Zelf gemakkelijk verse kruiden kweken in de keuken

Kruiden kweken en zaaien in de keuken en binnenshuis

Hoe fijn zou het zijn om altijd verse kruiden binnen handbereik te hebben? Zelf kruiden kweken in de keuken is makkelijk en zal je gerechten zeker meer smaak geven. Natuurlijk kun je kruidenplanten in de supermarkt kopen. Maar zoals we weten overleven deze het nooit lang en de smaak is niet hetzelfde als vers. Dus waarom niet zelf zaaien?

Excuses zoals; ‘ik heb geen tuin’ of ‘ik heb de ruimte niet’. Of nog sterker; ‘al mijn planten gaan toch altijd dood’. Dit zijn allemaal redenen waardoor men zich vaak laat tegenhouden om zelf kruiden te kweken. In dit artikel zal je ondervinden dat dit helemaal niet relevant is. Iedereen kan zijn eigen kruiden kweken.

Het is natuurlijk wel zo dat iedere plant zijn eigen vereisten heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Met enkele simpele regels in het achterhoofd vergroot je de kans om altijd je eigen verse kruiden te kweken en oogsten. Niet alleen in de keuken maar ook op de vensterbank of zelfs het balkon.

De juiste potgrond voor je kruiden

Doorgaans is vrijwel iedere potgrond geschikt om kruiden te kweken. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de kwaliteit van de potgrond.

Om te voorkomen dat er uiteindelijk gifstoffen in je eten terecht komen kun je beter kiezen voor een biologische potgrond. Deze wordt dan ook vaak in de moestuin gebruikt en bevat alle benodigde voedingsstoffen voor je kruidenplant.

Wanneer je binnenshuis gaat kweken is kokos potgrond ook een goede keuze. Deze heeft namelijk geweldige eigenschappen in tegenstelling tot gewone potgrond.

  • Kokosvezels houden veel beter en langer water vast. Hierdoor heb je minder omkijken naar de verzorging van de kruidenplanten zelf. 
  • Er ontstaan geen kluiten zoals bij ‘gewone’ potgrond wel regelmatig voorkomt. De wortels zullen daarom altijd voldoende zuurstof kunnen opnemen.
  • Er ontstaat minder waterophoping in de pot. Dit is zeer belangrijk om schimmel (wortelrot) te voorkomen.
  • Je kunt een stuk schoner werken. Kokos blijft niet aan je handen en omgeving plakken. En is hierom dus ook een stuk makkelijk schoonmaken.

Beginnen met kruiden kweken in de keuken

Om aan de slag te gaan met het kweken van kruiden in de keuken, moet je eerste een goede plek in huis vinden die voldoende warmte en licht biedt.

De meeste kruidenplanten hebben voldoende aan gemiddeld 5 lichturen per dag en een temperatuur van 15 – 18°C. De meest ideale plek om je kruiden te plaatsen is dan ook vaak op de vensterbank. 

In de wereld van planten bestaat er een gouden regel; des te groter de pot, des te groter de plant. Met als resultaat een gezondere plant.

Mocht je geen ruimte hebben op de vensterbank dan kun je ook kiezen om de kruidenplanten te plaatsen op het balkon. Denk hierbij wel aan de minimale temperatuur. Buiten zaaien in de winter is dan ook vaak niet aan te raden. Kunstmatig licht is ook een mogelijkheid. Zo kun je de kruiden plaatsen waar je maar wilt in huis.

Stappenplan zaaien:

  1. Begin met het vullen van een pot met een doorsnee van 10 tot 20 centimeter. Gebruik hiervoor de door jou gekozen potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te stevig is aangedrukt. Anders kan het water niet goed doorlopen en bestaat de kans op wortelrot in een later stadium.
  2. Maak ongeveer een kuiltje van een halve centimeter, leg de zaadjes erin en dek deze af weer af met een laagje potgrond. Zorg ervoor dat er geen licht bij de zaden kan komen. Dit belemmerd het kiemproces.
  3. Besproei eventueel de grond na met een plantenspuit. Gebruik hiervoor nooit een gieter. Anders loop je kans op een teveel water in de pot. Waardoor de zaden niet zullen kiemen of zelfs beschimmelen.

