Moestuin aanleggen in 5 simpele stappen

Moestuin aanleggen in 5 simpele stappen
©Nadanka – Moestuinbakken

Een moestuin aanleggen is leuk om te doen. Zeker als je gebruik maakt van het onderstaande stappenplan. Je moet namelijk rekening houden met diverse factoren, en ook een goede voorbereiding is van belang.

Bijvoorbeeld op welke plaats je jouw moestuin wilt gaan aanleggen, hoe groot deze moet worden en hoe je jouw groentetuin het beste kunt indelen. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf een moestuin kunt aanleggen in 5 simpele stappen.

Stap 1: bepaal de plaats voor jouw moestuin

De ligging van de moestuin is belangrijk. De plaats die je kiest moet dagelijks voldoende zonlicht krijgen en het liefst ook wat beschut liggen. 6 zonuren op een dag zijn daarbij een pré. Controleer of je op de door jouw gekozen plek voor het aanleggen van een moestuin bedden kunt maken die van noordelijke naar zuidelijke richting lopen.

De zon kan de plantjes op deze manier optimaal beschijnen wat de oogst ten goede komt. Vermijd een plaats die overschaduwd wordt door bomen waardoor je teveel schaduw in de moestuin krijgt.

Stap 2: bereid de grond in de moestuin voor

Het voorbereiden van de grond is een belangrijke stap als je zelf een moestuin wilt aanleggen. In de eerste plaats zorg je ervoor dat de grond iets afloopt. Bij voorkeur in zuidoostelijke of zuidwestelijke richting. Je voorkomt zo dat de grond te nat blijft. Maak de toplaag van de grond goed los met een schoffel. Houd daarbij een diepte van tussen de 7 en 15 centimeter aan. Je egaliseert de grond met een hark. Grote stukken aarde kun je zo goed fijn maken.

Stap 3: de indeling van de moestuin

Voordat je begint met het bepalen van de groenten die je wilt kweken, is het belangrijk om een praktische indeling te maken. De zaaibedden zijn ideaal als ze niet breder zijn dan 100 centimeter. De meeste moestuinen hebben 7-8 bedden, maar minder kan natuurlijk ook als je de moestuin niet te groot wilt maken. Denk ook na over het maken van looppaden. Het hoofdpad van 70-75 centimeter maak je in het midden. Tussen de bedden door kun je volstaan met een pad van 30 centimeter.

Stap 4: kies de groenten die je wilt gaan verbouwen

Nu jouw moestuin goed voorbereid en ingedeeld is, is het tijd om de groenten uit te kiezen die je wilt gaan verbouwen. Houd er daarbij wel rekening mee dat niet alle groenten naast elkaar kunnen worden gezaaid. Ze kunnen mogelijk een negatief effect hebben op elkaars groei. Ook moet je met het selecteren van de groentes rekening houden met de plantgrootte.

Zo kom je straks nooit ruimte tekort. Uiteraard is het ook goed om groenten te kiezen die goed groeien in de soort bodem die je tot je beschikking hebt. Het gebruik van een combinatieteelt is daarom verstandig om te gebruiken.

Stap 5: het inzaaien van de groenten in de moestuin

Dit is natuurlijk de laatste én tegelijkertijd de leukste stap. Nu je bepaald hebt welke groenten je wilt gaan kweken, is het tijd om ze in te gaan zaaien. Elke groente kent zijn eigen ideale zaaiperiode. In veel gevallen is dit na de vorstperiode maar er zijn ook voldoende groentes die wel vorstbestendig zijn.

Als je jouw groenten allemaal gezaaid hebt in de moestuin, dan kun je alvast na gaan denken over de teelt van volgend seizoen. Maak daarbij vooral gebruik van wisselteelt. Zo houd je de bodem van de moestuin goed vruchtbaar.

Overige tips voor het aanleggen van een moestuin

Met het bovenstaande schema leg je in 5 stappen jouw eigen moestuin aan. Natuurlijk kun je jouw moestuin ook nog voorzien van andere praktische hulpmiddelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton voor het opvangen van regenwater. Daardoor heb je in de moestuin altijd de beschikking over zacht water om de planten te kunnen bewateren. Wil je de bodem van de moestuin optimaal kunnen bemesten? Denk dan na over het maken van een composthoop of ga aan de slag met wormencompost.

Vorige
Wormencompost maken voor de moestuin

Wormencompost maken voor de moestuin

Volgende
Tomaten dieven: hoe en wanneer doe je dat?

Tomaten dieven: hoe en wanneer doe je dat?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.