Mopshond kopen? Lees dan eerst deze tips

Mopshond kopen? Lees dan eerst deze tips

Wil je een mopshond kopen? Dan is het natuurlijk niet alleen leuk, maar ook raadzaam om wat meer informatie in te winnen. Bijvoorbeeld over de raskenmerken, het karakter en de bewegingsbehoefte van deze honden. Zo kun je namelijk beter bepalen of een mopshond bij je past. Deze honden kennen een rijke geschiedenis en komen oorspronkelijk uit Tibet.

Daar werden ze door Boeddhisten en monniken vereerd. Zij geloofden er namelijk in dat de mopshond als belichaming van een overleden persoon diende. Later werd de mopshond ook in Europa én Nederland populair. Een mopshond kopen doe je natuurlijk vanuit een goede voorbereiding en een onvoorwaardelijke liefde voor dit leuke ras.

De raskenmerken van een mopshond

De mopshond heeft een vrolijk uiterlijk en een karakter dat daarbij past. Het lichaam is gedrongen, maar wel in proportie. De lengte van zijn poten moet in overeenstemming zijn met de lengte van zijn rug. De vacht is kort en stug. De staart ligt krullende op de rug.

De oren hangen af en het voorhoofd is breed. Uiteraard voorzien van een duidelijke neusrimpel. Mopshonden hebben een zachtaardig, rustig en vriendelijk karakter. Ze kunnen wat eigenwijs zijn, waardoor een consequente opvoeding een must is.

Schattige mopshond in de woonkamer
©AndrewLozovyi – Schattige mopshond in de woonkamer

De mopshond kan goed overweg met kleine kinderen en andere huisdieren. Ze zijn enthousiast, maar nooit overdreven energiek. Natuurlijk zijn ze dol op een wandeling, maar zijn daarnaast ook heel huiselijk van karakter. Een volwassen mopshond kan tussen de 13-15 jaar oud worden.

Door hun gedrongen lichaamsbouw, is de mopshond gevoelig voor overgewicht. Het meest ideale gewicht voor een volgroeide mopshond varieert van 7-11 kilo. Mopshonden komen voor in de kleuren zwart, abrikoos of fawn. Deze kleur wordt ook wel beschreven als wildkleur. Ook zilverkleurige mopshonden komen voor.

Is een mopshond een geschikte hond voor mij?

Als je op zoek bent naar een gezellige hond voor in huis, dan past de mopshond zeker bij jou. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen, zijn gezellig en vriendelijk. Naast de normale bewegingsbehoefte, gaat de mopshond ook graag met je mee. Bijvoorbeeld in de auto.

De vacht van mopshonden is eenvoudig te onderhouden. Wel moet je regelmatig aandacht besteden aan de lengte van de nagels. Zeker als de mopshond niet vaak buiten over straat loopt. Ook de neusrimpel verdiend aandacht. Deze plooi kan namelijk gevoelig zijn voor een ophoping van vuil waarna er eenvoudig ontstekingen kunnen ontstaan.

Waar op letten bij de aanschaf van een mopshond pup?

Mopshond puppy
©AndrewLozovyi – Mopshond puppy

Als je een mopshond pup wilt aanschaffen, dan wil je natuurlijk wel zeker zijn van een gezonde hond. De mops is niet overdreven gevoelig voor erfelijke aandoeningen of ziekten. Dat betekent echter niet dat de aankoop van een pup geen aandacht verdiend. Als je een mopshond pup wilt kopen, dan is het goed om op de onderstaande zaken te letten:

  • De fokker staat ingeschreven bij de rasvereniging
  • De moeder (of beide ouders) van de pups is aanwezig 
  • De kleur van de vacht is in overeenstemming  met de raskenmerken
  • De ogen zijn helder en de neus is “niet te kort” gefokt

Een van de meest belangrijke zaken om op te letten als je van plan bent om een mopshond pup aan te schaffen, is het ademhalingsapparaat. Tegenwoordig is het verboden om mopshonden met korte snuiten te fokken. De onderkaak is dan qua lengte niet in overeenstemming met de onderkaak. Dit wordt ook wel BOAS of brachycefaal obstructief syndroom genoemd. Het belemmert de mopshond niet alleen in zijn ademhaling maar ook in zijn algehele welzijn en gezondheid.

Is een mopshond gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Zoals hierboven al aangegeven, zijn mopshonden met korte snuiten gevoelig voor aandoeningen als BOAS. Daarnaast wordt een mopshond snel te zwaar door zijn compacte lichaamsvorm. Daardoor kunnen honden moeite krijgen met ademhalen. Een mopshond is niet geschikt voor urenlange wandelingen of intensieve trainingen. Ze raken snel overhit. De mopshond is, met uitzondering van hoe ze worden gefokt, niet erfelijk belast met ernstige aandoeningen. Het is dus een vrij gezond hondenras.