Narcissen planten en verzorgen

Narcissen in bloei
©Millimaro – Narcissen

Het voorjaar is natuurlijk niet compleet zonder narcissen want wat zijn ze leuk! Zeker omdat ze elk jaar bij je terugkomen als je ze van een goed plekje in de tuin voorziet. Narcissen planten hoef je dus maar één keer te doen.

Wil je precies weten hoe en wanneer je narcissen kunt planten en op welke manier je ze moet verzorgen? In dit artikel vertellen we je alles over deze vrolijke voorjaarsbloem zodat je zeker weet dat de narcissen die je plant elk jaar weer opkomen.

Narcissen planten tussen september en december

Hoewel de narcis het voorjaar met zich meeneemt, begint het planten al in het najaar. Narcissenbollen stop je dus tussen september en december in de grond. Zo kun je in de lente genieten van deze vrolijke bloeiers.

Narcissen combineren met tulpen
©Chris Neico – Prachtige combinatie met narcissen en tulpen

Narcissen planten is niet moeilijk. Toch is het fijn als je kunt terugvallen op een overzichtelijk stappenplan. Zo weet je zeker dat je niets aan het toeval overlaat en wordt de kans op een kleurrijke tuin vele malen groter.

  • De narcissenbollen stop je bij voorkeur in een goed gedraineerde grond op een zonnige plaats. Dat betekent dat de aarde luchtig genoeg moet zijn om overtollig water af te kunnen voeren. Maak de bodem waarin je wilt planten dus goed los met een schoffel of hark.
  • Maak een geultje van circa 4-5 centimeter diep. Dit kun je het beste met een spade doen of gewoon met de hand. Narcissenbollen staan het liefst niet zo dicht op elkaar. Je kunt het beste een plantafstand van ongeveer 10 centimeter aanhouden. Zo komen ze straks niet met elkaar in de knoop.
  • Bepaal waar het puntje van de narcisbol zit. Plaats de bollen nu in de grond en plaats ze met het puntje omhoog. Zorg ervoor dat dat de bollen goed stevig in de grond staan dus druk ze stevig (maar wel voorzichtig) aan.
  • Geef de bollen na het planten een beetje water. Doe dit consistent, maar overdrijf het natuurlijk niet om schimmelvorming te voorkomen.

Narcissen verzorgen op de juiste manier

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van deze gezellige bloemen. Een goede verzorging is dus een must. Gelukkig is de verzorging van narcissen niet moeilijk. Het is wel belangrijk om verdorde bladeren en uitgebloeide bloemen regelmatig weg te knippen. Zo kan de bol zijn energie bewaren voor volgend jaar.

Narcissen zijn winterhard
©Metsikgarden – Narcissen zijn winterhard

Doe je dit niet, dan put je de bol uit en kan het voorkomen dat je het volgend jaar met een stuk minder narcissen moet doen. Je hoeft de bollen van de narcis niet uit de grond te halen als ze uitgebloeid zijn. Je kunt ze rustig laten zitten omdat ze verwilderen. In de winter beginnen ze me het aanmaken van nieuwe wortels, om je in het voorjaar weer van een vrolijk welkom te kunnen voorzien.

Vorige
Goudpalm of Areca palm in de woonkamer

De Goudpalm of Areca palm verzorgen

Volgende
Vleesetende planten in terrarium

4 vleesetende planten voor een insectenvrij huis

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.