Mulchen: hou je grond gezond en vruchtbaar

Mulchen: hou je grond gezond en vruchtbaar

Organisch materiaal gebruiken om de bodem van de moestuin te verbeteren noemen we ook wel mulchen. Een mulchlaag wordt vaak toegevoegd in de moestuin, siertien maar kan ook worden gebruikt voor het gazon. Zo kun je bijvoorbeeld mulchen met bladeren, plantenresten of zelfs houtsnippers. Mulching verbetert de bodemstructuur zodat voeding, vocht en lucht beter doordringbaar zijn. Mulchen kun je het hele jaar door doen tenzij het vriest. Als je gaat mulchen bij vorst blijft de kou juist in de bodem gevangen zitten. Terwijl dit juist de warmte in de grond hoort te houden.

Door de isolerende eigenschappen van mulchen droogt de bodem niet uit. Daarnaast beschermt het de bodemstructuur tegen invloeden van kou en warmte. Nog een voordeel van mulchen is dat het onkruid op een natuurlijke manier bestrijdt. In dit artikel leer je alles over mulchen in de moestuin, siertuin én hoe je deze techniek toe kan passen op het gazon. Welke organische materialen je daarvoor het beste kunt gebruiken en wat de voor en nadelen zijn van mulching. Zo beschik je dus altijd over een perfecte bodem in uitstekende conditie.

Wat is mulchen?

Mulchen betekent eigenlijk het bedekken van de bodem in de moestuin. Tussen de vaste planten of van het gazon door middel van organisch materiaal. Daarmee voorkom je onkruidgroei en dringen we de onkruidzaden in de bodem terug. Er zijn verschillende organische materialen waarmee je dit kunt doen. Mulchen met houtsnippers en bladeren wordt het meest toegepast. Het organische materiaal zal langzaam verteren en zijn voedingsstoffen geleidelijk afgeven aan de bodem. Dit zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het humusgehalte. Daarnaast zorgt mulching ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Dit betekent dus ook dat je de watervoorziening kunt reduceren.

Mulchen in de moestuin

Mulchen in de moestuin doe je om de bodemstructuur te verbeteren. Deze wordt luchtiger waardoor voedingsstoffen, vocht en lucht beter doorgelaten kunnen worden. Een bodem die gemulched is, slaat tevens minder snel dicht na een flinke plensbui. Daarnaast voorziet mulchen de bodem van de moestuin van een prima humusgehalte.

Mulchen doe je door de bodem van de moestuin te bedekken met organisch materiaal. Daarbij is het goed om een laagje van 5 centimeter aan te houden voor fijn versnipperd materiaal. En maximaal 10 centimeter voor een wat dikkere of luchtige bodembedekking. Aan het einde van de maand mei kun je de jonge gewassen in de moestuin voorzien van een dunne mulchlaag. Medio herfst kun je de laag aanvullen met een wat dikkere meer luchtige winterbedekking. Deze kun je begin maart weer weg zodat de bodem kan wennen aan de eerste stralen van de zon.

Mulch gebruiken voor het gazon

Ook het gazon kun je prima voorzien van een mulchlaag. Het voorziet de bodem van de juiste voedingsstoffen waardoor je altijd kunt beschikken over een gezonde grasmat. Mulchen beschermt het gazon tevens tegen uitdroging. De versnipperde grassprieten voorzien de bodem van een prima vochtbalans in de zomer. De meeste grasmaaiers hebben zelfs een mulch functie. Je kunt het gras dan maaien zonder een opvangbak te gebruiken. Het gazon wordt op deze manier vanzelf voorzien van een dun laagje organisch materiaal. Zorg er wel voor dat je het gras niet te lang laat groeien. De bedekking kan dan te dik worden waardoor het materiaal gaat rotten en het gras stikt. Mulchen van het gazon doe je het liefst bij droog en vorstvrij weer.

