuzule – Nova Scotia puppies

Een Nova Scotia kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Uiteraard is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van deze retrievers. Als je het risico op erfelijke aandoeningen of andere vervelende situaties wilt voorkomen, is het verstandig om een Nova Scotia pup bij een erkend fokker te kopen. Daarnaast let je bij de aanschaf ook op:

  • De juistheid van de vachtkleur (rood of bruin)
  • De ogen zijn groot en helder
  • De pups zijn speels en nieuwsgierig
  • Het transponder (chip) nummer komt overeen met het paspoort
  • De pups zijn volgens het schema geënt en ontwormt

Een erkend fokker met liefde voor het ras zal je tevens antwoord kunnen geven op specifieke vragen. Dat kan informatie zijn over het karakter van de ouderdieren of eventuele bijzonderheden waar je rekening mee moet houden. Als je een Nova Scotia aanschaft bij een toller fokker, weet je in ieder geval zeker dat je jullie start niets aan het toeval overlaat.

Is een Nova Scotia gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Een Nova Scotia duck tolling retriever is niet overdreven gebvoelig voor ziektes of erfelijke aandoeningen. Zeker niet als je kiest voor een pup die volgens het reglement van de rasvereniging wordt gefokt. Dat betekent dat de bloedlijnen zuiver en vrij zijn van inteelt. Ook wordt er alleen gefokt met gezonde ouderdieren die vrij zijn van elleboog- en heupdysplasie.