Niet verharende honden tegen allergieën

Bestaan ze echt? Dit zijn 5 niet verharende honden

Kiezen voor niet verharende honden of hondenrassen die nauwelijks verharen doe je met een reden. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor hondenharen of omdat je jouw huis graag schoon wilt houden.

Er is namelijk niets zo vervelend als vlokken met hondenharen op de meubels, het tapijt, de vloer in de woonkamer én jouw nette kleding. Kiezen voor niet verharende honden kan natuurlijk ook een medische reden hebben. Bijvoorbeeld omdat hondenharen bij jou een allergische reactie oproepen.

Dit worden ook wel hypoallergene honden genoemd. Deze hypoallergene hondenrassen verharen niet, maar verliezen ook geen huidschilfers. In dat geval is kiezen voor een hond die niet of nauwelijks verhaart een goede optie. Maar welke honden verharen het minst?

Waarom verharen honden eigenlijk?

Het verharen van de hond wordt ook wel de ruien genoemd. Het mag in geen geval worden vergeleken met haaruitval. Verharen zorgt namelijk niet voor kale plekken. De meeste hondenrassen verharen tweemaal per jaar. In het voorjaar maakt de wintervacht plaats voor de zomervacht.

In de herfst maakt deze dunne vacht wederom plaats voor een dikker pak met haar. Maar omdat we onze trouwe viervoeter tegenwoordig vooral binnenhouden waar de temperatuur constant is, kan het voorkomen dat de hond het hele jaar door verhaart.

Top 5 hondenrassen die niet of weinig verharen

Gelukkig zijn er best veel niet verharende hondenrassen. De kans dat je een leuk ras vindt dat bij je past is dus heel groot. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit of je voor een weinig verharende hond kiest voor het gemak, of vanwege een allergie. We hebben de 5 leukste honden die niet of nauwelijks ruien voor je op een rij gezet.

1. Spaanse waterhond

Niet verharende hond Spaanse waterhond
©ots-photo – Spaanse waterhond

Deze honden hebben een wollige vacht die niet of nauwelijks loslaat. Het zijn echte water liefhebbers. Daarnaast zijn ze nieuwsgierig, speels en beweeglijk. Elke dag een flink stuk wandelen hoort bij de behoefte van dit ras. De vacht van een spaanse waterhond mag je niet kammen, alleen wassen en droogdeppen. Zo blijft de structuur van de vacht intact.

2. Kerry Blue Terriër

Niet verharende hond kerry blue terrier
©depfotovampir – Kerry Blue Terrier

De kerry blue terriër verhaart nauwelijks, maar laat ook geen huidschilfers los. Dat maakt dit ras hypo-allergeen en geschikt voor mensen met een allergie. Dit Ierse ras heeft een blauwkleurige vacht die niet zo makkelijk loslaat. Deze honden zijn sociaal en hebben een vriendelijk karakter. Toch kan de Kerry Blue ook een tikkeltje koppig zijn.

3. Bull Terriër

Niet verharende hond bull terriër
©CrimsonSmile – Bull Terriër

De bull terriër is niet alleen een mooie hond om te zien. Dit hypo-allergene ras laat nauwelijks haren en huidschilfers los. De vacht is kort, glad en behoeft weinig onderhoud. De Bull terriër is slim en laat zich prima africhten. Daarnaast hebben ze een zacht en eigenwijs karakter, maar zullen je altijd beschermen als dat nodig is.

4. Riesenschnauzer

Niet verharende hond riesenschnauzer
©Brusnikaphoto – Riesenschnauzer

De riesenschnauzer is een niet verharende grote hond die ook nog eens een echte familievriend is. Ze zijn groot van formaat en worden ook wel gebruikt voor de terreinbewaking. Ook in huis en op de bank voelen ze zich thuis. En dat is prima, want de Riesenschnauzer verliest nauwelijks haar.

5. Puli

Niet verharende hond puli
©Bigandt – Puli

De puli is een apart hondenras met een vacht die lijkt op dreadlocks. Het van origine Hongaarse hondenras verliest weinig haar en geen huidschilfers. Een hypoallergene hond die geschikt is voor mensen met een allergie. De Puli is daarnaast zeer gehoorzaam en slim. Dit trouwe hondenras is daarmee een vriend voor het leven.

Kiezen voor een niet verharende hond bij allergieën

Ben je allergisch voor hondenharen? Dan kun je het beste kiezen voor een hondenras dat nauwelijks verhaart. Hoewel een hond altijd zal ruien, bestaan er rassen die dat minimaal doen. Een huisdier haarverwijderaar is dan ook altijd handig om in de buurt te hebben.

Als je voor niet verharende honden kiest omwille van een allergie, moet je ook letten op rassen die geen huidschilfers loslaten. Schilfers zijn de nummer één veroorzakers van niesbuien, jeuk en tranende ogen. Deze rassen worden ook wel hypoallergeen genoemd.