De Monstera of Gatenplant verzorgen

Monstera of Gatenplant als kamerplant
©Leonardo Iheme – Monstera

De Monstera wordt ook wel gatenplant genoemd. Dit komt voornamelijk door de gaten die in het blad zitten. Dat geeft de plant niet alleen een bijzonder uiterlijk, maar ook een tropisch tintje. De gatenplant is een sterke en makkelijke plant om te verzorgen. Het is dan ook niet voor niets dat deze eye-catcher veel door stylisten wordt gebruikt om het interieur tot een mooi geheel te kunnen maken.

Hoewel de verzorging van de gatenplant niet moeilijk is, moet je dit wel op de juiste manier doen. Op deze manier kun je lekker lang genieten van deze mooie kamerplant en behoud je de kenmerkende gaten in het blad. Wanneer je haar goed verzorgd, zal ze je niet alleen voorzien van zuurstof in huis, maar zuivert ze tegelijkertijd ook de lucht.

De Gatenplant water geven en voorzien van de juiste bodem

Oorspronkelijk groeit de gatenplant in het regenwoud. Ze is dus gewend aan een vochtig klimaat. Ook wanneer je deze plant in de woonkamer hebt staan moet ze worden voorzien van een licht vochtige grond. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt want daar kan de gatenplant niet zo goed tegen. Je kunt dan te maken krijgen met wortelrot waardoor de plant uiteindelijk afsterft.

Om te controleren of je de Monstera van genoeg water voorziet, kun je beginnen met het geven van kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Wanneer de grond na vier dagen nog nat is, is het verstandig om minder water te geven. Ook kun je je vinger in de aarde steken om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is de bodem nog vochtig genoeg. Doe dit in het begin regelmatig. Zo leer je de waterbehoefte van jouw gatenplant goed kennen.

Om te voorkomen dat je gatenplant natte voeten krijgt, kun je hydrokorrels onderin de pot doen. Wanneer je de plant per ongeluk toch te veel water hebt gegeven, trekt het overtollige vocht in de hydrokorrels zonder de wortels van de plant aan te tasten. Bovenop de hydrokorrels kun je een laagje universele of anthurium potgrond doen. Anthurium stelt ongeveer dezelfde eisen als de gatenplant, waardoor dit prima bruikbaar is.

De beste standplaats voor de Gatenplant

De gatenplant houdt van een lichte omgeving maar doet het vaak ook goed op plaatsen waar wat minder licht komt. Je kunt haar dan ook het beste een plekje geven in de halfschaduw. Het is wel belangrijk dat je direct zonlicht vermijdt. Zo voorkom je dat de bladeren van de gatenplant verbranden.

Krijgt jouw gatenplant in de zomermaanden geen nieuwe bladeren of zitten er (bijna) geen gaten in de bladeren? Dan staat ze zeer waarschijnlijk op een te donkere plaats. Verplaats haar in dit geval naar een plekje met meer licht. Gaat het om nieuwe bladeren van een jonge gatenplant? Dan hoeft een gebrek aan gaten niet altijd aan de hoeveelheid licht te liggen.

De Gatenplant stekken

Om de gatenplant te kunnen vermeerderen kun je haar prima stekken. Ook wanneer jouw kamerplant te groot wordt qua omvang wordt kun je haar stekken. Voor een kleinere gatenplant vind je nou eenmaal sneller een geschikt plekje in huis. Om de gatenplant te stekken moet je een stengel uitkiezen die een blad en een luchtwortel heeft. Een luchtwortel is een wortel die bovengronds groeit en vaak bruinig van kleur is.

Volg het onderstaande stappenplan om jouw gatenplant op de juiste manier te kunnen stekken:

  1. Knip of snijd de stengel 1-2 centimeter onder de luchtwortel af. Dit doe je met een schoon en scherp mes. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot een handzaam formaat van ongeveer 5 centimeter. Nu je een stekje hebt kunt je deze direct in de aarde zetten, maar eerst op water is ook een optie
  2. Wanneer je ervoor kiest om de stek op water te zetten, kun je dit het beste in een doorzichtige vaas doen. Op deze manier kun je de ontwikkeling van de wortels goed in de gaten houden. Vul de vaas met lauw water en plaats de stek met luchtwortel en al in het water.
  3. Ververs het water zodra deze troebel wordt. Na een aantal weken kun je zien hoe de wortels zien opnieuw gaan ontwikkelen. Als de wortels minstens 5 centimeter lang zijn kun je de stek in de aarde zetten. De wortels zijn in deze fase gewend om constant in het water te staan en moeten dus even wennen aan de structuur van de aarde. Het is goed om de aarde lekker vochtig te maken voordat je de stek erin zet. Houd de aarde in de eerste weken lekker vochtig maar nooit zompig.
  4. Je kunt het watergedeelte ook overslaan. Je poot de stek dan direct in de aarde. Het nadeel hiervan is dat je de ontwikkeling van de wortels niet kunt zien. Het voordeel is dat de wortels niet aan de aarde hoeven te wennen. Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig is. Maak een gaatje en steek hier vervolgens de stek in. Druk de aarde goed aan zodat er zich geen lucht meer kan vormen rond de luchtwortel en de stek stevig in de aarde staat. Jouw jonge gatenplant kan nu lekker gaan groeien.

Handige tips in de verzorging van jouw Gatenplant of Monstera

Hoeveel water jouw kamerplanten nodig hebben is afhankelijk van een aantal factoren. Dat geldt ook voor de gatenplant. Op een warme en lichte plaats zul je jouw gatenplant vaker water moeten geven. Een grote gatenplant heeft als vanzelfsprekend ook meer water nodig dan een kleiner exemplaar. Het is goed om hier rekening mee te houden als je jouw kamerplant gezond wilt houden.

Tot slot is het altijd een goed idee om de bladeren van je kamerplanten schoon te houden. Ook de gatenplant heeft behoefte aan schone bladeren die vrij zijn van stof. Besproei de bladeren minimaal één keer per week met lauw water. Veeg de bladeren eventueel schoon met een vochtige doek om zo ook hardnekkig stof te kunnen verwijderen. Door de bladeren regelmatig van een reinigingsbeurt te voorzien, voorkom je ook ongedierte in én op je kamerplanten of gatenplant.

Vorige
Orchidee verzorgen als kamperplant

Uitgebloeide Orchidee verzorgen en snoeien

Volgende
Groenten zaaien in juni

10 makkelijke groenten zaaien in juni

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.