De Musa of Bananenplant verzorgen

Bananenplant verzorgen in de vensterbank
©Silvia Cozzi – Musa Dwarf Bananenplant

Heb je altijd al gedroomd van een écht tropische plant in huis? Dan zou je zeker moeten nadenken over het aanschaffen van de Bananenplant. De Musa of Bananenplant verzorgen is niet moeilijk als je gebruik maakt van de onderstaande tips. Want, niet alleen voldoende water, warmte en licht zijn belangrijk bij de verzorging van deze tropische verrassing.

De oorspronkelijke Musa Acuminata en Musa Balbisiana komen van origine uit Zuidoost-Azië en zijn natuurlijk bekend door haar geelkleurige vruchten. Hoewel, de bananen die afkomstig zijn van de kamerplant Musa Basjoo zijn helaas niet eetbaar. Deze Bananenplant is bedoeld voor de sier en is hierom meer geschikt voor een kouder klimaat. Europese seizoenen zijn vaak te kort om rijpe bananen te kunnen oogsten.

Heb je een Dwarf Cavendish? Dan kun je wel oogsten én eten van je eigen Bananenplant. Hou er wel rekening mee dat dit enkele jaren kan duren. Deze Musa soort groeit erg snel, tot wel één nieuw blad per week en kan uiteindelijk bananen produceren tot wel 20 centimeter lang. Je kunt de Dwarf Cavendish het beste binnenhouden omdat ze veel warmte nodig heeft.

Eetbaar of niet, deze prachtige tropische kamerplanten komen helemaal tot recht in jouw woonkamer. Aan de hand van dit artikel weet je ook nog eens precies hoe je de Musa of Bananenplant van een uitstekende verzorging moet voorzien.

Hoeveel water heeft een Bananenplant nodig?

De Musa heeft behoorlijke hoeveelheden water nodig. Dat komt omdat de plant snel groeit en bladeren heeft die veel vocht verdampen. In droge perioden geef je wat meer water dan in de winter, maar 2-3 keer per week is wel nodig. De bodem mag dan ook nooit droog aanvoelen maar ze houdt ook weer niet van natte voeten. Er mag dus geen plasje water in de pot blijven staan of te zwaar aanvoelen.

Welke eisen stelt de Bananenplant aan de bodem?

Omdat de Musa of de Bananenplant behoorlijk hard groeit, verbruikt ze ook veel voedingsstoffen. Zorg daarom voor een voedingsrijkebodem en voeg zo nodig in het voorjaar en het zomerseizoen wat extra meststoffen toe. De Bananenplant is hierin niet heel kieskeurig, je kunt daarom kiezen voor iedere meststof. Overbemesting is daarnaast bijna onmogelijk.

In het najaar groeit de Musa minder hard waardoor ze ook minder voeding nodig heeft. In dit seizoen spaart de Bananenplant haar krachten voor het nieuwe seizoen. Je kunt haar dan ook het liefst zoveel mogelijk met rust laten in deze periode.

De ideale standplaats voor een Bananenplant

De Bananenplant kan niet zo goed tegen koude temperaturen. Deze mag eigenlijk niet onder de 14 graden komen. De meeste Musa soorten zijn dan ook niet weerbaar genoeg tegen vorst of koudere perioden. Daarom kun je haar ook beter als kamerplant houden en niet buiten in de tuin of op het balkon plaatsen.

De Bananenplant is dol op een plaatsje in het licht waar ze zich kan goed kan opwarmen aan de zon. Bijvoorbeeld dichtbij het raam. Wil je wel een Bananenplant die je buiten neer kunt zetten? De Musa Basjoo kan heel goed tegen koude temperaturen en staat net zo graag binnen als buiten.

Tips bij het verzorgen van de Bananenplant

De Musa of Bananenplant verzorgen is helemaal niet moeilijk. Met veel liefde en aandacht kun je binnenkort misschien je eerste vruchten van jouw eigen tropische kamerplant plukken. Houd daarbij wel rekening met de drie onderstaande tips.

1. De Bananenplant stekken

Een Musa kun je stekken als de moederplant voldoende stevige wortels heeft geproduceerd. De scheuten kun je het beste afscheuren aan de onderzijde van de hoofdstam. Dat is de plaats waar de Bananenplant haar nieuwe stekken aanmaakt. Deze kun je vervolgens plaatsen in een nieuwe pot met potgrond.

2. Zieken en ongedierte bij de Bananenplant

De Musa is redelijk bestand tegen ziekten en plagen. Pas wel op met een overvloed aan water, want dan kan de stam rottingsverschijnselen krijgen. Deze plekken worden zichtbaar op de hoofdstam. Ook droogte kan ongedierte veroorzaken zoals bijvoorbeeld spint. Controleer haar dus regelmatig op de aanwezigheid van ziekten en plagen.

3. De bloei van een Bananenplant

Bloeien doet de Bananenplant alleen als ze veel zonlicht, warmte en zonuren krijgt. De plant moet daarnaast ook wel een behoorlijke lengte hebben. Na ongeveer 3 tot 5 jaar kun de eerste bloemen ontdekken.

Bloesem van de Bananenplant
©Dolvita -Banaan bloesem

Als daaruit vruchten vormen, dan zijn de meeste niet eetbaar. Deze bananen zijn vaak te klein, en bevatten een teveel aan zaden. Door de korte duur van ons zomerseizoen blijven de bananen dan ook onrijp. Met uitzondering van bepaalde rassen zoals de Dwarf Cavendish.

Vorige
Rozen snoeien voor beginners

Rozen snoeien voor beginners in 5 simpele stappen

Volgende
Kamerplanten verpotten

Volledig stappenplan: kamerplanten verpotten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.