Sopropo kweken: van zaaien tot oogsten

Sopropo kweken, zaaien, planten en oogsten

Sopropo komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt ook heel veel toegepast in de Surinaamse keuken. De plant, die ook wel bekend staat als balsempeer en bittermeloen, geeft komkommerachtige vruchten met een bittere smaak. Sopropo oogst je bij voorkeur als de vrucht nog net niet helemaal rijp is.

Sopropo kun je beetgaar roerbakken of wokken, maar ook als bijgerecht gebruiken bij Surinaamse of Indische maaltijden. Ook stoven, koken en stomen kan met Sopropo. Als je de smaak iets te bitter vindt, kun je de smaak van deze verfrissende groente neutraliseren met wat zout.

Sopropo is een super veelzijdige groente die ook nog eens heel gezond is. De vrucht zit vol met antioxidanten en vitamines die de nierfunctie bevorderen.

Zelf sopropo kweken is leuk om te doen en niet moeilijk. Wel is het belangrijk om sopropo te kweken op een zo’n warme mogelijke plek. Daarom doe je de gehele kweek bij voorkeur onder glas. Uitplanten buiten in de volle grond is echter wel mogelijk. Doe dit alleen wanneer de buitentemperatuur minimaal 20°C is, en op een goed beschutte plek.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 15×30 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 170-250 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Botanische naam:
Momordica charantia

Bloemkleur:

Sopropo zaaien en planten

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
Buiten in de openlucht en balkon
Koude kas en afgedekte bak
Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen sopropo zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Credits en copyright
Beeld header: trangiap