Hoe vaak moet je tomaten water geven?

Hoe vaak moet je tomaten water geven?

Dat tomaten een goede verzorging nodig hebben is duidelijk. Maar hoe vaak moet je tomaten eigenlijk water geven? En hebben tomaten in de serre dezelfde hoeveelheid water nodig als de tomatenplanten die buiten in de volle grond staan? Tomaten water geven is belangrijk voor een smaakvolle en rijke oogst. In dit artikel vertellen we je dan ook precies hoe vaak je tomaten het beste kunt bewateren.

Tomaten in de serre water geven. Hoe vaak doe je dat?

Als je jouw tomaten in de serre of onder glas wilt gaan kweken, dan heb je al snel te maken met een hoge luchtvochtigheid. Mede omdat tomaten in de serre meer water nodig hebben dan buiten in de volle grond. Zorg dus in eerste instantie altijd voor een goede beluchting. Ook de bodem waarin de tomatenplanten staan kan sneller uitdrogen door de warmte.

Tomaten die in de serre staan, geef je regelmatig water. Als je de tomaten plantjes net hebt geplant onder glas, dan doe je dit dagelijks. Zo kunnen de wortels van de plant zich goed ontwikkelen. Deze groeiperiode duurt ongeveer 2 weken. Na deze tijd kun je volstaan met 2-3 keer per week water geven. Wanneer de tomatenplant volwassen is en in bloei staat, geef je nog maar 1 keer per week water. Probeer hier zoveel mogelijk regelmaat in te behouden. Zo voorkom je neusrot of gebarsten tomaten. Zeker als de tomaten gaan rijpen.

Ook de manier van water geven is belangrijk bij tomatenplanten in de serre. Tijdens het bewateren van tomatenplanten is het belangrijk dat je het plantje zelf niet raakt. Geef water dichtbij de wortels of maak gebruik van een watersysteem. Deze kun je zelf eenvoudig maken met behulp van een fles met gaatjes aan de onderzijde. Door deze half in te graven dichtbij de tomatenplant, kun je tomaten in de serre veilig en op de juiste manier water geven. Ook kun je er voor kiezen om een druppelsysteem van Gardena te installeren, zonder al teveel moeite kun je dan de tomatenplanten voorzien van water op een veilige en effectieve manier.

Tomaten water geven die buiten in de volle grond staan

Ook de tomatenplanten die in de volle grond staan hebben regelmatig water nodig. In principe doe je dit op dezelfde manier als bij de tomaten uit de serre of de kas. De volle grond is vaak wat vochtiger, waardoor je wellicht kunt volstaan met wat minder water per beurt. Geef de tomaten aan het einde van hun bloeitijd zo min mogelijk water. Zo voorkom je dat ze openbarsten of gevoeliger worden voor ziektes en plagen. Neusrot is daar een goed voorbeeld van. Als de tomaten gaan rijpen en kleuren, volsta je met 1x per week een klein beetje water. De volle smaak van de vruchten blijft dan behouden.

Meer lezen? Bekijk dan ook eens: Tomaten dieven: hoe en wanneer doe je dat?

Credits en copyright
Beeld header: Zbynek Pospisil