Bruine labrador als middelgrote gezinshond

Welke middelgrote gezinshond past bij mij?

Ben je op zoek naar een middelgrote gezinshond? Dan heb je de keuze uit flink wat geschikte hondenrassen. Deze hebben een gemiddelde stokmaat en zijn bovendien ook nog eens familievriendelijk. Want een gezinshond moet bovenal een echt gezelschapsdier zijn.

Als je niet direct op zoek bent naar een grote hond maar liever ook geen kleine viervoeter wilt, dan maak je eenvoudig een keuze uit onze top 5 leukste middelgrote hondenrassen.

Waarom kiezen voor een middelgrote familiehond?

In de eerste plaats kies je voor een gezinshond van gemiddelde grootte omdat jouw ruimte binnenshuis én buitenshuis dat toelaat. Middelgrote hondenrassen hebben nou eenmaal meer bewegingsruimte nodig dan een kleine hond. Je kiest ook voor een familiehond om het easy going karakter. Ze zijn vaak wat minder waaks, zachtaardig van karakter en kunnen prima overweg met kinderen of andere huisdieren.

Door hun gemiddelde stokmaat neem je ze ook makkelijker mee in de auto. Handig bij het uitlaten of tijdens een vakantie. Gelukkig zijn er voldoende leuke honden die aan dit profiel voldoen. De grootte kan toch behoorlijk variëren. Dit bepaal je in de meeste gevallen aan het gewicht en de stokmaat. Een middelgrote gezinshond kan tot wel 35 kilo wegen. De stokmaat verschilt van 40-60 cm.

Dit is onze top 5 familiehonden met een middelgrote maat

Nu je precies hoe groot een middelgrote familiehond is en tot welk lichaamsgewicht ze kunnen hebben, is het tijd voor onze top 5 familiehonden van gemiddelde grootte. Eén ding is zeker, een leven binnen het gezin vinden ze heerlijk. Deze vriendelijke viervoeters hoeven dan ook niet veel moeite te doen om gezien te worden als volwaardig gezinslid.

1. Nova Scotia

Nova scotia hond als middelgrote gezinshond
©averyanova – Nova Scotia

Voluit heet dit hondenras Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Als familie van de Golden Retriever, heeft ook de Nova Scotia veel jachtinstinct. Het ras werd vroeger vooral gebruikt tijdens de eendenjacht. Apporteren en zwemmen is het liefste wat ze doen. Maar, ze voelen zich ook thuis binnen het gezin. Ze hebben een vriendelijk en open karakter. De stokmaat kan variëren van 40 tot wel 50 centimeter.

2. Labrador Retriever

Labrador retriever hond als middelgrote gezinshond
©fotorince74 – Labrador retriever

De Labrador mag zeker niet ontbreken in deze top 5 van middelgrote gezinshonden. Dit vriendelijke ras past perfect binnen de familie. Het is een echte allemansvriend en kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Natuurlijk kun je met deze middelgrote hond ook een flinke wandeling maken. De Labrador is ontzettend leergierig en intelligent. De hond opvoeden zal je dan ook niet veel moeite kosten. De Labrador Retriever kan tussen de 55 en 60 centimeter groot worden.

3. Engelse Bulldog

Engelse bulldog hond als middelgrote gezinshond
©tanyxa333 – Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een echte liefhebber van warmte en gezelligheid. Hoewel ze wat lui zijn aangelegd, vinden ze een wandeling op zijn tijd heerlijk. Daarnaast hebben ze een vriendelijk karakter, maar kunnen soms ook wat eigenwijs zijn. De Engelse Bulldog heeft niet veel bewegingsvrijheid nodig. Dat maakt deze middelgrote hond ook geschikt voor kleinere ruimtes. De stokmaat varieert van 30 tot 35 centimeter. Qua breedte is dit hondenras wel wat forser.

4. Engelse Cockerspaniël

Engelse cockerspaniël hond als middelgrote gezinshond
©cynoclub – Engelse cockerspaniël

De Cockerspaniël is een gezellige goedzak die zich heel goed kan schikken binnen het gezin. Ze zijn speels, maar altijd vriendelijk en zacht van karakter. De Engelse Cockerspaniël is van nature een jager. Vroeger werd dit ras gebruikt voor de jacht op vogels. Ze liggen het liefst bij je op schoot, maar als dat niet kan nemen ze ook genoegen met een warme mand. De Cockerspaniël kan tussen de 35 en 40 centimeter groot worden.

5. Finse Spits

Finse spits hond als middelgrote gezinshond
©RodimovPavel – Finse Spits

Een wat minder bekend middelgroot hondenras, maar zeker niet minder leuk. De Spits komt oorspronkelijk uit Finland. Daar werd de hond ingezet voor het vinden van prooien tijdens de jacht. De Finse Spits is een fijne en vrolijke familie hond, maar heeft wel veel energie. Een flinke wandeling op zijn tijd is dus een aanrader. Ze zijn intelligent, zacht van karakter en een tikkeltje gevoelig. De stokmaat ligt gemiddeld tussen de 35 en 50 centimeter.

Een hond van gemiddelde grootte die perfect bij het gezin past

Ook middelgrote honden hebben verschillende karakters en behoeften. Het is dus van belang om vooraf te bepalen welk hondenras het beste bij jouw situatie past. Heb je voldoende ruimte en vrije tijd voor een dagelijkse wandeling? Dan kies je het beste voor een hond met een hoge trainbaarheid en energieniveau. Wil je vooral een hond die je gezelschap houdt? Dan is een rustig en minder veeleisend karakter belangrijk.