Slakken bestrijden en voorkomen

Slakken bestrijden en voorkomen

Tuinklussen voor de siertuin en borders in maart

Een vraag die mij al jaren gesteld wordt; hoe kan ik slakken bestrijden? En uiteraard komt deze vraag altijd tussen mei en juni wanneer ze het meest actief zijn. Het zijn vreselijk vervelende diertjes die eigenlijk ook alleen maar willen overleven. Het vervelende is echter dat ze niet van ophouden weten.


Alle slakkensoorten zijn eigenlijk één pot nat, of slijm beter gezegd die heel moeilijk zijn te weren. Toch wil ik enkele suggesties met je delen die jou misschien kunnen helpen. Maar onthoud alsjeblieft, er bestaat geen preventief middel tegen deze diertjes. Soms moeten we ook gewoon leren accepteren dat moestuinieren niets anders is dan geven en nemen. Wij krijgen immers ook onze voeding van de natuur dus waarom een ander dier niet? Hoe vervelend ook soms. En toch denk ik dat door anders te denken je de wereld ook anders kunt bekijken.

Maar voordat we een psychologische kant opgaan, terug naar het onderwerp, de irritante slak.
Een welbekende oplossing is het bier in een kommetje. De gist in het bier lokt de slak eigenlijk naar zijn verdrinkingsdood. Maar zullen we dat even niet doen? Dit wensen we toch niemand toe? Maar wat dan? Lees even mee, ik heb een paar diervriendelijkere suggesties voor je.

Slakken bestrijden

Wat ik altijd als eerste adviseer om te doen is een afbakening te creëren rondom de plant. Denk je eens in dat jij een slak bent en zo’n vreselijke trek in kool hebt. Je staat er nog geen 20 cm vanaf maar het is niet veilig om de barrière te oversteken. Je zou je in kunnen denken, de onderkant van een slak is zeer gevoelig. Net als onze blote voeten. Een aantal materialen zouden wij dan ook altijd zelf weren.

  • Eierschalen is mijn persoonlijke voorkeur. Het is niet vreselijk betrouwbaar maar het voordeel is dat je de plant door extra calcium ook sterker, dus weerbaarder maakt. Nee, ook dit is geen ideale oplossing maar het verdient zeker wel aandacht! Een weerbaardere plant kan zich beter verdedigen of herstellen.
  • Je kunt ook materialen gebruiken zoals grove schelpen of zand. Zolang het maar aangenaam oogt voor de slak. En mocht de slak toch een brutale persoonlijkheid hebben zal hij toch proberen. Dan heb je een 50/50 kans. Of hij heeft zoveel trek dat hij niets meer voelt of een andere doorgang zoekt. Of hij kiest het hazenpad en gaat op zoek naar ander voedsel. Helemaal zal hij nooit verdwijnen. Zou ik ook niet doen als ik echt in hongersnood zou zitten. Even afkloppen.
  • Je kunt ook met fijn gaas werken. Bij voorkeur de metalen variant. Zorg er wel voor dat het zo fijn is dat er geen slak doorheen past en overheen kan klimmen want daar zijn ze ook goed in.

Snap je een beetje het idee? Wees lekker creatief! Verplaats je in een slak met een rommelde buik, wat zou jou tegenhouden?

Huismiddel tegen slakken

Er zijn vele middelen op de markt, uiteraard. Welke absoluut niet diervriendelijk zijn. Corporaties willen immers geld blijven verdienen aan de natuur.  Bedenk ook, dat wanneer je gif rondom je plant gooit om slakken te weren dat dit ook in de grond terecht komt en wordt opgenomen door de plant. Wie de bal kaats kan hem dan ook zeker terug verwachten. In dit geval op je eigen bord.

Ook zijn er ecologische middelen op de markt waarvan beweerd wordt dat deze onschadelijk zijn. Ik waag me er persoonlijk liever niet aan. Ik heb geen laboratorium en helaas kun je ook niet alles geloven wat er op een verpakking staat vandaag de dag. Bij niets.

Conclusie

Het is dus eigenlijk een beetje dweilen met de kraan open. Probeer een goede afbakening te maken. Wanneer je slakken in de buurt van je groenten ziet rond schuiven, pak hem direct op en zet hem op het vliegtuig naar Verweggistan.

Ik hoop dat dit een beetje iets verduidelijkend heeft voor je over de wondere wereld van de slak. Als je nog vragen hebt naar aanleiding van mijn suggesties of andere ideeën hebt deel ze gerust hieronder. En vergeet niet, niet op slakken zout leggen. Is niet nodig.

Credits en copyright
Beeld header: –
Tekst: Jeroen Bosman

Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de laatste artikelen, actuele tuinklussen en zaaikalenders.
Nu aanmelden!
Nee, bedankt!
close-link