Organisch materiaal om te mulchen

Mulchen met bladeren is de meest natuurlijke vorm. Daarnaast kun je ze vaak in overvloed vinden in je tuin. De bladeren strooi je het liefst uit als ze droog zijn. Dat werkt makkelijker. Uiteraard kun je ze ook versnipperen, dan is het materiaal nog sneller verteerd. Ze bieden vorstgevoelige planten en gewassen een extra fijne bescherming in koude perioden.

Er zijn verschillende soorten organisch materiaal dat prima te gebruiken is als mulchmateriaal. Veel daarvan vind je zelfs in je eigen tuin. Hierbij kun je denken aan mulchen met bladeren of houtsnippers. Toch zijn er nog meer geschikte organische bodembedekkers voor in de moestuin:

  • Cacaodoppen zijn een prima bescherming voor de bodem. Daarnaast zijn ze ook nog eens effectief in de strijd tegen slakken en schadelijke insecten. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen welke langzaam worden afgegeven aan de bodem. Pas wel op met honden. Deze kunnen erg ziek worden van de cacaodoppen door de aanwezigheid van theobromine.
  • Mulchen met champost betekent dat je de bodem bedekt met champignonmest. Deze mest is bewerkt en verhit waardoor schadelijke onkruidzaden verdwenen zijn. Wel is het zo dat champost rijk is aan kalk. Pas daarom op als je met champost wilt mulchen op een bodem die veel kalk bevat. Door de fijne structuur kan deze champignonmest op vrijwel elk gewas toegepast worden.
  • Het maaisel van het gazon, oftewel grasmaaisel is perfect te gebruiken als mulchmateriaal in de moestuin. Het kan voor vrijwel elke plantensoort gebruikt worden en is eenvoudig te verstrooien. Maak de mulchlaag niet te dik om rotting te voorkomen.
  • Mulchen met houtsnippers is in de moestuin vooral geschikt voor tuinbonen. Deze boon bindt stikstof uit de lucht, dit is ook wat houtsnippers tijdens het verteringsproces aan de bodem onttrekt. Hierdoor zou er een overvloed aan stikstof ontstaan voor de tuinboon. Hiermee is de tuinboon dan ook geen uitzondering. Het is niet raadzaam om houtsnipper te gebruiken voor andere groente planten.
  • Ook karton kan ingezet worden als materiaal om mee te mulchen. Met karton ga je de strijd tegen hardnekkig onkruid aan. Karton gebruik je op de kale grond voor minstens een jaar. Daarna zal het meeste wortelonkruid afgestorven zijn.
  • Plantenresten en overblijfselen van geoogste planten kunnen ook prima als mulch in de moestuin dienen. Ook uitgetrokken onkruid is daarvoor geschikt, mits deze nog niet voorzien zijn van zaden natuurlijk. Mulchen met plantenresten doe je het liefst op een warme dag zodat de resten snel verdorren.
  • Mulchen met stro is prima te gebruiken voor de wat grotere planten en gewassen. Vooral aardbeien en bijvoorbeeld courgettes zijn hiervoor erg geschikt. De vruchten kunnen zo leunen op een bedje van stro zodat de vrucht niet rot. Mulchen met stro is ook geschikt voor de aardappelplant.

De voor en nadelen van mulchen

Het nadeel van mulchen vinden we vooral in de aantrekking van ongedierte in de moestuin of border. Het is dan ook niet aan te raden om etensresten of keukenafval als mulchmateriaal te gebruiken. Probeer ook producten te vermijden die in aanraking zijn gekomen met pesticide of andere chemische middelen. Daarnaast is het goed om de laag niet te dik te houden. Dit trekt namelijk vooral slakken en muizen aan. Als je deze regels in de gaten houdt, ondervind je geen nadelen van mulchen.

De voordelen van mulchen is dat het je helpt in de strijd tegen onkruid en dat het zorgt voor een aanzienlijke bodemverbetering in de moestuin. De bodem is optimaal beschermt tegen uitdroging, vorst én warmte.

Vorige
Tomatenplant met rijpe vruchten

Tomaten kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Zuurzak vrucht aan boom

Zuurzak kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.