Vervolgens is het wachten tot de kruiden beginnen te ontkiemen. Dit gebeurt doorgaans al binnen enkele dagen. Afhankelijk van het type kruid dat je hebt gezaaid. Let er goed op dat de grond altijd vochtig blijft en nooit te koud aanvoelt.

5 makkelijke kruiden om mee te beginnen

Er bestaan wel honderden verschillende soorten kruiden met ieder zijn eigen smaak en eigenschappen. De onderstaande kruiden zijn bijzonder populair om binnenshuis te kweken. Voor de ervaren maar ook de beginnende tuinder.

Tijm ‘Thymus Vulgaris’

Belangrijk is om tijm te zaaien en te houden in een pot met extra goede afwatering. Tijm is in het bijzonder erg gevoelig wortelrot, wees dan ook voorzichtig met water geven. Hou de grond vochtig maar nooit nat.

Tijm kun je heel goed op een schaduwachtige plek neerzetten. Ze zal hierdoor minder snel bloemen aanmaken waardoor je langer kunt oogsten. Tijm is een meerjarige plant, en dus een ideale kruidenplant om thuis te kweken.

Bestel direct je tijm zaden op bol.com

Oregano ‘Origanum Vulgare’

Oregano plant met bladeren
Oregano is een makkelijke plant om in een pot te kweken.

Oregano is een typisch bossig groeiend keukenkruid. Oregano kan zeer goed tegen schaduw, is meerjarig en kan een zeer goede oogst geven. De blaadjes geven alleen al door aanraking een sterk aroma af. Oregano houdt niet van overweldigend veel water, de grond mag best droog zijn maar wel voedzaam.

Bij oregano knip je de gehele takjes om vers te gebruiken of om te drogen. Het is raadzaam om regelmatig te oogsten, dit stimuleert sterk de groei en dus ook de oogst.

Bestel direct je oregano zaden op bol.com

Citroenmelisse ‘Melissa Officinalis’

Citroenmelisse plant met witte bloemen
Voor een frisse geur in huis is citroenmelisse een echte aanrader.

Waarschijnlijk is citroenmelisse toch wel één van de meest makkelijke kruiden om te kweken in de keuken. Wel is het belangrijk om te zorgen dat de grond ten alle tijden vochtig is.

Citroenmelisse kan prima geplaatst worden op een half-schaduwrijke plek. Maar ook prima op de vensterbank of (woon)kamer. Plaatst je haar op een zonnige plek dan zal dit de groei zeker doen toenemen. Plaats je citroenmelisse op een half-schaduwrijke plaats, dan zal dit weer ten goede komen voor de smaak.

Bestel direct je citroenmelisse zaden op bol.com

Peterselie ‘Petroselinum Crispum’

Je kunt peterselie het beste een zonnige of half-schaduwrijke plek geven. Dit stimuleert de groei tijdens warmere periodes. Regelmatig water geven, en zorg dat de grond niet vochtig blijft. Waarschijnlijk kunnen we peterselie wel bestempelen tot de meest bekende keukenklassieker.

Peterselie is een bijzonder sterk kruid en kan ook goed kou verdragen. Hierdoor kun je ook bijna het gehele jaar oogsten. Peterselie is onderhoudsarm en vraagt dus ook niet veel.

Bestel direct peterselie zaden op bol.com

Munt ‘Mentha’

Naast de geweldige smaak en geur is munt ook een makkelijke kruidenplant om te kweken. Wanneer eenmaal ‘volwassen’ is het bijna onmogelijk om van de plant af te komen. Munt maakt tal van uitlopers die je natuurlijk weer kunt verpotten. Deze kun je bijvoorbeeld weer aan vrienden en familie geven.

Munt kan zowel in de volle zon als schaduw staan. Belangrijk is om de grond goed vochtig te houden.

Bestel direct munt zaden op bol.com

Credits en copyright
Beeld header: kzenon