Combinatieteelt: goede en slechte buren in de moestuin

Combinatieteelt goede en slechte buren in de moestuin

Al sinds mensenheugenis wordt er in de moestuin gebruik gemaakt van combinatieteelt. De oorspronkelijke inwoners van Amerika maakten zelfs al gebruik van een zogenaamd combinatieteelt schema. Door rekening te houden met de juiste plantencombinaties heeft je moestuin niets anders dan voordelen: gezondere planten en minder werk in de moestuin. Wie wil dit nu niet?

Gelukkig is dit aloude gebruik door de eeuwen heen niet verloren gegaan. Nog steeds maken we in de moestuin gebruik van combinatieteelt. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je plantcombinaties wilt maken. Want, voor wat de moestuin betreft kan een verre vriend soms beter zijn dan een naaste buur.

Combinatieteelt in de moestuin

Het maken van de juiste plantencombinaties om onder andere de groei van een gewas te stimuleren, wordt ook wel combinatieteelt genoemd. Als dit op de correcte manier wordt gedaan, kan dit tevens vervelende ziekten en plagen voorkomen.

Toch is er meer om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan welke voedingsstoffen een specifieke plant toevoegt of onttrekt aan de bodem. Wanneer je bijvoorbeeld twee planten naast elkaar zet die beide veel kalium verbruiken zal de grond snel verzadigen. Hierdoor zullen de betreffende planten niet optimaal kunnen groeien en ontwikkelen.

Ook dien je rekening te houden met de diepte van de wortelgroei. Je kunt beter geen gewassen naast elkaar zetten met een groot wortelstelsel. Beide zullen een grote behoefte hebben aan water waardoor de bodem sneller zal uitdrogen. Je zult dan meer water moeten geven.

De overbrenging van smaak speelt een grote rol. De sterke smaak en geur van kruiden kan bijvoorbeeld makkelijk overslaan op de planten die te dicht in de buurt staan. Hierom is een goede plantencombinatie van belang.

Ongedierte en plagen bestrijden met combinatieteelt

Het inzetten van combinatieteelt wordt door veel tuinders toegepast om ongedierte en plagen op een natuurlijke manier te kunnen bestrijden. Zo blijven de voedingsstoffen van de plant zoveel mogelijk behouden, zonder dat er schadelijke stoffen gebruikt hoeven worden.

Combinatieteelt is daarmee een belangrijke factor als het aankomt om ongediertebestrijding in de moestuin. Hieronder lees je enkele voorbeelden uit de praktijk:

  1. Om de aardappel kever (of ook wel Coloradokever genoemd) te voorkomen, plant je mierikswortel op de hoeken van de rijen.
  2. Luizen en bladluizen in de rozenstruik of tuin kunnen voorkomen worden door het aanplanten van knoflook (rozen) en nasturtium (tuin).
  3. Ongedierte zoals de koolmot is veelvoorkomend als je diverse koolsoorten in je moestuin hebt. Dit voorkom je door combinatieteelt met rozemarijn, salie, kattenkruid en tijm. Een combinatie van deze kruiden is ook mogelijk.
  4. Heb je veel insecten in de tuin? Denk dan eens na over het planten van goudsbloem. Deze bloem is niet alleen prachtig om te zien maar helpt ook veel ongedierte te weren in de moestuin.
  5. Door sla een combinatieteelt te geven met bieslook en knoflook, voorkom je bladluizen in het gewas. Daarnaast kun je bieslook natuurlijk ook goed verwerken in allerlei sla-gerechten.

Combinatieteelt Schema moestuin

Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van de nadelige gevolgen van chemische ongediertebestrijders in de moestuin. Dat is direct waarom er tegenwoordig weer massaal gebruik wordt gemaakt van het aloude combinatieteelt schema.

Je moestuin ziet er daardoor niet alleen een stuk mooier uit, maar tegelijkertijd wordt de groei van de plant ook optimaal gestimuleerd en worden ziektes en plagen op een natuurlijke manier voorkomen. Beter voor je gezondheid én ons milieu dus.

Met de juiste combinatieteelt laten we de natuur al het werk doen, wat zorgt voor een ecosysteem dat perfect in balans is.

Goede combinatieteelt

Aardappel: aubergine, bonen, broccoli, kool, mais, aubergine, knoflook.

Asperges: basilicum, bieten, sla, spinazie, tomaten.

Aubergine: aardappel, basilicum, bonen, peulen, sla, spinazie.

Bieten: asperges, bloemkool, broccoli, sla, uien.

Bonen: aardappel, aardbeien, aubergine, boemkool, broccoli, komkommer, kool, mais, peulen, pompoen, radijs, selderij, tomaten, wortelen.

Broccoli: aardappel, bieten, bonen, komkommer, salie, selderij, uien.

Komkommer: bloemkool, bonen, broccoli, kool, mais, peulen, radijs, sla, zonnebloem.

Kool: aardappel, bonen, dille, komkommer, salie, selderij, sla, spinazie, tijm, uien.

Mais: aardappel, bonen, komkommer, meloen, peulen, pompoen, sla, zonnebloem.

Meloen: mais, peulen, radijs, tomaten, zonnebloem.

Paprika: basilicum, koriander, spinazie, tomaten, uien.

Peulen: aardappel, aubergine, bonen, komkommer, koolraap, mais, meloen, pastinaak, radijs, sla, spinazie, wortelen.

Selderij: bleekselderij, bloemkool, bonen, broccoli, kool, spinazie, tomanten.

Sla: aardappel, aardbeien, asperges, aubergine, bieten, komkommer, kool, mais, peulen, radijs, spinazie, spruitkool, tomaten, uien, wortelen.

Spinazie: aardbeien, asperges, aubergine, dille, kool, paprika, peulen, radijs, selderij, sla, spruitkool, tomaten, uien.

Spruitkool: dille, koolraap, radijs, salie, sla, spinazie,

Slechte combinatieteelt

Aardappel: komkommer, meloen, pompoen, zonnebloem, tomaten, knolraap.

Bieten: bonen, mosterd.

Bonen: knoflook, paprika, uien, zonnebloem.

Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten.

Komkommer: aardappel, kruiden, meloen.

Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.

Mais: tomaten.

Meloen: aardappel, meloen.

Paprika: bonen.

Peulen: knoflook, uien.

Credits en copyright
Beeld header: PavelRodimov